potvrda sprovedenih reformi u oblasti javnih finansija

Izveštaj Stejt departmenta: Upravljanje državnim novcem u Srbiji transparentno

Srbija

28.6.2023 15:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Izveštaj Stejt departmenta: Upravljanje državnim novcem u Srbiji transparentno Izveštaj Stejt departmenta: Upravljanje državnim novcem u Srbiji transparentno
Republika Srbija je zemlja koja transparentno upravlja državnim novcem i ispunjava zahteve fiskalne transparentnosti, ocenjeno je u najnovijem izveštaju Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država,... Izveštaj Stejt departmenta: Upravljanje državnim novcem u Srbiji transparentno

Republika Srbija je zemlja koja transparentno upravlja državnim novcem i ispunjava zahteve fiskalne transparentnosti, ocenjeno je u najnovijem izveštaju Stejt departmenta Sjedinjenih Američkih Država, objavilo je u sredu Ministarstvo finansija Srbije.

Stejt department ocenjuje fiskalnu transparentnost vlada širom sveta od 2008. godine, analizira dostupnost dokumenata i upravljanje javnim finansijama, a izveštaj se objavljuje svake godine nakon analize da li se ispunjava minimum zahteva fiskalne transparentnosti i da li su dokumenti javno dostupni i pouzdani, prenosi Beta.

Ministar finansija Srbije Siniša Mali, rekao je da je ovo dobra vest koja je, kako je ocenio, potvrda do sada sprovedenih reformi u oblasti javnih finansija.

„Ovaj izveštaj znači da smo prepoznati kao zemlja čiji građani znaju kako se troši javni novac, a bez toga nema efikasnog upravljanja javnim finansijama“, rekao je Mali.

Кako se navodi u izveštaju, fiskalna transparentnost daje uvid građanima kako se troše državni i poreski prihodi i predstavlja kritičan element efikasnog upravljanja javnim finansijama.

Zgrada Ministarstva finansija/Foto: mfin.gov.rs

Minimum transparentnosti, prema ovom izveštaju, znači da su budžetski dokumenti javno dostupni, sadržajno kompletni i generalno pouzdani, objavljivanje podataka o javnom dugu, kao i postojanje transparentnog procesa za dodelu ugovora sa vladom i dozvola za eksploataciju prirodnih bogatstava.

Fiskalna transparentnost podstiče veću odgovornost vlade pružanjem uvida u budžet, pomaže građanima da imaju odgovornu vlast i omogućava bolju javnu debatu, navedeno je u izveštaju.

Povećanje fiskalne transparentnosti, kako je ocenjeno, donosi jasne ekonomske i razvojne koristi, pruža informacije donosiocima zakona, privatnim tržištima, civilnom sektoru i građanima koji učestvuju u donošenju finansijskih odluka.

Vlade koje imaju veću fiskalnu transparentnost lakše dolaze do kredita na domaćim i inostranim tržištima, manje su podložne destabilizujućim dugovima i deficitima i bolje mogu da se nose sa rizicima u fiskalnoj sferi.

Kako se ocenjuje u izveštaju, 69 zemalja, odnosno skoro polovina posmatranih od ukupno 141, nije ispunila zahtevane kriterijume i ocenjene su kao nedovoljno transparentne.

 • SUNCE

  28.6.2023 #1 Author

  Možda ako se zanemare razne ukalkulisane skrivene privatne provizije i pranje novca kroz popravljanje istih ulica svake godine.

  Odgovori

 • DUSAN

  29.6.2023 #2 Author

  Mozda je fiskalna ali transparentnost svakako nije nikako.

  Odgovori

 • gagica

  2.7.2023 #3 Author

  Da neznam da li oni znaju da narod to zna

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.