Većina privrednika želi da poveća ili zadrži isti obim ulaganja

PKS: Privreda Srbije očekuje dobre rezultate u prvom kvartalu 2024.

SrbijaVesti

5.3.2024 13:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

PKS: Privreda Srbije očekuje dobre rezultate u prvom kvartalu 2024. PKS: Privreda Srbije očekuje dobre rezultate u prvom kvartalu 2024.
Srpska privreda očekuje nastavak dobrih rezultata u prvom kvartalu ove godine kada je reč o prometu, vlada umereni optimizam u pogledu kretanja izvoza, a... PKS: Privreda Srbije očekuje dobre rezultate u prvom kvartalu 2024.

Srpska privreda očekuje nastavak dobrih rezultata u prvom kvartalu ove godine kada je reč o prometu, vlada umereni optimizam u pogledu kretanja izvoza, a ohrabruje i podatak da 80 odsto anketiranih firmi raspolaže sa dovoljno sredstava za optimalno finansiranje poslovanja, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

PKS je sprovela anketu o poslovnoj aktivnosti firmi u četvrtom kvartalu 2023. i očekivanjima za prvi kvartal 2024. godine. Većina privrednika u Srbiji, koji su planirali investicije u ovoj godini, želi da poveća ili zadrži isti obim ulaganja, a 94 odsto ispitanika ne očekuje smanjenje broja zaposlenih u prvom kvartalu, rezulati su ankete PКS sprovedene na uzorku od 1.586 firmi koji zapošljavaju više od 230.000 radnika.

Кada je reč o prometu, većina ispitanika očekuje nastavak dobrih rezultata i u prvom kvartalu 2024. godine. Gotovo dve trećine anketiranih očekuje povećan ili nepromenjen promet, dok 36 odsto očekuje smanjenje prometa.

Anketirani iz komunalnih delatnosti i metalske industrije se ističu po optimizmu – 30 odsto i 29 odsto ispitanika očekuje rast prometa u narednom kvartalu. Najveće izazove očekuju ispitanici iz trgovine i turizma – 46 odsto i 42 odsto ispitanika predviđa pad prometa u prvom kvartalu ove godine.

„Zabrinjava podatak da su troškovi inputa povećani kod 53 odsto ispitanika u odnosu na treći kvartal 2023. godine“, navela je PKS i dodala da je petina anketiranih povećala cene gotovih proizvoda, odnosno usluga, u odnosu na prethodni kvartal, dok je 75 odsto anketiranih te cene zadržalo nepromenjene.

Privrednici pokazuju umereni optimizam za prvi kvartal ove godine procenjujući kretanja izvoza (26 odsto očekuje rast međukvartalnog izvoza i to u proseku od 24 procenta, dok 53 procenata očekuje nepromenjen nivo izvoza).

Za prvi kvartal ove godine 80 procenata anketiranih uvoznika očekuje isti ili povećan obim uvoza u odnosu na prethodni kvartal. Očekivanja privrednika za 2024. godinu su pozitivna kada je reč o investiranju. Od 56 odsto ispitanika koji planiraju investicije ove godine, 88 odsto planira povećan ili isti obim investicija u odnosu na 2023. godinu.

Prema podacima iz finansijskih izveštaja za 2022. godinu, anketirane kompanije ostvarile su 23,9 milijardi evra poslovnog prihoda, a prema podacima Uprave carina u četvrtom kvartalu 2023. godine su dostigle robni izvoz u vrednosti od 10,3 milijardi evra, što je za 50 odsto više u odnosu na isti period 2022. Oko 18 procenata anketiranih kompanija imaju strani osnivački kapital.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...