Učеšćе građеvinarstva u BDP-u drugom kvartalu ovе godinе 5,92 odsto

Izrada novog Zakona o planiranju i izgradnji počinje sledeće godine

NekretnineSrbijaU fokusu

11.10.2024 08:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izrada novog Zakona o planiranju i izgradnji počinje sledeće godine Izrada novog Zakona o planiranju i izgradnji počinje sledeće godine
Sledeće godine počinje izrada novog Zakona o planiranju i izgradnji koji će konačno omogućiti sistematizaciju svega u toj oblasti, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja... Izrada novog Zakona o planiranju i izgradnji počinje sledeće godine

Sledeće godine počinje izrada novog Zakona o planiranju i izgradnji koji će konačno omogućiti sistematizaciju svega u toj oblasti, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić na otvaranju regionalne konferencije „Budući trendovi u građevinskoj industriji“.

“Građevinska industrija u našoj zemlji beleži veoma dobre rezultate koji su značajno iznad evropskog proseka. U prvom kvartalu 2024. godine vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Srbije porasla je za 22 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U drugom kvartalu građevinska industrija rasla je po stopi od 14,9 odsto u tekućim cenama, a prošlu godinu završili smo sa rastom od 11,2 odsto”, naveo je Vesić u objavi na društvenim mrežama.

On je istakao da učеšćе građеvinarstva u BDP-u Srbijе u drugom kvartalu ovе godinе iznosi 5,92 odsto što prеdstavlja rast u odnosu na isti pеriod prošlе godinе od 0,28 odsto odnosno rast od oko 144,8 miliona еvra.

“Ukupna građеvinska industrija jе u ovom pеriodu doprinеla bruto društvеnom proizvodu Srbijе sa oko 1,1 milijardi еvra”, naglasio jе Vеsić.

Paralelno, realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u drugom kvartalu 2024. godine, kako je dodao, bio je oko četiri odsto i očekujemo se da ćemo preći četiri odsto do kraja godine.

“Ukupna građevinska industrija je u ovom periodu doprinela bruto društvenom proizvodu Srbije sa oko 1,1 milijardi evra. U februaru ove godine u Evropskoj uniji pad građevinske industrije iznosio je 1,5 odsto, u martu 0,4 odsto, u aprilu 1,3 odsto, u maju 2,4 odsto, u junu 1,3 odsto, a u julu 2,2 odsto”, istakao je Vesić.

Prema njegovim rečima, rast građevinske industrije u Srbiji posledica je i izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, donetog prošle godine.

“Sledeće godine ulazimo u izradu novog zakona, o čemu će biti organizovana široka javna rasprava. Sadašnji zakon je toliko puta menjan da je neophodno da se donese novi zakon koji će konačno sistematizovati sve stvari” naglasio je Vesić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.