priprema studije uticaja i obezbeđivanje finansijskih sredstava

Japanska agencija za međunarodnu saradnju zainteresovana za izgradnju RHE Bistrica  

BiznisInfrastrukturaSrbijaSvet

13.7.2023 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Japanska agencija za međunarodnu saradnju zainteresovana za izgradnju RHE Bistrica   Japanska agencija za međunarodnu saradnju zainteresovana za izgradnju RHE Bistrica  
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa delegacijom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) o realizaciji tekućih projekata i mogućnostima... Japanska agencija za međunarodnu saradnju zainteresovana za izgradnju RHE Bistrica  

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović razgovarala je danas sa delegacijom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) o realizaciji tekućih projekata i mogućnostima za saradnju na novim projektima u energetskom sektoru.

U zvaničnom saopštenju ističe se da su predstavnici JICA izrazili zahvalnost timu Ministarstva rudarstva i energetike na podršci u realizaciji projekata koji su u toku i iskazali zainteresovanost za saradnju na novom projektu izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica.

„Formirali smo poseban projektni tim i zajedno sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije (EPS) nastavićemo sa izradom projektno-tehničke dokumentacije. Paralelno sa pripremom studije o uticaju na životnu sredinu i projektovanjem, važno je da nastavimo razgovore o obezbeđivanju finansiranja, jer je reč o velikom projektu snage 628 megavata“, rekla je Đedović.

Dodala je da je izgradnja RHE Bistrica prioritetan projekat u Planu razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti, koje je usvojila Vlada Srbije i imaće važnu ulogu u povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora.

Na sastanku su razmenjene informacije o napretku radova na izgradnji postrojenja za odsumporavanje u termoelektrani „Nikola Tesla A“ (TENT A), kojom će se značajno smanjiti emisije štetnih gasova iz te elektrane.

„U koordinaciji svih učesnika na projektu u TENT A nastojimo da se preostali radovi završe što brže i da se projekat završi u definisanim rokovima“, navela je Đedović.

  • MARA

    14.7.2023 #1 Author

    Mi imamo toliko potencijala

    Odgovori

  • SHALIMAR

    15.7.2023 #2 Author

    Svi bi kod nas,dobijaju najbolje uslove i olaksice od nase zemlje..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...