Izgradnja najmanje pet solarnih elektrana procenjena na 1,4 milijarde evra

Hyundai i UGT Renewables odabrani za strateške partnere za izgradnju EPS-ovih solarnih elektrana

EkologijaInfrastrukturaInvesticijeSrbija

30.10.2023 11:16 Autor: Milica Rilak 6

Hyundai i UGT Renewables odabrani za strateške partnere za izgradnju EPS-ovih solarnih elektrana Hyundai i UGT Renewables odabrani za strateške partnere za izgradnju EPS-ovih solarnih elektrana
Za strateškog partnera za realizaciju Projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije Vlada Srbije odabrala je zajedničku... Hyundai i UGT Renewables odabrani za strateške partnere za izgradnju EPS-ovih solarnih elektrana

Za strateškog partnera za realizaciju Projekta izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije Vlada Srbije odabrala je zajedničku ponudu grupe ponuđača Hyundai Engineering Co.LTD, Hyundai Eng. America Inc. i UGT Renewables LLC, objavljeno je u Službenom glasniku 27. oktobra.

Radi se, inače, o projektu čija je procenjena vrednost 1,4 milijarde evra, a u okviru koga Elektroprivreda Srbije (EPS) traži strateškog partnera za uslugu izgradnje najmanje pet solarnih elektrana visokog kapaciteta, kao i baterijskog sistema za skladištenje kapaciteta najmanje 200 MW, o kome je Biznis.rs pisao u okviru istraživanja o projektima vrednijim od milijardu evra u domaćoj energetici.

Rok za dostavljanje ponuda potencijalnih strateških partnera EPS-a istekao je 20. septembra, a Hyundai i UGT Renewbles odabrani su za sprovođenje projekta u okviru koga bi za EPS trebalo po sistemu „ključ u ruke“ da razviju, izgrade i predaju u vlasništvo najmanje pet solarnih elektrana, kao i baterijske sisteme za skladištenje energije, ali i da izgrade ostalu infrastrukturu neophodnu za njihovo funkcionisanje.

Od pobednika na tenderu očekuje se i da predloži lokacije za buduće solarne elektrane.

Projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana rangiran je na visokom drugom mestu među šezdesetak prioritetnih projekata EPS-a u okviru dokumenta „Polazne osnove plana razvoja energetske infrastrukture za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine“, u kome je analizirano više od 200 projekata iz svih energetskih sektora, uz podatke o tome da li se i koliko odmaklo u njihovoj realizaciji.

Image by Freepik

Kada je reč o detaljima projekta, očekuje se da će njegovo sprovođenje u delo obezbediti dodatni gigavat električne energije iz obnovljivih izvora, sa očekivanom godišnjom proizvodnjom od 1,2 TWh.

Izgradnja bi, prema planovima EPS-a, trebalo da bude završena 2028. godine, a finansiranje ovog projekta procenjene vrednosti 1,4 milijarde evra planirano je putem kredita. Novac još nije obezbeđen, ali je budžetom za 2024. planirano da u tu svrhu država može da se zaduži kroz projektne ili programske zajmove.

Takođe je planirano da tokom sledeće godine bude urađena prostorna dokumentacija, izrađeno idejno rešenje i obezbeđene lokacijske dozvole, pribavljena saglasnost na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu i društvo, kao i da bude u toku rešavanje imovinsko-pravnih poslova, dok bi idejni projekat i studija opravdanosti trebalo da budu gotovi tokom 2025. godine.

Podsećamo da je Vlada Srbije najavila da su u narednoj deceniji u planu investicije u oblasti energetike vredne čak 15 milijardi evra, dok se do kraja godine, a u skladu sa sporazumom sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), očekuje usvajanje Strategije razvoja energetike koja će pobrojati ključne ciljeve i projekte.

Misija MMF trenutno se nalazi u Beogradu, a u toku su razgovori o sprovođenju aktuelnog aranžmana, čiji se ključni deo odnosi na reforme u energetskom sektoru.

  • ELLA

    31.10.2023 #1 Author

    Samo stranci I ako I’ma toliko uspesnih domacih kompanija

    Odgovori

  • SENSEI

    31.10.2023 #3 Author

    Treba se više posvetiti ulaganjima u zelenu energiju

    Odgovori

  • Vlada

    31.10.2023 #5 Author

    Hrabro i neuko je ova vlast krenula u tzv. Zelene projekte , neznajući ili namerno, da vek ovih solarnih sistema nije duži od 15 godina i da je njihova zamena i reciikliranje 10 puta skuplja od recimo uništavanja nuklearnog otpada a 200MW je smešan kapacitet .

    Odgovori

  • SHALIMAR

    31.10.2023 #6 Author

    Videcemo kako ce se sve zavrsiti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...