MInistarka energetike i rudarstva ocenila da se Srbija nalazi na prekretnici

Đedović: U energetski sektor potrebno uložiti 15 milijardi evra

Srbija

11.7.2023 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Đedović: U energetski sektor potrebno uložiti 15 milijardi evra Đedović: U energetski sektor potrebno uložiti 15 milijardi evra
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je u narednih 10 godina u energetski sektor Srbije potrebno uložiti oko 15 milijardi evra... Đedović: U energetski sektor potrebno uložiti 15 milijardi evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović rekla je da je u narednih 10 godina u energetski sektor Srbije potrebno uložiti oko 15 milijardi evra i da je novi investicioni ciklus prilika za mlade inženjere iz Srbije da u svojoj zemlji rade na velikim projektima.

Đedović je u ponedeljak na svečanoj akademiji Saveza inženjera i tehničara Srbije na kojoj je obeležen Dan rođenja Nikole Tesle i Nacionalni dan nauke u Srbiji ocenila da je trenutak u kojem se Srbija nalazi „višestruko izazovan i važan i neka vrsta prekretnice“ za naš energetski sektor, saopštilo je Ministarstvo.

„Još uvek se nalazimo u energetskoj krizi u kojoj činimo sve da obezbedimo dovoljno energenata, a istovremeno, uhvatili smo se u koštac sa reformom energetskog sektora i javnih preduzeća, koja je odlagana godinama, pa i decenijama. Trenutak je važan i zbog toga što danas donosimo najvažnija strateška dokumenta kojima postavljamo temelj za energetiku koju ćemo imati u 2030, 2040. i 2050. godini“, rekla je Đedović.

Ona je najavila da će se u Integrisanom nacionalnom planu za energetiku i klimu ići ka tome da obnovljivi izvori energije (OIE) postanu glavni domaći izvor električne energije sa udelom koji dostiže više od 40 odsto u proizvodnji električne energije u 2030.

„Jedan od ključnih prioriteta je i povećanje energetske efikasnosti, gde su rezultati najbrže vidljivi i gde su svi aktivni učesnici – građani, privreda, institucije. Planiramo i mere kojima ćemo uticaj energetike na klimu postepeno smanjivati na putu ka karbonskoj neutralnosti, pa je tako cilj smanjenje emisija štetnih gasova do 2030. godine za 40,3 odsto u odnosu na 1990. godinu„, navela je ministarka.

Investicioni prioriteti, izloženi u Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti i za period do 2028. godine sa projekcijama do 2030. godine obuhvataju, između ostalog, izgradnju RHE Bistrica, remonte i revitalizaciju HE Đerdap 2, razmatranje finansijske i tehničke isplativosti projekta RHE Đerdap 3, istaknuto je u saopštenju.

„U sektoru OIE u toku je izgradnja vetroparka Kostolac (66 MW), a uskoro nas očekuje javni poziv za strateškog partnera za izgradnju solarnih elektrana snage 1 GW. Na prenosnoj mreži radićemo na tome da povećamo interkonektivne kapacitete za 75 odsto, kako bismo dobili veću fleksibilnost sistema. Za distributivni sistem, obezbeđene su investicije veće od 300 miliona evra, do 2030. imamo cilj da smanjimo gubitke na ovoj mreži na 8%, sa sadašnjih 11-13 odsto godišnje. Planirana je i gradnja novih gasnih interkonekcija, gde je započeta izrada projektno-tehničke dokumentacije za gasovod kojima ćemo se povezati sa Severnom Makedonijom“, navela je Đedović.

Ministarka je naglasila da realizacija ciljeva i projekata zahteva ne samo ogromna finansijska sredstva, već i snažan oslonac u ljudima, i da veruje da ima dovoljno ljudi koji imaju znanje i motiv da doprinesu razvoju srpske energetike u izazovnim vremenima.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...