Dogovoreno da postrojenje za odsumporavanje u TENT A bude gotovo do kraja godine

Japan zainteresovan za saradnju na izgradnji RHE Bistrica

Srbija

20.9.2023 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Japan zainteresovan za saradnju na izgradnji RHE Bistrica Japan zainteresovan za saradnju na izgradnji RHE Bistrica
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Tokiju sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom o... Japan zainteresovan za saradnju na izgradnji RHE Bistrica

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je u Tokiju sa višim izvršnim potpredsednikom Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) Đunićijem Jamadom o produbljivanju saradnje sa ovom institucijom i novim projektima u oblasti energetike, pre svega podršci za izgradnju reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica.

JICA je, kako je ministarstvo saopštilo posle sastanka, već iskazala zainteresovanost za projekat izgradnje RHE Bistrica, koji je jedan od prioritetnih projekata u Polaznim osnova plana razvoja energetske infrastrukture i mera energetske efikasnosti za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine, koji je Vlada Srbije usvojila u junu.

„Pred Srbijom je ciklus velikih investicija u oblasti energetike, gde su u narednih desetak godina potrebna ulaganja od 15 milijardi evra, kako bismo obezbedili veću energetsku nezavisnost, sigurnost snabdevanja i smanjili štetni uticaj energetskog sektora na životnu sredinu. RHE Bistrica je jedna od najvažnijih investicija u listi prioritetnih projekata, koji je važan za energetsku stabilnost, balansiranje energije proizvedene iz obnovljivih izvora i razvoj tržišta električne energije“, naglasila je Đedović Handanović.

Izgradnjom RHE Bistrica Srbija bi, kako je pojasnila ministarka, povećala svoje kapacitete za skladištenje energije iz hidro potencijala. To je posebno korisno za ravnotežu ponude i potražnje u elektroenergetskim sistemima, omogućavajući snabdevanje električnom energijom kada je potrebno, čak i kada obnovljivi izvori energije, poput vetra i sunčeve energije, nisu dostupni.

Planirani kapacitet RHE Bistrica je 656 MW i izgradnja ovog postrojenja značajna nam je za stabilnost i pouzdanost elektroenergetskog sistema, jer RHE brzo mogu preći iz režima skladištenja u režim proizvodnje energije kako bi kompenzovali fluktuacije u potražnji ili iznenadne prekide u snabdevanju energijom. Dodatno će ubrzati i osigurati integraciju obnovljivih izvora energije u naš elektroenergetski sistem“, navela je Đedović Handanović

Ona je dodala da je duže od dve decenije Japan je jedan od najvećih bilateralnih donatora Srbije, kao i da su japanske kompanije poslednjih godina sve prisutnije u Srbiji i kao investitori, kao i da je naša zemlja sa JICA i do sada imala dobre odnose i podršku.

„Pre svega kroz izgradnju postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani Nikola Tesla A koje je u završnoj fazi. Prethodne nedelje smo sa JICA dogovorili da postrojenje u TENT A bude završeno početkom godine, a sada smo to i potvrdili. Postrojenje za odsumporavanje koristiće najnoviju tehnologiju za smanjenje emisija praškastih materija i sumpor dioksida iz termoelektrana. Verujem da Japan može biti jedan od važnih partnera Srbije u procesu energetske tranzicije, i da kroz tu saradnju možemo obezbediti ne samo finansiranje za određene projekte, već i prenos znanja, ekspertize i novih tehnologija, na kojima počiva zelena tranzicija“, rekla je ministarka.

Tokom posete Japanu, ministarka Đedović Handanović sastaće se i sa ministrom ekonomije, trgovine i industrije Japana, Jasutoši Nišimurom, predsednikom parlamentarne lige prijateljstva Japan-Srbija Ićirom Aisavom, kao i sa rukovodstvom Keidanrena, japanskom poslovnom asocijacijom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...