Projekat vredan 25 miliona evra

Izraelski Nofar Energy gradi najveći solarni park u Srbiji

Srbija

28.5.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Izraelski Nofar Energy gradi najveći solarni park u Srbiji Izraelski Nofar Energy gradi najveći solarni park u Srbiji
Izraelska kompanija Nofar Energy postavila je kamen temeljac za dve solarne elektrane – Ada 1 i Ada 2- kapaciteta 26 megavata (MW). Planirano je... Izraelski Nofar Energy gradi najveći solarni park u Srbiji

Izraelska kompanija Nofar Energy postavila je kamen temeljac za dve solarne elektrane – Ada 1 i Ada 2- kapaciteta 26 megavata (MW).

Planirano je da taj najveći solarni park u Srbiji bude priključen na mrežu do kraja godine, objavila je RTV Vojvodine.

Projekat je vredan 25 miliona evra, a procenjena godišnja proizvodnja električne energije je 33.150.000 kWh, što okvirno zadovoljava potrebe snabdevanja više od 9.000 domaćinstava.

Nofar Energy širi svoj portfolio obnovljivih izvora energije naprednim projektom solarnih elektrana od 26 MW, ovde u Srbiji, i plan je da već krajem ove godine one počnu sa radom.

Joav Šafrir (Yoav Shafrir), generalni direktor kompanije Nofar Adria, istakao je da su se opredelili da u fazi izgradnje angažuju Girisim Elektrik, koja je jedna od vodećih kompanija za inženjering u Turskoj i regionalno.

„U fazi smo jos nekoliko većih projekata ukupnog kapaciteta 270 MW i intezivno radimo na koracima koji bi ove projekte doveli do tačke realizacije na kojoj smo mi danas, sa projektom Ada 1 i Ada 2. Takođe, želim da naglasim da naša kompanija izuzetno ceni podršku banaka, te sa zadovoljstvom ističem da bankarski sektor prepoznaje i podržava projekte ove vrste“, rekao je Šafrir.

Nofar koristi napredne tehnologije u solarnim projektima, čime omogućava zemljama da dođu do efikasnijeg, ekološkog i stabilnijeg tržišta energije, prenela je RTV.

Procena je da će ovaj vid proizvodnje obnovljive energije uticati na očuvanje životne sredine smanjenjem godišnje emisije ugljen dioksida za 25.000 tona, uštedi na gorivu od 12 miliona litara, očuvanju šuma u obimu od preko 7.000 hektara, te 581.000 stabala u periodu od 10 godina.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.