Opštine koje imaju veći procenat zagađenja su ekonomski u slabijoj poziciji

Za energetsku efikasnost domaćinstava u Srbiji obezbeđeno 50 miliona evra

BiznisSrbija

5.7.2023 13:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za energetsku efikasnost domaćinstava u Srbiji obezbeđeno 50 miliona evra Za energetsku efikasnost domaćinstava u Srbiji obezbeđeno 50 miliona evra
Za energetsku efikasnost 50.000 domaćinstava u Srbiji u okviru aktuelnog poziva obezbeđeno je 50 miliona evra, izjavila je u sredu ministarka energetike i rudarstva... Za energetsku efikasnost domaćinstava u Srbiji obezbeđeno 50 miliona evra

Za energetsku efikasnost 50.000 domaćinstava u Srbiji u okviru aktuelnog poziva obezbeđeno je 50 miliona evra, izjavila je u sredu ministarka energetike i rudarstva Dubravkа Đedović.

Ona je u obilasku Osnovne škole „Dragiša Luković Španac“ u kragujevačkom naselju Beloševac istakla da je obezbeđeno duplo više novca u odnosu na prethodni poziv, kojim je bilo obuhvaćeno 20.000 domaćinstava sa oko 2,6 milijardi dinara, prenosi Beta.

„Opštine koje imaju veći procenat zagađenja su ekonomski u slabijoj poziciji, te država subvencioniše više, tako da te subvencije mogu da budu od 70 do 90 odsto, u zavisnosti od kriterijuma“, rekla je Đedović novinarima.

Navela je da građani koji se prijave za više od jedne mere, odnosno dve subvencije za energetsku efikasnost, mogu da dobiju 65 odsto potrebnih sredstava.

Ministarka je rekla da će u Kragujevcu biti uloženo 50 miliona dinara za enegetsku efikasnost domaćinstava.

Foto: Freepik.com

Đedović je najavila da će se nastaviti sa obezbeđivanjem sredstava za te namene, te da kroz naredne javne pozive građani mogu da očekuju da već od 1. septembra podnose zahteve, a građevinska industrija ili izvođači radova već od sredine ili kraja jula kada se potpiše ugovor sa lokalnom samoupravom.

„Nastavićemo da pre svega podižemo svest u javnom sektoru, ali i građana da ulažu u štednju kako bi dugoročno imali više koristi od ulaganja u energetsku efikasnost, pre svega smanjenjem računa za grejanje“, rekla je Đedović.

Ona je navela da se 55 opština u Srbiji prijavilo u junu za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja za koje imaju spremne projekte.

Istakla je da je za poziv iz juna izdvojeno 400 miliona dinara u budžetu za ovu godinu, ali i da su potrebe veće, pa će se tražiti način da se poveća budžet i pregovara o povoljnijim uslovim za obezbeđivanja dodatnih kredita.

„Radićemo na uvođenju daljinskog grejanja u opštinama i na jugu i na severu Srbije, pre svega prelaskom na korišećenje biomase i obnovljivih izvora energije u opštinama poput Knjaževca, Rume, Bajine Bašte, Prijepolja. Nastavićemo sa programom zelene, energetske tranzicije u opštinama širom Srbije“, rekla je Đedović.

U Osnovnoj školi „Dragiša Luković Španac“, staroj gotovo jedan vek, izvode se radovi na povećanju energetske efikasnosti u vrednosti 42 miliona dinara.

U toj školi se kotao na ugalj menja kotlom na gas, radi izolacija, stolarija, utičnica za struju, ugrađuje se LED sijalica, što bi trebalo da umanji račune za struju oko 40 odsto.

Kako je navela Đedović, investicija u školi će doprineti smanjenju zagađenja za oko 60 odsto, kao i većem komforu učenika i nastavnika.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.