MInistarka rudarstva i energetike naglasila da Srbija ima dovoljno rezervi energenata

Đedović: Neophodno je da struja poskupi pre Nove godine

Srbija

29.8.2023 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Đedović: Neophodno je da struja poskupi pre Nove godine Đedović: Neophodno je da struja poskupi pre Nove godine
Neophodno je da dođe do poskupljenja struje i to pre Nove godine, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović . „Zbog određenih obaveza... Đedović: Neophodno je da struja poskupi pre Nove godine

Neophodno je da dođe do poskupljenja struje i to pre Nove godine, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović .

„Zbog određenih obaveza koje smo preuzeli u aranžmanu sa MMF-om, moraćemo da pratimo i cene struje i gasa i da ih stabilizujemo, da ne ugrozimo ni privredu ni građane, da omogućimo energetskom sektoru i kompanijama da budu stabilne, da sprovedemo preko potrebne investicije u energetskom sektoru koje se procenjuju, na 15 milijardi evra u narednih 10 do 12 godina“, rekla je Đedović za Tanjug a preneo Euronews.

Istakla je da je cilj da imamo najnižu ili među najnižim cenama i struje i gasa u regionu.

Naglasila je da je Srbija što se tiče energenata spremna i za ovu zimu i da ima dovoljno rezervi i ako bi došlo do nečega nepredviđenog, kako bi građani i privreda mogli da se osećaju sigurno.

Navela je da imamo 645 miliona kubnih metara gasa, što u Srbiji u skladištima što u Mađarskoj, što je dovoljno, ako gledamo prosečnu potrošnju, za 40 do 50 dana, ako bi došlo do poremećaja na tržištu, kao i da na deponijama imamo 1.900.000 tona uglja, što je dovoljno za 20 dana proizvodnje električne energije i da sve stane i da bude kolaps, a što se ne očekuje.

Kada je reč o nafti i naftnim derivatima ukupne rezerve su na 91 odsto prosečne potrošnje.

Za socijalno ugrožene građanane, prema njenim rečima, obezbeđeno tri i po puta više sredstava u budžetu baš zbog toga „ako i kada“ dođe do povećanja cena struje i gasa, kako bi mogli da ostvare popust za struju i grejanje do 50 odsto.

Važno je, rekla je ministarka, da najugroženiji građani ostvare status enegetski ugroženog kupca, a do sada ih ima 70.000, i da su u tom cilju kriterijumi poboljšani i pojednostavljeni i dodala da će nastojati da  obezbedimo još više sredstava u budžetu za te svrhe.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...