Predviđene novčane I kazne obavljanja delatnosti

Kašnjenje u plaćanju poreskih obaveza oštro će se kažnjavati u 2023.

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

31.12.2022 15:26 Autor: Ljiljana Begović 17

Kašnjenje u plaćanju poreskih obaveza oštro će se kažnjavati u 2023. Kašnjenje u plaćanju poreskih obaveza oštro će se kažnjavati u 2023.
Kašnjenje u plaćanju poreskih obaveza od 1. januara 2023. godine kažnjavaće se novčanim kaznama, ali po nešto oštrijim uslovima. Predviđene su novčane kazne od... Kašnjenje u plaćanju poreskih obaveza oštro će se kažnjavati u 2023.

Kašnjenje u plaćanju poreskih obaveza od 1. januara 2023. godine kažnjavaće se novčanim kaznama, ali po nešto oštrijim uslovima.

Predviđene su novčane kazne od 250.000 dinara za pravno lice i od najmanje 50.000 dinara za preduzetnike. Ukoliko privrednik dobije dve prekršajne prijave u roku od 24 meseca, može mu biti izrečena i kazna zabrane obavljanja delatnosti od šest meseci do tri godine.

Prema rečima poreskih savetnika, privrednici će uz kazne dobijati i opomene da neplaćene obaveze izmire u roku od pet dana, čak i u slučaju da greška nije bila namerna.

Narodna skupština je ranije ovog meseca usvojila izmene i dopune Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji od kojih je, pored navedenih, jedna od važnijih i da se poreska prijava poreza na dohodak građana od 2023. godine podnosi isključivo elektronski.

Poreska uprava će na osnovu podataka iz službenih evidencija, uneti podatke u poresku prijavu i postaviti je na portal Poreske uprave najkasnije do 1. aprila godine koja sledi godini za koju se utvrđuje godišnji porez na dohodak građana. Neophodno je da poreski obveznik izvrši izmenu, odnosno dopunu poreske prijave u delu u kome nisu iskazani tačni i odgovarajući podaci i nakon toga podnese poresku prijavu u elektronskom obliku preko portala Poreske uprave.

Ovaj zakon je doneo i izmene koje se tiču zahteva obveznika za odlaganjem plaćanja poreza. Naime, ukoliko je zahtev podnet u roku iz opomene neće biti odloženo pokretanje postupka prinudne naplate.

Foto: Pixabay.com

Kazne zatvorom za neplaćanje PDV-a

Takođe, oštre kazne predviđene su i za privrednike koji ne plate na vreme svoje PDV obaveze. Svi koji izbegnu plaćanje PDV-a za iznos veći od milion dinara, mogu da budu kažnjeni novčano ili zatvorom od jedne do pet godina. Ista kazna se odnosi i na privrednike koji ne podnesu poresku prijavu ili to učine, ali ne prijave i tačan sadržaj.

Fizičkom licu, preduzetniku i odgovornom licu u pravnom licu – poreskom obvezniku za ovo krivično delo izriče se i mera bezbednosti zabrane vršenja poziva, delatnosti i dužnosti od jedne do pet godina.

Ukoliko se izbegava plaćanje poreskih obaveza koje su veće od milion dinara, kazna zatvora za ovaj prekršaj pomerena je sa šest meseci na godinu dana, dok je za iznos od preko pet miliona dinara kazna od dve do osam godina.

Kada je reč o limitu neplaćenog poreza druga kategorija poreskog prekršaja računa se od pet miliona. Treća kategorija bila je postavljena na 10 miliona, a sada se odnosi na neplaćen PDV iznad 15 miliona dinara, što je praktično delimično ublažavanje zakona prema poreskim obveznicima.

Podsećamo da privrednici koji su ostvarili promet manji od osam miliona dinara nisu u obavezi da se prijave u sistem PDV-a.

Sve firme koje prvi put uđu u sistem PDV-a postaju mesečni obveznici tokom prve dve godine poslovanja. Nakon toga, ako za godinu dana ostvare ukupan promet veći od 50 miliona dinara i dalje ostaju mesečni obveznici. Ukoliko imaju manji promet od toga postaju tromesečni obveznici.

Poreska uprava je objavila detaljan kalendar kako bi poreske obveznike na vreme obavestila o krajnjim rokovima za plaćanje svih obaveza.

 • Ozii

  31.12.2022 #1 Author

  Pozdravljam poostravanje kazni za namerno krsenje zakona. Ali ovo sa kasnjenjem jedan dan ce unistiti mikro i mala preduzeca koja inace pune budzet sa preko 50%.
  Ja cu prodati moju firmu za 100000 evra i zaposliti se u drzavnom sektoru. Imam lokale i stanove da od toga zivim. Od plate placam racune. Nema stresa, nervoze. 15 neradnih dana. Najmanje mesec i po godisnjeg odmora.
  Ovako radim 365 dana. 12 sati na poslu, pored toga kuci pricam o poslu. Nemam vremena kod doktora da odem.
  I kada ugase privrednike bas me interesuje kako ce penzije i plate u drzava da isplati…
  Mozda ce mnogima ovo biti smesno, ali setite se ovog komentara za 5 god. Jedini nacin je da drzava smanji doprinose na 20-25% za mala i mikro preduzeca.

  Odgovori

  • Mare

   1.1.2023 #2 Author

   Ja o tome odavno razmisljam,godinu dana odlazem operaciju,alooooo,ovako bolovanje i cao

   Odgovori

  • MARA

   8.1.2023 #3 Author

   Cilj im i jeste da se unište mikro i mala preduzeća na žalost…

   Odgovori

 • GOCA BG

  31.12.2022 #4 Author

  Bice rigorozni,treba sve placati na vreme…

  Odgovori

 • VOJKAN

  1.1.2023 #5 Author

  Krenula je Nova godina a već se razmišlja o troškovima

  Odgovori

 • N. N.

  4.1.2023 #6 Author

  Treba sve placati na vreme.

  Odgovori

 • Biljana

  6.1.2023 #7 Author

  Ovo je stvarnobezobrazluk, preslo je sve granice. Vreme je da odemo pred Skupstinu i da se i mi malo pobunimo, da im ne dozvolimo da se prema nama ponasaju kao prema zlikovcima.

  Odgovori

 • Bilja

  6.1.2023 #8 Author

  Sramota…kad vidim S. Malog dodje mi da razbijem TV. Narode moramo se izboriti da se i nas glas cuje.

  Odgovori

 • Nn

  6.1.2023 #9 Author

  15godina nisam usao u zdravstvenu ustanovu a placam svaki mesec ne zato sto mi nije nista vec od obaveza u firmi. Svi su zasticeni,svi imaju neka prava, radno vreme a nas preduzetnike niko nepita nista vec samo po dzepu i glavu dole.Nece ovo dugo izdrzati

  Odgovori

  • bek

   14.1.2023 #10 Author

   najbolje bi bilo da sve svi udruzimo i pozatvaramo radnje posto je ovo vise teror.nemam vremena za lekara dazbine tecu mesec zacas prodje a nas i dalje racunaju kao zlikovce.

   Odgovori

 • DUSICA

  6.1.2023 #11 Author

  Svi treba svoje obaveze da izmiruju na vreme.

  Odgovori

 • D.B.

  8.1.2023 #12 Author

  Crna knjiga najbolje rešenje,ove kazne su sitne za veliki obrt novca.

  Odgovori

 • MARA

  8.1.2023 #13 Author

  Kada treba da se naplati nešto tu su prvi, a kada oni duguju, nema ih nigde..

  Odgovori

 • Jovana24

  11.1.2023 #14 Author

  Samo neke kazne i pretnje ljudima…

  Odgovori

 • bane

  14.1.2023 #15 Author

  posto je takav teror prema nama preduzetnicima trebalo bi vecina da ugasimo radnje,ja samo znam za utrku sa vremenom kako i na koji nacin da uspem za sebe suprugu i radnicu da isplatim dazbine a njima je sve cisto iako 80 posto presede zbog slabog posla a da ne pricamo o parafiskalnim nametima kao sto je sokoj itd

  Odgovori

 • Maja

  13.2.2023 #16 Author

  Danas mi je urucen prekrsajni nalog, kazna 40000 din, kasnjenje u placanju pdv-a bukvalno pola dana, porez sam platila popodne 16.01 uplata je proknjizena 17.01, da bi mi 18.01 stigla opomena na mail. Porez sam platila na vreme, sad moram i kaznu. Radnju zatvaram, jednog mucenika da mu dusu vadite imate manje, ali cu sad lepo na biro, pa o trosku drzave koliko mogu.Svi mali privrednici ce biti na birou, pa kome se vise isplati. A stranim investitorima se sakom i kapom dele pare da zaposljavaju radnike koji rade za minimalac. Sistematsko unistavanje privrede u lepoj nam i naprednoj zemlji.

  Odgovori

 • Rajko

  28.2.2023 #17 Author

  Znači iz nekog razloga ne mogu da naplatim na vreme svoja potraživanja, a moram na vreme da platim svoje obaveze.
  Ako zakasnim sa doprinosima dan ili dva, nije to iz luksiza ili nekog hira, već zbog finansijskog problema u kojem sam trenutno. Naplatite kamatu za kašnjenje a ne kaznu.
  To može jednom da prođe. Sledeći put odma ide spisak sa tehnološkim viškovima i duži spisak u NSZ. I ovako se u mikro preduzećima svi borimo da nešto zaradimo i snalazimo se sa pozajmicama da opstanemo, pogotovo od početka pandemije.
  Nema smisla ovakvo kažnjavanje. Kada je trebalo da se pomogne nekome da se kupe knjige ili računari u školi onda su svi tapšali po ramenu.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.