Cilj da stignu do 190.000 ugroženih građana, ali to pravo ostvarila tek trećina od toga

Koji gradovi su dobili najviše energetskih olakšica?

SrbijaU fokusu

14.2.2023 08:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Koji gradovi su dobili najviše energetskih olakšica? Koji gradovi su dobili najviše energetskih olakšica?
Uredbom o energetski ugroženom kupcu olakšana je procedura i proširena lista korisnika koji mogu da dobiju popuste na račune za struju, gas i daljinsko... Koji gradovi su dobili najviše energetskih olakšica?

Uredbom o energetski ugroženom kupcu olakšana je procedura i proširena lista korisnika koji mogu da dobiju popuste na račune za struju, gas i daljinsko grejanje. Cilj je da olašice stignu do 190.000 ugroženih građana, ali je to pravo ostvarila tek trećina od tog broja, piše RTS.

Najviše energetskih olašica u januaru odobreno je na području Užica, Vranja, Novog Pazara, Sombora, Leskovca, a u Beogrdu samo 2.000. U Prokuplju je bilo 100 zahteva manje nego u istom mesecu prošle godine.

„Dosad je stiglo 550 prijava za status energetski povlašćenog kupca za električnu energiju. Zahtevi su pristigli kako sa teritorije grada tako i sa seoskog područja. Odziv bi mogao da bude mnogo veći s obzirom da je država pojednostavila proceduru“, izjavio je za RTS član Gradskog veća Prokuplja Marko Kostadinović.

Besplatnih do 250 kilovat-časova (kWh) mesečno, do 770 kubika gasa u grejnoj sezoni, ili do 60 odsto umanjenja računa za daljinsko grejanje mogu dobiti primaoci socijalne pomoći, roditeljskog dodatka, tuđe nege i pomoći, ali i druge porodice u zavisnosti od prihoda i broja članova.

„Građani sa ugroženim zdravstvenim stanjem mogu da apliciraju, i seoska domaćinstva sada imaju promenjen način apliciranja – više se ne gleda da li imaju više nekretnina, sada se gleda mesečni prihod seoskog domaćinstva“, istakao je pomoćnik ministarke energetike Milan Aleksić za RTS

Zahtev za sticanje statusa energetski ugrožnog kupca je besplatan, a predaje se gradskoj upravi. Mali odziv je posledica nedovoljne obaveštenosti građana, pa u Ministarstvu energetike pozivaju lokalne službe da pojačaju infomisanje potrošača o povlasticama.

„Upotrebićemo mehanizme gde ćemo uz pomoć drugih institucija kontrolisati opštine da li se na pravi način primenjuje uredba, i da li pomoć dolazi do ljudi kojima je ona potrebna“, navodi Aleksić.

Dešava se, kako piše RTS, da i građani nemaju sva dokumenta, što usporava proces odobrenja zahteva. Trebalo bi, kako je naglašeno, da se zna da neke potvde elektroski mogu da pribave i same gradske službe.

  • Tina

    16.2.2023 #1 Author

    Kao sto je i navedeno, mali odziv je verovatno zbog nedovloljne obavestenosti gradjana.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...