Potrebni i baterijski sistemi za skladištenje energije

Traži se strateški partner za izgradnju pet solarnih elektrana za EPS po sistemu „ključ u ruke“

BiznisInfrastrukturaSrbija

1.8.2023 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Traži se strateški partner za izgradnju pet solarnih elektrana za EPS po sistemu „ključ u ruke“ Traži se strateški partner za izgradnju pet solarnih elektrana za EPS po sistemu „ključ u ruke“
Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samo-balansiranih solarnih elektrana velikog... Traži se strateški partner za izgradnju pet solarnih elektrana za EPS po sistemu „ključ u ruke“

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji, objavila je eKapija.

Cilj sprovođenja postupka strateškog partnerstva u skladu sa odredbama Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije je izbor finansijski sposobnog ponuđača sa realizovanim značajnim referentnim projektima u svom portfoliju.

Traži se strateški partner koji može da obezbedi primenu naprednih tehnologija u izgradnji solarnih elektrana ukupne instalisane snage od 1 GW i to na način koji će omogućiti integraciju električne energije iz varijabilnih obnovljivih izvora u postojeći elektroenergetski sistem Republike Srbije, piše u pozivu.

Predmet poziva je izbor strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samo – balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta ukupne instalisane snage 1.000 MWAC, odnosno 1.200 MWDC sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage minimalno 200 MW i mogućnosti skladištenja od 400 MWh, koje će biti u vlasništvu i kojim će upravljati Akcionarsko društvo Elektroprivreda Srbije.

Projekat će biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo EPS-a po sistemu „ključ u ruke“. To znači da će strateški partner pored izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje električne energije, biti u obavezi da izvrši sve ostale potrebne aktivnosti, kao i da izgradi svu ostalu infrastrukturu neophodnu za normalno funkcionisanje.

Projekat se sastoji iz dve komponente: solarne elektrane i baterijski sistemi za skladištenje električne energije.

Kako bi se obezbedila što veća ravnomernost proizvodnje električne energije, ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana, a lokacije na kojima će se nalaziti solarne elektrane kao i broj i instalisanu snagu svake pojedinačne predložiće strateški partner.

Od budućeg strateškog partnera očekuje se da predloži i lokacije za baterijske sisteme za skladištenje električne energije, ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije.

Rok za dostavljanje ponuda je 20. septembar.

  • SENSEI

    18.8.2023 #1 Author

    Treba se sve više okretati obnovljivim izvorima energije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...