Poruka ministarke rudarstva i energetike na kraju posete Japanu

Prioritet Vlade Srbije tranzicija na čiste izvore energije

SrbijaU fokusu

22.9.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Prioritet Vlade Srbije tranzicija na čiste izvore energije Prioritet Vlade Srbije tranzicija na čiste izvore energije
„Prioritet Vlade Republike Srbije je tranzicija na čiste izvore energije i to je bio i fokus moje posete Japanu, ujedno i prva zvanična poseta... Prioritet Vlade Srbije tranzicija na čiste izvore energije

„Prioritet Vlade Republike Srbije je tranzicija na čiste izvore energije i to je bio i fokus moje posete Japanu, ujedno i prva zvanična poseta člana Vlade Srbije ovoj zemlji u postkovid periodu”, istakla je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović u Tokiju.

Ona je poslednjeg dana posete Japanu razgovarala sa rukovodstvom Keindarena, japanske poslovne federacije i predsednikom Parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija, Ićirom Aisavom.

Na sastanku sa japanskom poslovnom federacijom Keindaren, Đedović Handanović je predstavnike vodećih japanskih kompanija upoznala sa poslovnim ambijentom u Srbiji i potencijalima za investiranje u energetski sektor, uključujuči i podatak da Srbija privlači 63 odsto ukupnih stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu.

Naglasila je da, imajući u vidu izazove energetske tranzicije, potrebe za novim proizvodnim kapacitetima i diversifikacijom izvora snabdevanja energentima, pripremljena je lista prioritetnih projekata ukupne vrednosti 15 milijardi evra.

„Realizacija ovih projekata treba da omogući veću energetsku nezavisnost i sigurnost snabdevanja, koje je osnova za nastavak privrednog rasta. Naši prioriteti uključuju izgradnju reverzibilnih hidroelektrana koje su značajne zbog pouzdanosti snabdevanja i skladištenja energije, solarnih elektrana, vetroelektrana, i značajna ulaganja u energetsku efikasnost„, rekla je Đedović

Na sastanku sa Aisavom, predsednikom Parlamentarne lige prijateljstva Srbija-Japan istaknuti su dobri i prijateljski odnosi dve zemlje, koji traju 141 godinu, i koji se poslednjih godina dodatno unapređuju.

„Srbija i Japan su dokaz da zemlje koje su geografski udaljene, mogu razviti obostrano iskreno poštovanje i prijateljstvo, što pokazuje solidarnost u kriznim situacijama koju smo neretko pokazivali jedni prema drugima. Imamo dobro uporište u prošlosti i radimo na prilikama da produbimo odnose u budućnosti“, poručila je tom prilikom Đedović.

Ovim razgovorima završava se poseta ministarke rudarstva i energetike Japanu tokom koje se sastala i sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom i sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana, Jasutoši Nišimurom.

  • KIMCHI

    24.9.2023 #1 Author

    Sve smo ostalo doveli do perfekcije inace….

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...