Od škole do stabilnog posla prođe skoro dve godine

Koliko je novca dovoljno za život i kako se dolazi do posla: Šta misle mladi u Srbiji?

AnalizaBolji posaoSrbija

28.8.2024 13:42 Autor: Milica Vojtek 3

Koliko je novca dovoljno za život i kako se dolazi do posla: Šta misle mladi u Srbiji? Koliko je novca dovoljno za život i kako se dolazi do posla: Šta misle mladi u Srbiji?
Skoro petinu nezaposlenih u Srbiji čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije. Prema rezultatima objavljenim u Alternativnom... Koliko je novca dovoljno za život i kako se dolazi do posla: Šta misle mladi u Srbiji?

Skoro petinu nezaposlenih u Srbiji čine mladi uzrasta od 15 do 30 godina, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije. Prema rezultatima objavljenim u Alternativnom izveštaju o položaju i potrebama mladih za 2024. godinu, broj mladih koji su bili nezaposleni u martu 2024. godine iznosio je 72.269, što predstavlja ukupno 18,63 odsto ukupnog broja nezaposlenih.

U odnosu na prošlu godinu, nezaposlenost mladih opala je za 4,41 odsto. Od 2014. godine do danas imamo 124.000 mladih manje u statusu nezaposlenih.

Podaci pokazuju da je više mladih žena nezaposleno nego muškaraca (39.120 žena i 33.149 muškaraca), kao i da je mnogo veći broj nezaposlenih mladih žena od muškaraca u uzrastu od 25 do 29 godina (za trećinu više – 19.506 u odnosu na 13.941).

Istraživanje je pokazalo i da je stopa neaktivnosti mladih u 2019. godini iznosila 53 odsto. Ovako visok procenat može se u određenoj meri objasniti školovanjem, jer su mladi u Republici Srbiji koji su u procesu obrazovanja manje prisutni na tržištu rada u odnosu na vršnjake iz zemalja EU (43,4 odsto). Učešće mladih u radnoj snazi veoma je nisko po evropskim standardima.

Stopa NEET (mladi koji nisu zaposleni, nisu u procesu obrazovanja, niti su na obuci) iznosila je 18,9 odsto u 2019. godini. Tranzicija od škole do prvog stabilnog i/ili zadovoljavajućeg posla u Srbiji traje veoma dugo, skoro dve godine (23,4 meseca).

Ljudi promatraju plan projekta
Foto: Pixabay.com

Kada su ugovori o radu u pitanju, najveći broj zaposlenih mladih ima ugovor o radu na neodređeno vreme (37 odsto), ali i dalje zabrinjava veliki broj onih koji rade bez ugovora, odnosno „na crno” (17 odsto). Tek nešto više od četvrtine nezaposlenih navelo je da je registrovano kod Nacionalne službe za zapošljavanje i najveći deo njih ne koristi usluge ove službe.

Na pitanje da li su zaposleni na poziciji za koju su se školovali, mladi u 61 odsto slučajeva odgovaraju da nisu, 18 odsto njih je donekle zaposleno na poziciji za koju se školovalo, a samo 21 odsto mladih radi na poziciji za koju su stekli adekvatno obrazovanje. Na pitanje koliko im je vremena bilo potrebno da se zaposle ukoliko rade u struci, većini mladih (58 odsto) bilo je potrebno manje od godinu dana, dok je jednoj petini trebalo preko tri godine. Ovi podaci nisu se značajno promenili u odnosu na prethodnu godinu.

Istraživanje je pokazalo i da mladi u statusu nezaposlenosti provedu do šest meseci (41 odsto), ali i da dvadeset odsto mladih provede više od dve godine kao nezaposleni. Najvažnije kod zaposlenja ovoj grupi nezaposlenih je – zarada.

“S obzirom na to da plata, neiznenađujuće, predstavlja najvažniji faktor, bitno je videti i koliku platu mladi smatraju dovoljnom za pristojan život u Srbiji. Najveći procenat (54,1 odsto) mladih smatra da je plata preko 130.000 dinara dovoljna za pristojan život. S druge strane, 44 odsto mladih smatra da je za pristojan život neophodna plata od 80.000 do 130.000. Tek 1,9 odsto mladih smatra da je plata do 80.000 dinara dovoljna za pristojan život. Prosečna neto plata za mart 2023. u Srbiji je, međutim, iznosila 85.485 dinara. Suštinski, većina mladih smatra da prosečna plata nije dovoljna za pristojan život”, navodi se u ovom izveštaju.

Razlike između očekivanja mladih i realnosti bitan su objašnjavajući faktor za njihovo nezadovoljstvo standardom u Srbiji, smatraju iz Krovne organizacije mladih Srbije.

“Poražavajuća je činjenica da mladi veruju da su za dobijanje posla najvažniji lična i porodična poznanstva i kontakti, kao i članstvo i aktivizam u političkoj partiji, a tek zatim adekvatno formalno obrazovanje ili prethodno radno iskustvo”, navodi se u istraživanju.

  • Inquiete

    28.8.2024 #1 Author

    Ovo je sve istina ali i promenljiva situacija. Kako vreme odmiče, trebaće nam sve više i više novca.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.8.2024 #2 Author

    Za jednu osobu da,130hiljada za pristojan zivot…

    Odgovori

  • BIJUTI27

    5.9.2024 #3 Author

    Od 15 do 30 g to su školarci i studenti,naravno da većina njih ne radi nego se školuju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.