Sporazum na snazi od 1. novembra

EPS i SEEPEX dogovorili lakšu integraciju obnovljivih izvora energije

EkologijaSrbijaU fokusu

1.11.2023 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

EPS i SEEPEX dogovorili lakšu integraciju obnovljivih izvora energije EPS i SEEPEX dogovorili lakšu integraciju obnovljivih izvora energije
Srpska berza električne energije SEEPEX dogovorila je sa Elektroprivredom Srbije saradnju kako bi se poboljšala likvidnost na unutardnevnom tržištu i tako stvorili još bolji... EPS i SEEPEX dogovorili lakšu integraciju obnovljivih izvora energije

Srpska berza električne energije SEEPEX dogovorila je sa Elektroprivredom Srbije saradnju kako bi se poboljšala likvidnost na unutardnevnom tržištu i tako stvorili još bolji uslovi za razvoj projekta za korišćenje obnovljivih izvora energije.

SEEPEX je saopštio da je potpisao market mejker (eng. market maker) ugovor za unutardnevno kontinuirano tržište sa akcionarskim društvom Elektroprivreda Srbije.

Sporazum je uspostavljen kako bi se poboljšala likvidnost unutardnevnog tržišta na berzi SEEPEX i stupa na snagu od 1. novembra.

Market mejker ugovor predviđa da će EPS redovno podnositi naloge za kupovinu i prodaju tokom celog dana.

“Ovo će olakšati lakšu integraciju obnovljivih izvora energije”, objasnio je SEEPEX, piše portal Balkan Green Energy News.

Bandera
Foto: Pixabay.com

Dejan Stojčevski, tehnički direktor berze SEEPEX, kaže da je ideja da se poveća likvidnost unutardnevnog tržišta i da se olakša proizvođačima električne energije iz obnovljivih izvora da plasiraju svoju robu na tržište.

“EPS će davati ponude i za kupovinu i za prodaju kako bi se uvek zatvorila neka transakcija, i tako dobila referentna cena za sat na koji se odnosi to trgovanje”, ističe Stojčevski.

Budući investitori u obnovljivu energiju u Srbiji će, kako navodi, na taj način dobiti siruran plasman svoje robe.

EPS će na ovaj način pomoći SEEPEX-u, ali i sebi jer na ovaj način dobija mogućnost i da kupi i da proda električnu energiju na unutardnevnom tržištu.

Ovo tržište SEEPEX je pokrenuo krajem jula. Reč je, kako su tada rekli, o prvom velikom i konkretnom rezultatu sinergije ostvarene u okviru ADEX Grupe i nastavak pružanja prvoklasnog servisa učesnicima organizovanog tržišta električne energije u Srbiji, u skladu sa najboljom evropskom praksom na polju trgovine i klirinških rešenja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...