Ministarka rudarstva i energetike na konferenciji EV Days na Novosadskom sajmu

Podsticanje elektromobilnosti važan deo energetske tranzicije

SrbijaU fokusu

14.9.2023 17:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Podsticanje elektromobilnosti važan deo energetske tranzicije Podsticanje elektromobilnosti važan deo energetske tranzicije
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je na otvaranju konferencije EV Days u Novom Sadu da je podsticanje elektromobilnosti važan element energetske... Podsticanje elektromobilnosti važan deo energetske tranzicije

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović poručila je na otvaranju konferencije EV Days u Novom Sadu da je podsticanje elektromobilnosti važan element energetske tranzicije i da će doprinos električnih vozila biti značajan za dalje promovisanje korišćenja obnovljivih izvora energije (OIE).

„Podaci Međunarodne agencije za energetiku pokazuju da je broj električnih automobila u svetu premašio 26 miliona u 2022. godini, pet puta više nego 2018. Udeo električnih automobila u ukupnoj prodaji automobila u svetu dostigao je 14 odsto, a u pojedinim razvijenim evropskim državama više od 50 odsto. Globalno, drumski transport proizvodi oko jedne šestine emisija CO2 i bez bavljenja ovim emisijama proces dekarbonizacije ne može biti zaokružen”, rekla je Đedović Handanović na konferenciji na Novosadskom sajmu.

Ona je, kako je saopšteno iz ministarstva, podsetila da je dekarbonizacija saobraćaja prepoznata i prilikom izrade Integrisanog nacionalnog plana za energetiku i klimu do 2030. godine sa vizijom do 2050.

Projektovani broj električnih vozila koji je potreban za ostvarivanje postavljenih ciljeva je oko 40.000, računajući putnička i laka komercijalna vozila. Takođe, očekuje se i važan doprinos biogoriva ostvarivanju ovih ciljeva„, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, ciljevi koji se tiču dekarbonizacije saobraćaja zahtevaju velika finansijska sredstva i ne mogu se ostvariti preko noći, zato je vlada oslobodila od plaćanja poreza na upotrebu električnih i hibridnih vozila, i odobrila subvencije za kupovinu takvih vozila.

Napomenula je i da Srbija raspolaže nekim od kritičnih mineralnih sirovina u zelenoj energetskoj tranziciji i da je potrebno na odgovoran način sagledati kako se odnositi prema tim resursima u budućnosti.

„Ako želimo da se razvijamo onda treba da koristimo prirodne potencijale, ali i da preduzmemo sve kako bismo minimizovali rizike, posebno u oblasti životne sredine. Važno je da ovo pitanje ne posmatramo isključivo kroz eksploataciju rudnog bogatstva, već i kao mogućnost dobijanja lanca vrednosti što bi značilo i fabrike za proizvodnju baterija i električnih vozila. Svet ide ka novom industrijskom poretku i na nama je da vidimo hoćemo li da budemo deo tog poretka, a imamo sve preduslove za to„, zaključila je ministarka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...