Siniša Mali sa direktorkom EBRD o zajedničkim projektima

Ključno ulaganje u prugu Beograd-Niš-Preševo

BiznisInfrastrukturaSrbija

9.1.2023 15:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Ključno ulaganje u prugu Beograd-Niš-Preševo Ključno ulaganje u prugu Beograd-Niš-Preševo
Ministar finansija Srbije Siniša Mali održao je danas online sastanak sa direktorkom u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Rouzmari Šlup (Rosmarie Schlup),... Ključno ulaganje u prugu Beograd-Niš-Preševo

Ministar finansija Srbije Siniša Mali održao je danas online sastanak sa direktorkom u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) Rouzmari Šlup (Rosmarie Schlup), sa kojom je razgovarao o statusu i sprovođenju zajedničkih aktuelnih projekata sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Mali je istakao da Ministarstvo finansija i EBRD imaju dobru saradnju, da se sve aktivnosti sprovode na vreme, te dodao da obe strane ulažu napore kako bi se svi projekti na adekvatan način sprovodili, kaže se u zvaničnom saopštenju Ministarstva finansija.

„Najaktuelniji projekat je deonica pruge Beograd–Niš–Preševo, vredan 550 miliona evra, a za koji će ceremonija svečanog potpisivanja biti održana u februaru“, rekao je Mali.

Kako je istaknuto, drugi važan zajednički projekat je finansijska podrška Elektroprivredi Srbije. Mali je istakao da je taj projekat posebno važan jer je prioritet vlade upravo restrukturiranje energetskog sektora, te da je to deo i novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

On je zahvalio EBRD-u na podršci i istakao da će Vlada Srbije, sa svoje strane, i dalje sve svoje obaveze izvršavati na vreme.

Mali je rekao i da Vlada Srbije nastavlja sa velikim ulaganjem u kapitalne investicije, te da je 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) izdvojeno upravo u tu namenu.

Kako je objasnio, na taj način se poboljšava kvalitet života građana Srbije i podstiče dalji rast BDP-a.

Potpredsednik vlade je istakao i da je Srbija postigla odlične makroekonomske rezultate u prethodnoj godini, uprkos krizi. Mali je rekao da su strane direktne investicije u 2022. dostigle rekordan nivo od 4,4 milijarde evra, da je nezaposlenost na nivou od 8,9 odsto u trećem kvaratalu prošle godine, da je trenutno javni dug 55 odsto BDP-a, a da je rast BDP-a prošle godine iznosio između 2,3 i 2,5 odsto.

  • BRANA19

    9.1.2023 #1 Author

    Sto vise treba ulagati u ovakve projekte.

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.1.2023 #2 Author

    U zeleznicu i pruge se nije ulagalo od Titovog vremena,bilo je krajnje vreme da se pocne…

    Odgovori

    • Lelica

      11.1.2023 #3 Author

      Definitivno je vreme bilo da se ulaze.

      Odgovori

  • Jovana24

    9.1.2023 #4 Author

    …zapravo sta je za njih iz ekonomskih razloga vazno. A advekvatno ce uzeti ko treba od tog novca…

    Odgovori

  • TATJANA

    10.1.2023 #5 Author

    Gde bi nam bio kraj da smo ovako gradili poslednjih 20ak godina

    Odgovori

  • goca87

    10.1.2023 #6 Author

    Od značaja je ovakvo ulaganje

    Odgovori

  • N.N.

    11.1.2023 #7 Author

    Treba ulagati u ovakve projekte.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...