Kontinuirani rast potražnje

Da li je privatno zdravstveno osiguranje luksuz ili potreba?

IzdvajamoOsiguranjeSrbijaZdravlje

28.3.2024 16:44 Autor: Milica Vojtek 21

Da li je privatno zdravstveno osiguranje luksuz ili potreba? Da li je privatno zdravstveno osiguranje luksuz ili potreba?
Bilo da ste dobili temperaturu ili imate neku težu povredu, na pregled doktora – naročito specijaliste, moraćete da sačekate neko vreme. Nije tajna da... Da li je privatno zdravstveno osiguranje luksuz ili potreba?

Bilo da ste dobili temperaturu ili imate neku težu povredu, na pregled doktora – naročito specijaliste, moraćete da sačekate neko vreme. Nije tajna da se u domovima zdravlja koji su primarni centri zdravstvene zaštite na pregled ponekad čeka i više dana, dok se prijem kod specijaliste zakazuje i po nekoliko meseci unapred.

Upravo ove situacije najčešći su razlozi zbog kojih se veliki broj građana odlučuje za lečenje u privatnoj praksi.

Privatno zdravstveno osiguranje birate dobrovoljno i možete ga koristiti u privatnim zdravstvenim ustanovama koje imaju sklopljen ugovor sa osiguravajućom kućom. Naziva se i dobrovoljno ili dodatno zdravstveno osiguranje, a sve češće se nalazi kao deo paketa benefita prlikom zapošljavanja. Ukoliko vam ga pak firma ne uplaćuje – ugovor sa osiguravajućom kućom možete sklopiti i samostalno.

Milica Korica, pomoćnik direktora nadležan za GlobosMedic u Globos osiguranju kaže da interesovanje za ovaj vid osiguranja kontinuirano raste „budući da se od početka pandemije promenila svest o važnosti ove vrste osiguranja i očuvanju zdravlja“.

„U 2023. godini premija ove vrste osiguranja celog tržišta porasla je za 47 odsto, što je skoro tri puta više od rasta ukupne premije tržišta osiguranja u Srbiji koji je iznosio oko 16 odsto. Najčešće su potencijalni klijenti odgovorne kompanije i poslodavci koji svojim zaposlenima žele da kroz ugovaranje ove vrste osiguranja ponude viši nivo zdravstvene zaštite”, ističe ona.

Upitana koje medicinske usluge se najčešće traže kada se uputite kod “privatnog lekara”, Korica ističe da su to pregledi svih specijalističkih grana, kao i prateće dijagnostike. Ona objašnjava da “iako je u osnovi ove vrste osiguranja lečenje akutnih stanja, zastupljeno je i lečenje hroničnih bolesti“.

Foto: Pixabay

Koliko košta i šta sve obuhvata privatno osiguranje

Deviza „koliko para – toliko muzike“ mogla bi da se primeni i na tarife osiguravajućih kuća. Naime, kao i kod ostalih proizvoda, u zavisnosti od toga koji rizici su pokriveni i cene se kreću od 20 evra pa naviše. Moguće je da uz osnovni paket kombinujete i ostale pakete osiguranja, kao i da ostvarite određene popuste ukoliko se opredelite za porodične pakete. Cene se menjaju i u odnosu na godine osiguranika, ali i pol.

“Ponuda u osnovi sadrži mogućnost lečenja u vanbolničkim uslovima (preglede lekara svih specijalnosti, ultrazvučnu i drugu dijagnostiku, laboratorijska ispitivanja, testove i analize, kao i druge usluge za kojima se ukaže potreba usled narušenog zdravlja, povrede ili bolesti). Takođe, moguće je ponudom obuhvatiti i nadoknadu troškova lečenja u bolničkim uslovima, hirurške intervencije, zdravstvene zaštite trudnica, lekove, stomatologiju, oftalmologiju i sistematske preglede koji se obavljaju jednom godišnje. Cene paketa su različite u zavisnosti od izbora osiguravajućeg pokrića i mogu se prilagoditi željama i mogućnostima svakog poslodavca.”, kaže Korica i dodaje da je njihovim „osiguranicima dostupna mreža sa oko 800 renomiranih zdravstvenih ustanova. Za jednostavno zakazivanje pregleda dostupan je medicinski kontakt centar 365 dana u godini, 24 sata dnevno“.

Prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije za februar 2024. godine, u Srbiji je aktivno 11 društava za osiguranje, a kod većine je moguće kupiti polisu za dobrovoljno zdravstveno osiguranje.  

Iz osiguravajućih kuća već godinama objašnjavaju da je najveća zabluda koju ljudi imaju – da je dobrovoljno zdravstveno osiguranje „samo za bogate“, jer upravo oni koji nisu u mogućnosti da u momentu ozbiljnijih lečenja izdvoje potrebna sredstva da bi brže stigli do potrebne dijagnostike, treba da računaju na osiguranje.

“Ono što sa ponosom možemo da istaknemo je da smo kao industrija osiguranja u velikoj meri uticali na stvaranje svesti o važnosti preventivnih pregleda, te da je sistematski pregled jedno od najvažnijih pokrića na kojima potencijalni ugovarači insistiraju. Na ovaj način se podstiče odgovorno ponašanje pojedinca i stvara svest o značaju očuvanja zdravlja i otkrivanja bolesti u ranoj fazi“, zaključila je Korica.

 • Dux011

  28.3.2024 #1 Author

  Potreba, u danasnje vreme dosta bitna.

  Odgovori

 • AJA

  28.3.2024 #2 Author

  Misljenja sam da nije luksuz, prosto je potreba.

  Odgovori

 • SHALIMAR

  28.3.2024 #3 Author

  Potreba,sve vise dece i mladih bolesno,cekanje mesecima da se zakaze termin u drzavnoj bolnici ljude tera da se lece privatno…

  Odgovori

 • tamara71

  28.3.2024 #4 Author

  Potreba

  Odgovori

 • SENSEI

  29.3.2024 #5 Author

  Kod privatnika se ide jer nam je zdravstvo katastrofalno

  Odgovori

 • jevtić

  29.3.2024 #7 Author

  Potreba, apsolutno

  Odgovori

 • Inquiete

  29.3.2024 #8 Author

  I jedno i drugo.

  Odgovori

 • DOBRILA

  29.3.2024 #9 Author

  Vala sad se vise i ne zna gde su gori nekad..

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  30.3.2024 #10 Author

  Iskreno je sigurnije

  Odgovori

 • mile

  30.3.2024 #11 Author

  Alu bukvalno potreba…nazalost

  Odgovori

 • MAJA

  30.3.2024 #13 Author

  Mislim da je potreba

  Odgovori

 • VALE

  31.3.2024 #14 Author

  Konstrakta je to lepo objasnila

  Odgovori

 • ELLA

  31.3.2024 #15 Author

  U nasoj zemlji primarna potreba

  Odgovori

 • JANA

  31.3.2024 #16 Author

  Rade lekari i privatno i državno, nažalost u državnom se ne trude, sramota čast izuzecima. treba ih ograničiti da biraju gde će raditi

  Odgovori

 • Brana

  31.3.2024 #17 Author

  Potreba

  Odgovori

 • PIKSI

  31.3.2024 #18 Author

  Da, privatno zdravstveno osiguranje može se smatrati luksuzom zbog dodatnih usluga i brže dostupnosti zdravstvene nege, ali i većih troškova u poređenju sa javnim zdravstvenim sistemom.

  Odgovori

 • Boba321

  31.3.2024 #20 Author

  I potreba i luksuz kod nas u drzavi

  Odgovori

 • STEPA

  5.4.2024 #21 Author

  Potreba je ali je nažalost i veliki luksuz

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...