Pisana dozvola vlasnika prava važna i kompanijama iz više razloga

Koliko poznatog domaćeg jutjubera košta gašenje YT kanala?

Hi-techPoslovanjeSrbijaZanimljivosti

3.10.2022 12:46 Autor: Julijana Vincan 11

Koliko poznatog domaćeg jutjubera košta gašenje YT kanala? Koliko poznatog domaćeg jutjubera košta gašenje YT kanala?
Najpopularnijem jutjuberu sa naših prostora Bogdanu Iliću, poznatijem kao Baka Prase, ugašen je Youtube kanal koji je brojao oko dva miliona pratilaca. Naime, Pink... Koliko poznatog domaćeg jutjubera košta gašenje YT kanala?

Najpopularnijem jutjuberu sa naših prostora Bogdanu Iliću, poznatijem kao Baka Prase, ugašen je Youtube kanal koji je brojao oko dva miliona pratilaca. Naime, Pink Media Group izdao je tri opomene za autorska prava (copyright strike) za materijal koji je Ilić imao na svom YouTube kanalu.

„Iako su to njegova gostovanja na TV Pink, YouTube pravila zabranjuju da taj materijal kačite na svoj privatni kanal, pošto je on intelektualna svojina navedene televizije. Po pravilima YouTube platforme, ako dobijete tri opomene za autorska prava, vama se gasi kanal automatski“, objašnjava za Biznis.rs jutjuber i ekspert za YouTube SEO i marketing Aleksandar Ašković (Kojot).

Prema njegovim rečima, svaki put kada se okači neki materijal koji neko nije sam kreirao potrebno je da ima pisanu dozvolu od strane vlasnika prava, kojom može da dokaže YouTube-u da ima pravo da „drži“ taj sadržaj na svom kanalu.

„Na taj način ste se obezbedili od mogućih problema u budućnosti. Tu pre svega mislim na nastupe na televiziji ili predstavljanje svoje firme, nešto što vaši čitaoci najčešće rade“, navodi naš sagovornik.

Čovek gleda Youtube na tabletu
Foto: Pixabay.com

Ašković naglašava da svaki kreator ima pravo da se žali na izdati „copyright strike“, ali da YouTube ne želi da se meša u taj odnos već prekršiocu dostavi notifikaciju, kao i e-mail osobe koja je izdala copyright strike, i ponudi im da se dogovore.

Naravno, to ne znači da svako svakome može da izda copyright strike, pošto pre toga zahtev prolazi kroz neku internu proveru. Nažalost po Ilića, neupitno je bilo da je on bez dozvole objavio ove snimke, pa je šansa da njegova žalba urodi plodom veoma mala. U slučaju da dobijete tri copyright strike-a vama se gasi kanal, međutim, ako uspete da jedan od ta tri opovrgnete, ostala dva će vam isteći nakon 90 dana, a vi ćete moći normalno da nastavite sa radom“, objašnjava Aleksandar Ašković.

Gašenje YT kanala poznatim jutjuberima nije čest slučaj

Ovo je izuzetno redak slučaj koji se dešava, kako kaže naš sagovornik, iz nekoliko razloga. Pre svega, na Zapadu YouTuberi obično traže, i u većini slučajeva i dobiju, dozvolu za korišćenje ovakvih sadržaja. Takođe, klipovi koji su u konkretnom domaćem slučaju „ugašeni“ stari su između tri i pet godina, pa je jasno da nije u pitanju ekonomska logika ili zaštita prava, već neki drugi interes.

„Vreme kada ste mogli da koristite zanimljive snimke sa televizije i na taj način kreirate sadržaj je, na neki način, pri kraju. Kompanije moraju biti posebno obazrive sa promotivnim prilozima koji za njih snime i emituju druga lica, te treba da se kroz ugovor osiguraju od svih mogućih problema, odnosno moraju preneti autorska prava na sebe“, upozorio je Ašković.

Sajt Social Blade, koji prema rečima našeg sagovornika i nije baš precizan, tvrdi da je Baka Prase zarađivao više od 4.000 dolara mesečno, što se odnosi na zaradu od YouTube-a, odnosno od reklama na njegovim klipovima.

„Na ovu brojku treba dodati i donacije, kao i prodaju proizvoda, i tek onda se dobija prava vrednost jednog kanala ovakvog tipa. Mnogo je teško proceniti koliko neki kanal zarađuje na mesečnom nivou, pošto to zavisi od niza faktora – ko vas gleda, odakle vas gleda, koliko video klipova objavite mesečno, koliko njih je monetizovano i tako dalje“, obrazložio je Aleksandar Ašković.

Podsetimo, pomenuti jutjuber je u avgustu saopštio da je u uključivanju uživo preko njegovog YT kanala, koji je u jednom danu pogledalo 130.000 ljudi, prikupio oko 4.000 evra donacija. Ova zarada, međutim, nije išla u celosti njemu, već je podelio sa kompanijom YT, kojoj je sledilo 35 procenata.

Takođe, Ilić na Instagramu ima više od milion pratilaca, a ima i ugovore sa nekoliko kompanija što mu donosi dodatnu zaradu.

  • Mišola

    3.10.2022 #1 Author

    Kako ćemo Pink ugasiti*?

    Odgovori

  • Emilija

    3.10.2022 #5 Author

    Ne brinem se za sve njih

    Odgovori

    • VILENJAK

      9.10.2022 #6 Author

      Koga briga za njih dvojicu?! Pink bi trebali isto ovako ugasiti pod hitno!!!

      Odgovori

  • Anna

    3.10.2022 #7 Author

    Nije mala cifra.

    Odgovori

  • SRDJAN

    3.10.2022 #8 Author

    Dobru lovu je zaradjivao od youtube

    Odgovori

  • goca87

    4.10.2022 #9 Author

    Od ličnog sukoba, preko gašenja kanala, ostaje nam da vidimo šta je sledeće…..

    Odgovori

  • NINICA

    23.10.2022 #11 Author

    Dobrog jutjubera to i ne zanima jer od navedenog youtube dobro zarađuje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...