Usvojene su i izmene PIO zakona

Kako će se od januara usklađivati penzije?

Srbija

13.12.2022 10:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kako će se od januara usklađivati penzije? Kako će se od januara usklađivati penzije?
Budžet penzijskog fonda za sledeću godinu „težak“ je blizu 900 milijardi dinara. Od početka godine, fond je naplatio 13,5 milijadi dinara doprinosa, više od... Kako će se od januara usklađivati penzije?

Budžet penzijskog fonda za sledeću godinu „težak“ je blizu 900 milijardi dinara. Od početka godine, fond je naplatio 13,5 milijadi dinara doprinosa, više od planiranog, zbog čega mu je rebalansom smanjena dotacija.

Uz takvo stanje finansija usvojene su i izmene PIO zakona, po kojima od januara, uz švajcarsku formulu, imamo još dva modela usklađivanja penzija. Deceniju ranije, dotacija penzija iz budžeta bila je 48 odsto, sada je 11 procenata, prenosi RTS.

„Fond PIO od maja nije povlačio sredstva za isplatu penzija za kategoriju zaposlenih. To je veoma važno napomenuti, jer oni čine 85 odsto korisnika penzija“, istakao je zamenik direktora Fonda PIO Relja Ognjenović.

Čak je u ovogodišnjem rebalansu budžeta, kako je naglasio državni sekretar u Ministarstvu finansija Saša Stevanović, za 11,5 milijardi dinara smanjen transfer ka penzijsko-invalidskom osiguranju, odnosno ka fondu.

„I ono što je mnogo bitno, ovih 4,8 milijardi dinara, koliko je neto efekat uvećane penzije od devet odsto će u potpunosti biti pokriven iz doprinosa“, ukazuje Stevanović.

Po kom modelu će se obračunavati sledeće povišice penzija, uključujući i januarsku, zavisiće od toga koji procenat BDP-a odlazi na isplatu penzija.

U ovom trenutku udeo penzija u bruto domaćem proizvodu je 9,3 procenta. To znači da je najavljena januarska povišica penzija bazirana isključivo na usklađivanju penzija sa rastom zarada.

U situaciji kada je taj udeo između 10 i 10,5 odsto, na snazi će biti sadašnja švajcarska formula, po kojoj plate i cene podjednako utiču na povećanje penzija.

Ako rashodi premaše 10,5 procenata, penzije će se usklađivati isključivo s kretanjem cena.

„Ovaj mehanizam takozvane nadograđene švajcarske formule zamišljen je tako da može da izdrži ne samo sledeću godinu, već i par sledećih decenija“, navodi član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

Kada je započela reforma penzijskog sistema imali smo gotovo isti broj penzionera i radnika, dok danas na jednog penzionera ide 1,8 zaposlenih.

  • CUPKA

    13.12.2022 #1 Author

    Videcemo po kom modelu ce se obracunavati penzije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...