Donet novi Pravilnik o uslovima imenovanja ovih stručnjaka

Kako se imenuju energetski menadžeri i koja je njihova uloga?

Srbija

13.12.2022 14:40 Autor: Julijana Vincan 1

Kako se imenuju energetski menadžeri i koja je njihova uloga? Kako se imenuju energetski menadžeri i koja je njihova uloga?
Na osnovu Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović donela je 2. decembra Pravilnik o bližim uslovima... Kako se imenuju energetski menadžeri i koja je njihova uloga?

Na osnovu Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije, ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović donela je 2. decembra Pravilnik o bližim uslovima za imenovanje energetskih menadžera, navodi se u Službenom glasniku Republike Srbije.

Ovim dokumentom se propisuju uslovi za imenovanje energetskih menadžera prema vrsti obveznika sistema energetskog menadžmenta i vrsti licence energetskog menadžera.

Privredna društva i javna preduzeća, čija je energetski menadžment pretežna delatnost, imenuju najmanje jednog menadžera za svaku lokaciju.

„Javna preduzeća koja obavljaju komunalne delatnosti proizvodnje, distribucije i snabdevanja toplotnom energijom, snabdevanja vodom za piće, prečišćavanja i odvođenja atmosferskih i otpadnih voda, kao i obezbeđivanja javnog osvetljenja, koja imaju godišnju potrošnju primarne energije veću od 5 MWh do 25 GWh, imenuju najmanje jednog energetskog menadžera“, piše u Pravilniku.

Naglašeno je da energetski menadžer u navedene dve situacije može da bude imenovan samo ako ima licencu energetskog menadžera za oblast industrijske energetike.

Privredna društva i javna preduzeća čija je pretežna delatnost u sektoru trgovine i usluga imenuju najmanje jednog stručnjaka za svaku lokaciju. Napominje se da on mora da ima licencu energetskog menadžera za oblast energetike zgrada.

Broj stručnjaka u opštinama

Opštine i gradska opština imenuju najmanje jednog energetskog menadžera.

  • Grad bez gradskih opština koji ima više od 100.000 stanovnika po poslednjem popisu stanovništva ih imenuje najmanje dva.
  • Grad bez gradskih opština koji ima više od 200.000 stanovnika imenuju najmanje tri energetska menadžera.
  • Grad koji ima gradske opštine, izuzimajući grad Beograd, imenuje najmanje jednog takvog stručnjaka na nivou grada.
  • Grad Beograd imenuje najmanje jednog energetskog menadžera na nivou grada, kao i najmanje po jednog za oblasti: obrazovanja i dečje zaštite, socijalne zaštite, kulture, zdravstva, sporta i omladine.

U ovim slučajevima energetski menadžer mora da ima licencu za oblast energetike javnog sektora.

Organi i organizacije

Najmanje po jednog energetskog menadžera imenuju organi državne uprave, drugi organi i organizacije Republike Srbije, organi i organizacije autonomne pokrajine i organizacije za obavezno socijalno osiguranje imenuju.

Napominje se da, ukoliko podnose godišnji izveštaj o ostvarivanju ciljeva uštede energije za više od 100 zgrada ili 100.000 m2, onda imenuju najmanje dva energetska menadžera.

U slučaju kada su održavanje i investiciono-tehnički poslovi na objektima povereni posebnom organu ili organizaciji, odnosno autonomne pokrajine, taj organ, odnosno organizacija imenuje najmanje jednog energetskog menadžera, za zbirnu površinu zgrada do 100.000 m2, najmanje dva energetska menadžera za zbirnu površinu zgrada veću od 100.000 m2 i najmanje tri energetska menadžera za zbirnu površinu zgrada preko 200.000 m2.

Za navedeno energetski menadžeri ispunjavaju uslove ukoliko imaju licencu za oblast energetike javnog sektora ili licencu za oblast energetike zgrada.

Ustanove koje su samostalni obveznici sistema energetskog menadžera imenuju najmanje jednog energetskog menadžera. U ovom slučaju se može imenovati samo onaj energetski menadžer koji ima licencu energetskog menadžera za oblast energetike javnog sektora ili licencu za oblast energetike zgrada.

Pravilnik o bližim uslovima za imenovanje energetskih menadžera stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku RS (17. decembar).

Od tog dana prestaju da važe Pravilnik o uslovima za imenovanje energetskih menadžera u organima jedinica lokalne samouprave, Pravilnik o uslovima za imenovanje energetskih menadžera u privrednim društvima čija je pretežna delatnost u proizvodnom sektoru i preduzećima kao javnom službama i Pravilnik o uslovima za imenovanje energetskih menadžera u privrednim društvima čija je pretežna delatnost u sektoru trgovine i usluga, organima državne uprave, drugim državnim organima, organima autonomne pokrajine i ustanovama.

Uloga energetskih menadžera

Prve obuke za energetske menadžere počele su od 2016. godine, kada su imenovani i prvi takvi stručnjaci. Energetski menadžeri su ključni u uspostavljanju sistema energetskog menadžmenta i oni:

  • preduzimaju i druge aktivnosti i mere koje doprinose uštedama energije i unapređenju sistema energetske efikasnosti
  • prikupljaju i analiziraju podatke o načinu korišćenja energije obveznika sistema
  • pripremaju programe i planove energetske efikasnosti
  • predlažu mere koje doprinose efikasnom korišćenju energije i učestvuju u njihovoj realizaciji
  • pripremaju godišnje izveštaje o ostvarivanju ciljeva sadržanih u programu i planu energetske efikasnosti
  • TATJANA

    15.12.2022 #1 Author

    Da li je mesto izmišljeno ili je do sada već trebalo biti zastupljeno pokazaće vreme i rezultati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...