U sredu svečani doček ispred Palate Srbija

Kineski predsednik Si Đinping doputovao u Beograd

SrbijaSvet

7.5.2024 22:24 Autor: Marko Andrejić 0

Kineski predsednik Si Đinping doputovao u Beograd Kineski predsednik Si Đinping doputovao u Beograd
Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping doputovao je večeras u Srbiju. On je sa suprugom Peng Lijuan sleteo na beogradski Aerodrom Nikola Tesla oko... Kineski predsednik Si Đinping doputovao u Beograd

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping doputovao je večeras u Srbiju. On je sa suprugom Peng Lijuan sleteo na beogradski Aerodrom Nikola Tesla oko 21.45 časova.

Na aerodromu su ih dočekali predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom Tamarom, predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić, premijer Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, predsednica Skupštine Ana Brnabić.

Avion kineskog predsednika su do aerodroma kroz naš vazdušni prostor dopratili srpski lovci Mig-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

Si Đinping je posle dvodnevne posete Francuskoj na čelu delegacije od 400 ljudi stigao u Beograd na poziv srpskog predsednika sa kojim će razgovarati o unapređenju bilateralnih odnosa i saradnje.

Članove kineske delegacije – ministre i predstavnike institucija – su popodne dočekali ministri finansija Siniša Mali i unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

U sredu će ispred Palate Srbija na Novom Beogradu biti organizovan svečani doček predsednika Kine, a potom sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, plenarni sastanak delegacija i potpisivanje Zajedničke izjave i razmene potpisanih bilateralnih dokumenata.

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila više dokumenata – memoranduma o razumevanju o saradnji i protokola Srbije i Kine iz oblasti infrastrukture, poljoprivrede, informisanja i telekomunikacija, turizma.

Podsetimo, prema preliminarnim podacima Narodne banke Srbije, Kina je u 2023. godini bila država iz koje je u našu zemlju došlo najviše stranih direktnih investicija – 1,37 milijarda evra.

Kada je reč o robnoj razmeni, u protekloj deceniji je suficit uvek bio na strani Kine – ali je 2022. Srbija konačno uspela da vrednost izvoza na kinesko tržište po prvi put podigne na milijardu evra. Prekretnica se desila zahvaljujući dolasku grupacije Ziđin (Zijin Copper Serbia, Zijin Mining) koja je 2018. godine preuzela Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Na kraju 2023. godine kineske kompanije Zijin Mining, Zijin Copper i HBIS bile su najveći izvoznici iz Srbije.

Tagovi
KINA SRBIJA

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...