Projekat treba da bude završen do 1. juna 2028. godine

Ko može biti strateški partner države za izgradnju velikih solarnih elektrana?

SrbijaU fokusu

18.7.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ko može biti strateški partner države za izgradnju velikih solarnih elektrana? Ko može biti strateški partner države za izgradnju velikih solarnih elektrana?
Vlada Srbije donela je uredbu o izboru strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim... Ko može biti strateški partner države za izgradnju velikih solarnih elektrana?

Vlada Srbije donela je uredbu o izboru strateškog partnera za realizaciju projekta izgradnje bez upravljanja i održavanja samobalansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji, a planirano je da izgradnja solarnih elektrana bude završena do 1. juna 2028. godine, objavila je eKapija.

Solarne elektrane biće ukupne instalisane snage 1.000 MWac (odnosno 1.200 MWdc), sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije ukupne instalisane snage minimalno 200 MW i mogućnosti skladištenja od 400 MWh i biće u vlasništvu Elektroprivrede Srbije, koja će njima i upravljati.

U uredbi se ističe da se prilikom izbora strateškog partnera ne primenjuju propisi kojima se uređuje postupak javne nabavke i propisi kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo, već da se javni poziv sprovodi primenom načela javnog nadmetanja na osnovu prikupljenih ponuda, načela transparentnosti i zabrane diskriminacije, načela zaštite životne sredine i načela efikasnosti.

Podnosilac ponude može biti domaće i strano pravno lice, kao i konzorcijum domaćih i/ili stranih pravnih lica. Traži se iskustvo u izgrađenih najmanje 25.000 MW elektroenergetskih projekata, kao i više od 5.000 zaposlenih.

Podnosilac ponude treba i da ima godišnji obrt finansijskih sredstava u poslednje tri godine (2020, 2021. i 2022. godine) od pet milijardi dolara po godini, kao i da je uspešno realizovao najmanje jedan ugovor iste ili slične prirode, na osnovu koga su razvijene i izgrađene solarne fotonaponske elektrane ukupne instalisane snage najmanje 300 MWp, prenela je eKapija.

Potrebno je i da podnosilac dostavi izjavu o prihvatanju obaveze da će izgradnju ponuđenih solarnih elektrana i završiti najkasnije do 1. juna 2028. godine, koja će biti sastavni deo ugovora sa izabranim strateškim partnerom.

Plan je, kako podseća eKapija, da projekat bude razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo EPS po sistemu „ključ u ruke“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...