Potrošnja nastavila da raste posle 2020. godine

Domaćinstva u EU četvrtinu prihoda troše na stanovanje

EU

15.11.2022 10:32 Autor: Julijana Vincan 0

Domaćinstva u EU četvrtinu prihoda troše na stanovanje Domaćinstva u EU četvrtinu prihoda troše na stanovanje
Potrošnja domaćinstava u Evropskoj uniji porasla je u prošloj godini za četiri odsto u odnosu na 2020. godinu, nakon rekordnog pada od osam procenata... Domaćinstva u EU četvrtinu prihoda troše na stanovanje

Potrošnja domaćinstava u Evropskoj uniji porasla je u prošloj godini za četiri odsto u odnosu na 2020. godinu, nakon rekordnog pada od osam procenata do kojeg je došlo zbog pandemije korona virusa.

Ipak, kako pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat), u poređenju sa 2019. godinom lane je potrošnja domaćinstava bila niža za četiri odsto.

„Iako su u 2021. godini sve stavke potrošnje domaćinstava zabeležile pozitivan trend u odnosu na 2020, neka povećanja nisu bila dovoljna da kompenzuju značajna smanjenja zabeležena u toj godini usled pandemije“, obrazloženo je u izveštaju Eurostata.

Dodaje se da je, kao rezultat, potrošnja domaćinstava u 2021. godini i dalje bila mnogo ispod nivoa iz 2019. za kategorije: „Restorani i hoteli“ (-28 procenata), „Transport“ (-12), „Rekreacija i kultura“ (-11) i „Odeća i obuća“ (-10 odsto).

Izdaci za potrošnju domaćinstava unutar kategorije „Komunikacije“ porasli su u 2021. u odnosu na 2020. za tri procenta, dok se za kategoriju „Hrana i bezalkoholna pića“ izdvajalo za jedan odsto više. Nivoi u ovim kategorijama su u 2021. godini takođe veći nego u 2019.

Izvor: Eurostat

Izdaci domaćinstava za zdravlje porasli su u prošloj godini za osam procenata u poređenju sa 2020. godinom, a za četiri odsto u poređenju sa 2019.

Domaćinstva su četvrtinu prihoda izdvajala za kategoriju „Stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva“, što je čini najvećom stavkom potrošnje domaćinstava u EU. To je više čak i od izdvajanja za kategorije „Hrana i bezalkoholna pića“ (14 procenata) i „Transport“ i „Razne robe i usluge“ (obe po 12 odsto).

Građani Srbije najviše izdvajaju za hranu

Domaćinstva u Srbiji su u prošloj godini u proseku imala mesečne prihode u novcu i naturi od 71.733 dinara, dok su izdaci za ličnu potrošnju bili za 169 dinara veći i iznosili su 71.902 dinara, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

Izvor: RZS

Prosečni mesečni prihodi su 2021. godine u odnosu na 2019. bili veći za 7,3 procenta, a izdaci za ličnu potrošnju za 7,2 odsto.

Prihodi stanovništva u gradskim sredinama bili su veći od onih u seoskim i iznosili su 73.931 dinar, u odnosu na 68.157 dinara. I izdaci za ličnu potrošnju bili su veći u gradskim područjima, gde su iznosili 74.238 dinara, dok su oni u seoskim sredinama u proseku bili 68.100 dinara.

Najveći udeo u prihodima domaćinstava imale su plate – 49,1 odsto i penzije – 32,6 odsto.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića čine trećinu potrošnje (34,3 procenta), dok izdaci za stanovanje, vodu, struju, gas i ostala goriva otprilike šestinu (16,4 odsto).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.