Menadžment fabrike tvrdi da se sve odvija po planu

Kasni početak serijske proizvodnje električne Pande u Kragujevcu?

Srbija

30.9.2024 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kasni početak serijske proizvodnje električne Pande u Kragujevcu? Kasni početak serijske proizvodnje električne Pande u Kragujevcu?
Iako u menadžmentu Fiat Chrysler Automobiles Srbija tvrde da se sve „odvija po planu“ i da nema razloga za zabrinutost, fabrika će, po svemu... Kasni početak serijske proizvodnje električne Pande u Kragujevcu?

Iako u menadžmentu Fiat Chrysler Automobiles Srbija tvrde da se sve „odvija po planu“ i da nema razloga za zabrinutost, fabrika će, po svemu sudeći, početi da radi punom parom tek krajem ove ili u martu naredne godine, piše Radar.

Prema nezvaničnim informacijama tog nedeljnika iz Stellantisove fabrike FCA Srbija, dugo najavljivani početak serijske proizvodnje električnog modela grande pande u Kragujevcu, umesto u oktobru, počeće krajem ove godine ili u martu 2025.

Razlog mogućeg odlaganja se ne navodi, ali se pretpostavlja da je uzrok slaba tražnja za električnim vozilima na evropskim tržištima, pa se u kragujevačkoj fabrici sve glasnije spekuliše i o mogućem privremenom odmoru zaposlenih, što menadžment, za sada, isključuje.

Pored električne kasniće i početak proizvodnje hibridne verzije grande pande, dok se do skora izvesno sklapanje električnog modela Citroen eC3 u Kragujevcu sve ozbiljnije dovodi u pitanje.

U menadžmentu FCA su rekli da se sve „odvija po planu“, da je „projekat vrlo lepo prihvaćen u evropskoj i međunarodnoj javnosti“, da ne treba kvariti takvu atmosferu, te da razloga za zabrinutost nema.

Naglašavaju i da niko iz Stellantisa nije zvanično najavljivao da će proizvodnja električne i hibridne grande pande u Kragujevcu početi u oktobru. Radar ističe da je to tačno, ali skreće pažnju i na to da niko nikada nije demantovao tvrdnje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će serijska proizvodnja tih modela početi u „poslednjem ovogodišnjem kvartalu“.

I dok se u FCA uveliko spekuliše da je zbog novonastale situacije privremeno obustavljen prijem novih radnika, za šta su bile angažovane i tri agencije za zapošljavanje, u poslovodstvu to negiraju i tvrde da se novi radnici „zapošljavaju prema planu i utvrđenoj dinamici“.

Pre samo dva meseca, 22. jula, na promociji električne grande pande, rečeno je da će u fabrici da radi 2.000 zaposlenih. Tog dana na platnom spisku bilo je oko 800 radnika, a danas ih je isto toliko ili nešto manje, jer su neki u međuvremenu napustili FCA.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.