Dalibor Arbutina, direktor JP “Nuklearni objekti Srbije”, za Biznis.rs o svim merama skladištenja radioaktivnog otpada

Koliko radioaktivnog materijala ima u Srbiji i gde se čuva?

InfrastrukturaIntervjuIzdvajamoPoslovanjeSrbija

30.3.2024 13:44 Autor: Milica Vojtek 21

Koliko radioaktivnog materijala ima u Srbiji i gde se čuva? Koliko radioaktivnog materijala ima u Srbiji i gde se čuva?
Nakon nedavno održanog prvog globalnog Samita o nuklearnoj energiji u Briselu, iznova je otvoreno pitanje o ovoj vrsti energije, a od domaćih zvaničnika ovih... Koliko radioaktivnog materijala ima u Srbiji i gde se čuva?

Nakon nedavno održanog prvog globalnog Samita o nuklearnoj energiji u Briselu, iznova je otvoreno pitanje o ovoj vrsti energije, a od domaćih zvaničnika ovih dana može se čuti da bez nje u budućnosti “neće moći da se preživi”.

O nuklearnim objektima, nuklearnom otpadu, skladištenju radioaktivnog materijala, bezbednosti, kao i budućim koracima u ovoj oblasti, za Biznis.rs je govorio Dalibor Arbutina, direktor javnog preduzeća „Nuklearni objekti Srbije“.

„Pod kontrolom našeg javnog preduzeća nalaze se nuklearni objekti u Republici Srbiji i u njima se, za potrebe tih procesa, nalazi izvesna manja količina radioaktivnih izvora. Osim toga, u formi radioaktivnog otpada pod kontrolom su dva praktično popunjena stara hangara radioaktivnog otpada i polako se pune dva nova objekta, licencirana za tu namenu. Postoji i određena količina tečnog radioaktivnog otpada koja se čuva u namenskim bazenima, a koji će biti tretiran u budućnosti u novoizgrađenom objektu za tu namenu“, istakao je Arbutina u razgovoru za naš portal.

Javno preduzeće „Nuklearni objekti Srbijeˮ jedini je pružalac usluga koje se odnose na prijem i skladištenje radioaktivnog otpada u Srbiji i njegovo poslovanje je utvrđeno Zakonom o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti, kao i osnivačkim aktom ovog preduzeća.

“Najčešći korisnici ovih usluga su korisnici najbrojnije kategorije izvora jonizujućih zračenja u državi, što su jonizujući detektori dima i/ili njihovi serviseri”, kaže Arbutina.

Dalibor Arbutina / Foto: Printscreen Youtube / Color Media Communicationa

Na pitanje koliko je učestao prijem radioaktivnog otpada, naš sagovornik ističe da je to nešto na šta JP ne može da utiče.

“To zavisi od poslovnih programa subjekata koji koriste izvore i njihovih finansijskih mogućnosti. Prisutan je trend, gde god je to tehnološki opravdano, zamene tehnologije koje se zasnivaju na primeni izvora zračenja drugim raspoloživim koje ne koriste takve izvore. Od brzine tog procesa zavisi i učestalost prijema radioaktivnog otpada”, kaže on.

Ostale manje regularne situacije bile bi u slučaju nekog vanrednog događaja, nalaženja izvora van regulatorne kontrole ili prilikom sanacije razrušenih ili napuštenih objekata, što su uglavnom sporadični događaji.

Koliko košta prijem i skladištenje radioaktivnog materijala?

„Cenovnik prijema i skladištenja radioaktivnog materijala odobrava Vlada Republike Srbije, a cena zavisi od kategorije radioaktivnog otpada, odnosno od njegovih karakteristika, i kreće se od 1.012 do 238.700 dinara po mernoj jedinici koja se izražava u litrima ili komadima.

Komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je nedavno rekao da su Srbiji potrebna četiri nuklearna reaktora, direktor JP “Nuklearni objekti Srbije” objašnjava da li naša zemlja trenutno ima kapaciteta za ovakav poduhvat, kao i da li preduzeće koje vodi može pružiti podršku u eventualnoj realizaciji istog.

„Republika Srbija je imala dva istraživačka nuklearna reaktora u pogonu, studijske programe za potrebne obrazovne profile na nekoliko fakulteta, istraživačku bazu, redovne konferencije i razmenu znanja sa kolegama iz inostranstva. Međutim, posle akcidenta u Černobilu i usled atmosfere u društvu, država donosi Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u SFRJ koji je, uz potrebne izmene, i danas na snazi:  Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Saveznoj Republici Jugoslaviji. To je dovelo do gašenja skoro svih razvojnih aktivnosti u ovoj oblasti, čak i šire nego što je zakon predviđao. Studijski programi su se ugasili, interesovanje studenata je opalo, a kadrovi su potražili svoju budućnost u inostranstvu. Ono malo što ih je preostalo do sada je uglavnom penzionisano“, kaže Arbutina.

Foto: Freepik

On ističe i da JP „Nuklearni objekti Srbije“ predstavlja kontinuitet kompetentnosti i znanja u ovoj oblasti u našoj zemlji i bazu za dalji razvoj kapaciteta države za primenu nuklearnih tehnologija.

„Kako je proces implementacije nuklearno-energetskog programa relativno dug, postoji objektivna mogućnost da se kapaciteti države povećaju, jer postoji iskazana politička volja koju će pratiti i zatvorena finansijska konstrukcija, a zatim unapređen regulatorni okvir. Sa tim preduslovima vratiće se interesovanje mladih ljudi, programi na fakultetima, a već postoje i široke mogućnosti obrazovanja i sticanja iskustva u inostranstvu. I na kraju, i isporučilac opreme po pravilu ima namenske obuke za operatore takvih objekata.

Imajući u vidu objektivnu činjenicu da nuklearne tehnologije mogu nositi rizike čiji domet ne poznaje državne granice, verujemo da Republika Srbija neće biti sama u razvoju svojih kapaciteta, već sasvim sigurno, kao i do sada, može da računa na podršku specijalizovanih međunarodnih organizacija, kao što je Međunarodna agencija za atomsku energiju“, zaključuje Arbutina.

Mere radijacione sigurnosti

Osnovni cilj svih mera radijacione sigurnosti je zaštita ljudi i životne sredine od štetnih efekata jonizujućih zračenja. Sektor za radijacionu sigurnost JP „Nuklarni objekti Srbije“ je tu da ove mere u praksi primeni i obezbedi njihovo striktno poštovanje.

Delatnost sektora je i projektovanje i sprovođenje mera radijacione sigurnosti i za druge korisnike izvora zračenja. Jedna od najvažnijih delatnosti sektora jeste projektovanje i sprovođenje mera radijacione sigurnosti za sve korisnike izvora zračenja, ukljućujući industriju, medicinu i istraživačke institucije.

Ostale usluge u nadležnosti sektora uključuju: planiranje, projektovanje, kontrolisanje i preduzimanje mera radijacione sigurnosti na lokaciji, uključujući radijacionu dozimetriju, dekontaminaciju radne i životne sredine, sistematsko ispitivanje radioaktivnosti u životnoj sredini na lokaciji nuklearnih objekata, merenje interne aktivnosti, sprovođenje mera sprečavanja kontaminacije životne sredine, dekontaminaciju radne i životne sredine, sistematsko ispitivanje radioaktivnosti u životnoj sredini u okolini nuklearnog objekta vođenje evidencije o izvorima jonizujućih zračenja i o profesionalno izloženim licima.

  • mile

    30.3.2024 #1 Author

    Ima ga svuda oko nas

    Odgovori

  • Grocka

    30.3.2024 #2 Author

    Vinca.. Na zalost

    Odgovori

  • SHALIMAR

    30.3.2024 #4 Author

    Vinca je prepuna radioaktivnog otpada..

    Odgovori

  • VALE

    31.3.2024 #5 Author

    I ne znamo gde ga sve ima

    Odgovori

  • JANA

    31.3.2024 #6 Author

    Deff potrebna pomoć medjunarodnih organizacija

    Odgovori

  • JEKSICA25

    31.3.2024 #7 Author

    gde god se okrenes ima..

    Odgovori

  • DUCA

    31.3.2024 #8 Author

    Mnogo.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    31.3.2024 #9 Author

    Svi znamo gde se čuva ali kako to je pitanje

    Odgovori

  • MAXMAD

    31.3.2024 #10 Author

    Korisna informacija.

    Odgovori

  • MAXMAD

    31.3.2024 #11 Author

    Strašno…svuda oko nas ga ima, a sa ne znamo.

    Odgovori

  • MAXMAD

    31.3.2024 #12 Author

    Strašno…ima ga svuda, a da mi ne znamo.

    Odgovori

  • Maky

    31.3.2024 #13 Author

    Dobro je dok je pod kontrolom

    Odgovori

  • VALERIJA

    31.3.2024 #14 Author

    Ovo je zapanjujuća vest jer nismo svesni koliko ga ima.

    Odgovori

  • NATI

    31.3.2024 #15 Author

    Svuda i mora da se pazi

    Odgovori

  • PIKSI

    31.3.2024 #16 Author

    U Republici Srbiji, radioaktivni materijal se čuva i koristi u skladu sa nacionalnim i međunarodnim sigurnosnim standardima, ali precizan broj nije javno dostupan.

    Odgovori

  • LAV

    31.3.2024 #17 Author

    Ja se nadam da se radioaktini materijali skladiste i unistavaju na pravi nacin.

    Odgovori

  • SUNCICA

    31.3.2024 #18 Author

    To bi trebalo da bude tajna, a ne da svi znamo

    Odgovori

  • Faith

    31.3.2024 #19 Author

    Ima mnogo radioaktvnog otpada, treba se zastiti

    Odgovori

  • SENSEI

    1.4.2024 #20 Author

    Oduvek je bio problem sa institutom u Vinči. Od kako je otvoren…

    Odgovori

  • STEPA

    4.4.2024 #21 Author

    Previše ga ima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...