Procene da postoji više od sedam miliona tona rude

Kanadska kompanija istraživaće nalazišta zlata kod Bosilegrada i Bora

Srbija

25.9.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kanadska kompanija istraživaće nalazišta zlata kod Bosilegrada i Bora Kanadska kompanija istraživaće nalazišta zlata kod Bosilegrada i Bora
Kanadski Electrum Discovery, nekadašnji Medgold Resources, najavio je finansiranje od 1,5 miliona kanadskih dolara koje će iskoristiti za nastavak istraživanja svog projekta bakra i... Kanadska kompanija istraživaće nalazišta zlata kod Bosilegrada i Bora

Kanadski Electrum Discovery, nekadašnji Medgold Resources, najavio je finansiranje od 1,5 miliona kanadskih dolara koje će iskoristiti za nastavak istraživanja svog projekta bakra i zlata Timok Istok, uključujući program prvog bušenja i za potrebe obrtnog kapitala.

Electrum planira privatni plasman do 21.428.571 jedinica kompanije (zajednička akcija plus nalog za kupovinu običnih akcija), po ceni od 0,07 dolara po jedinici, da bi se prikupio ukupni bruto prihod od približno 1,5 miliona američkih dolara.

Kompanija je nedavno objavila da je u regiji Istočni Timok, na oko pet kilometara od ležišta Veliki Krivelj, otkrila perspektivnu bakarno-zlatnu anomaliju, piše eKapija.

Anomalija nazvana Bambino meri do 550 metara u dužinu i više od 100 metara u širinu, sa bakrom u tlu u rasponu od 500 – 8238 ppm (parts per million) bakra i uzorcima kamenih strugotina koji su pokazali od 2,85 odsto i 0,32 procenta bakra, kao i do 203 ppb (parts per billion) zlata. Bambino je nedugo zatim proširen na 1,8 kilometara, a naknadna istraživanja pokazala su dve paralelne anomalije zlata, od 600 metara i kilometar u dužinu.

Electrum se trenutno bavi detaljnim geološkim tumačenjem anomalije Bambino, a kompanija je takođe istakla i da je istovremeno pokrenula stratešku reviziju svog zlatnog projekta Novo Tlamino na granici Srbije sa Severnom Makedonijom i Bugarskom, u svetlu rasta cena zlata u svetu.

U okviru projekta Novo Tlamino, dodaje se, postoji istorijski izvor zlata, takozvani projekat zlata Tlamino. Procene su pokazale da na lokalitetu Barje kod Bosilegrada, u okviru licence Donje Tlamino, leži 7,1 milion tona rude sa 2,9 grama zlata po toni (što je oko 20 tona ekvivalentnog zlata), i čak 38 grama srebra.

Između pedesetih i sedamdesetih godina prošlog veka jugoslovenska vlada je sistematski istraživala ovo područje tražeći olovo i cink, ali ne i zlato, što otvara značajnu priliku za Electrum, navodi kanadska kompanija.

Kompanija Electrum Discovery za projekat Novo Tlamino poseduje sedam licenci, odnosno istraživačkih prava.

  • SENSEI

    25.9.2024 #1 Author

    Gde je zlato tu su i stranci. Blago nama sa tolikim zlatom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.