Kineski partner u svoju srpsku firmu upisao 32,9 miliona dinara osnovnog kapitala

Ko je Shanghai Fengling Renewables – kompanija koja razmatra investiciju od dve milijarde evra kod Bora?

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

13.11.2023 11:14 Autor: Milica Rilak 4

Ko je Shanghai Fengling Renewables – kompanija koja razmatra investiciju od dve milijarde evra kod Bora? Ko je Shanghai Fengling Renewables – kompanija koja razmatra investiciju od dve milijarde evra kod Bora?
Za Shanghai Fengling Renewables šira javnost saznala je pošto se premijerka Srbije Ana Brnabić 4. novembra sastala sa predstavnicima te, ali i velikih kineskih... Ko je Shanghai Fengling Renewables – kompanija koja razmatra investiciju od dve milijarde evra kod Bora?

Za Shanghai Fengling Renewables šira javnost saznala je pošto se premijerka Srbije Ana Brnabić 4. novembra sastala sa predstavnicima te, ali i velikih kineskih kompanija Huawei, CCCC i CRBC, tokom boravka u Šangaju.

Nedelju dana kasnije iz Ministarstva rudarstva i energetike saopšteno je da je ova kineska kompanija već registrovala firmu u Srbiji i da počinje sa zapošljavanjem kako bi radila na razvoju i realizaciji projekta hibridne elektrane. Biznis.rs otkriva da se radi o kompaniji „Održivi vetar“, u kojoj je kineska kompanija stopostotni vlasnik, sa osnovnim kapitalom od 32,9 miliona dinara.

Premijerka je tokom boravka u Šangaju sa predstavnicima Shanghai Fengling Renewables razgovarala o njihovim planovima za dodatno investiranje u zelenu energiju u Srbiji, sa akcentom na proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Uoči proteklog vikenda, predstavnici Shanghai Fengling Renewables sastali su se sa ministarkom energetike Dubravkom Đedović, a posle sastanka saopšteno je da je ta kompanija zainteresovana za investicije u proizvodnju i skladištenje kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, naročito zelenog vodonika.

Čime se bavi „Održivi vetar“, a čime njen kineski vlasnik?

Srpska firma u stopostotnom vlasništvu kineskog Shanghai Fengling Renewables „Održivi vetar“ registrovana je 7. septembra ove godine sa sedištem u Beogradu, dok je njen zastupnik kineski državljanin Sun Yu, pokazuju podaci bonitetne kuće CompanyWall.

Radi se o društvu sa ograničenom odgovornošću čija je pretežna delatnost „postavljanje električnih instalacija“.

Osnivački akt / Izvor: Agencija za privredne registre

U osnivačkom aktu preduzeća navedeno je da društvo može obavljati i 16 drugih delatnosti, među kojima i proizvodnju opreme za distribuciju električne energije i opreme za upravljanje električnom energijom, proizvodnju baterija i akumulatora, može se baviti izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada, trgovinom na veliko ostalim mašinama i opremom, kao i inženjerskim delatnostima i tehničkim savetovanjem.

Sa druge strane, na zvaničnom portalu kineske kompanije stoji da je Shanghai Fengling Renewables osnovan 2020. godine sa sedištem u Šangaju, kao i da trenutno ima više od 200 zaposlenih.

Osnovna delatnost kompanije je, kako ističu, istraživanje i razvoj, kao i proizvodnja opreme za betonske stubove za energiju vetra.

„Кao osnivač i lider kineske industrije betonskih tornjeva za energiju vetra, ubrzo smo zauzeli vodeću poziciju prema tržišnom udelu i nastavljamo da vodimo industriju vetra do novih visina“, poručuju iz Shanghai Fengling Renewables i ističu da nude inovativne visokokvalitetne proizvode i isplativa rešenja. Navode da su betonski tornjevi koje mogu da dizajniraju i proizvedu pogodni za glavne modele kapaciteta od dva do deset megavata velikih proizvođača vetroturbina.

Premijerka Ana Brnabić na sastanku u Šangaju / Izvor: srbija.gov.rs

Potencijalne investicije od oko dve milijarde evra

Ministarka Dubravka Đedović Handanović je posle sastanka sa predstavnicima Shanghai Fengling Renewables saopštila da oni zajedno sa Zijin mining grupom razmatraju potencijalnu izgradnju hibridnog postrojenja, solarne i vetroelektrane u okolini Bora, koje bi proizvodilo zeleni vodonik, a Zijinu omogućilo smanjenje troškova.

„Planirana su ulaganja od oko dve milijarde evra u razvoj i izgradnju vetroelektrana i solarnih farmi, skladištenje energije za proizvodnju vodonika i tehnologiju proizvodnje energije vodoničnim gorivom“, rekla je ona.

Ministarka je dodala da bi se realizacijom potencijalne investicije iskoristio potencijal energije vetra u okolini Bora i poboljšala efikasnost proizvodnje električne energije.

„Plan je da se obezbedi proizvodnja energije od 1.500 megavata, a očekuje se da će projekat dostići proizvodnju od čak 2.000 megavata“, rekla je ona.

Ukazala je i da bi kompletnu proizvodnju električne energije preuzeo Zijin, dok bi se viškovi pretvarali u vodonik.

„Pored zadovoljenja potrošnje električne energije u rudniku, obnovljiva energija bi se koristila za proizvodnju vodonika koji bi predstavljao skladište zelene energije, sa proizvodnim kapacitetom od 30.000 tona godišnje. Takođe, planirana su ulaganja od 10 miliona evra za izgradnju industrijskog parka za proizvodnju vetro-tornjeva“, rekla je ministarka Đedović Handanović.

 • SUNCE

  13.11.2023 #1 Author

  Maltretira ju nas sa tim obnovljivim izvorima energije. Nadajmo se da će to stvarno smanjiti zagađenost a koliko će za nas biti isplatljivo, to je posebno pitanje.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  14.11.2023 #2 Author

  Nece oni samo ovim da se bave,nego ce svih 16 delatnosti da rade kod nas kako su i registrovani

  Odgovori

 • tamara71

  14.11.2023 #3 Author

  Sve ce da pokupuju kinezi

  Odgovori

 • SENSEI

  15.11.2023 #4 Author

  Pitanje je samo koliko je zdravo ovo pozicioniranje stranih kompanija

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...