Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo finansiranje za 21 lokalnu samoupravu

Za energetski efikasnije javne objekte 400 miliona dinara

SrbijaVesti

14.9.2023 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za energetski efikasnije javne objekte 400 miliona dinara Za energetski efikasnije javne objekte 400 miliona dinara
Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u 21 lokalnoj samoupravi, za šta je obezbeđeno 400 miliona dinara. Odobrena su... Za energetski efikasnije javne objekte 400 miliona dinara

Ministarstvo rudarstva i energetike odobrilo je finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u 21 lokalnoj samoupravi, za šta je obezbeđeno 400 miliona dinara.

Odobrena su sredstva za finansiranje projekata energetske sanacije osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja.

Mere energetske sanacije javnih objekata biće sprovedene u Bosilegradu, Valjevu, Vladičinom Hanu, Vrnjačkoj Banji, Gradskoj opštini Grocka, Gradskoj opštini Savski venac, Despotovcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Pirotu, Rači, Raškoj, Svilajncu, Trsteniku, Ćićevcu, Ubu i Užicu.

Radovi, između ostalog, obuhvataju zamenu prozora i vrata, unapređenje izolacije zgrada, zamenu kotlova efikasnijim i ugradnju toplotnih pumpi, ugradnju solarnih kolektora za toplu vodu, modernizaciju javnog osvetljenja i ugradnju solarnih panela.

Ministarka Dubravka Đedović Handanović navela je u saopštenju da je finansiranje odobreno na osnovu Javnog poziva za dodelu sredstava za unapređenje energetske efikasnosti u objektima od javnog značaja u gradovima i opštinama, koji je raspisan u aprilu ove godine.

Istakla je da je unapređenje energetske efikasnosti u javnim objektima, školama, vrtićima, domovima zdravlja i drugim objektima na lokalu strateški cilj države „kako bismo ostvarili uštedu energije, smanjili troškove grejanja zimi i hlađenja leti, ali i umanjili negativne uticaje na životnu sredinu“.

Ministarka je najavila da se početak radova očekuje nakon izbora izvođača radova krajem ove, odnosno početkom naredne godine.

„Završetkom sanacije biće smanjena potrošnja energije od 30 do 50 odsto u zavisnosti od primenjenih mera i poboljšani uslovi rada i boravka u objektima kako za zaposlene, tako i za korisnike i posetioce“, poručila je Đedović Handanović.

Ministarstvo rudarstva i energetike je do sada realizovalo osam javnih poziva u okviru kojih je energetski sanirano 145 javnih objekata u 145 jedinica lokalne samouprave u ukupnoj vrednosti od 2,7 milijardi dinara, čime je ostvarena ušteda od približno 30 miliona KWh godišnje, kao i smanjenje emisije CO2 oko 13.000 tona godišnje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...