uvoz manji za pet procenata

Izvoz robe iz Srbije za pet meseci ove godine veći 10 odsto

Srbija

30.6.2023 13:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Izvoz robe iz Srbije za pet meseci ove godine veći 10 odsto Izvoz robe iz Srbije za pet meseci ove godine veći 10 odsto
Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za pet meseci ove godine iznosila je 27,5 milijardi evra i veća je 1,2 odsto nego u istom periodu 2022.... Izvoz robe iz Srbije za pet meseci ove godine veći 10 odsto

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za pet meseci ove godine iznosila je 27,5 milijardi evra i veća je 1,2 odsto nego u istom periodu 2022. godine, objavio je u petak Republički zavod za statistiku.

Izvoz robe bio je u vrednost 12,1 milijarde evra, što je rast od 10,5 odsto, dok je uvoz smanjen pet odsto, na 15,5 milijardi evra.

Deficit je iznosio oko 3,4 milijarde evra i manji je 36,7 odsto u poređenju sa istim periodom prethodne godine.

Pokrivenost uvoza izvozom je 78,1 odsto i veća je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 67,1 odsto.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini, a zemlje članice Evropske unije čine 60 odsto ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner jesu zemlje CEFTA, sa kojima Srbija ima suficit u razmeni od oko 1,1 milijarde evra.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su Nemačka, BiH, Italija, Mađarska i Rumunija, a u uvozu Nemačka, Kina, Italija, Rusija i Turska.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...