Obezbeđivanje finansijske sigurnosti

Dobrovoljni penzioni fondovi ili životno osiguranje – šta je bolji izbor?

Srbija

12.3.2024 14:57 Autor: Milica Vojtek 8

Dobrovoljni penzioni fondovi ili životno osiguranje – šta je bolji izbor? Dobrovoljni penzioni fondovi ili životno osiguranje – šta je bolji izbor?
Zbog visine penzija koje se zarade tokom radnog veka, a koje neretko ne mogu da podmire sve životne obaveze, pojedini građani odlučuju se za... Dobrovoljni penzioni fondovi ili životno osiguranje – šta je bolji izbor?

Zbog visine penzija koje se zarade tokom radnog veka, a koje neretko ne mogu da podmire sve životne obaveze, pojedini građani odlučuju se za dobrovoljni penzioni fond ili životno osiguranje.

Koliko su ovi fondovi popularni, kao i koja je razlika između privatnog penzionog fonda i životnog osigranja, te za šta je u današnje vreme „pametnije“ odlučiti se, za Biznis.rs objašnjavaju iz nekoliko osiguravajućih kuća.

U proteklom periodu je primetno povećanje ljudi koji se opredeljuju za uplate u dobrovoljni penzijski fond, navode osiguravajuće kuće.

„Iako je suština ovih proizvoda delimično ista (obezbeđuje se finansijska sigurnost), ipak privatna penzija i životno osiguranje imaju različite namene“, objašnjavaju iz DDOR Garant osiguranja i dodaju da „kada je u pitanju uplata privatne penzije sami možete da birate iznos i dinamiku uplata, a minimalan iznos je 500 dinara.“

„Kao što sam naziv kaže, plaćanje doprinosa u dobrovoljni penzijski fond je dobrovoljno, odnosno fleksibilno. To znači da postoji mogućnost da se uplaćuje kada članovi žele i koliko žele, bez bilo kakvih posledica. Uplate mogu biti redovne ili povremene, a iznos uplate takođe može da se menja u bilo kom trenutku. Jedna od značajnih prednosti privatne penzije je mogućnost ostvarivanja značajnih poreskih olakšica“, navode iz ovog osiguranja.

Ističu da „sredstvima može da se raspolaže sa navršenih 58 godina života„.

Foto: Shutterstock

„Pri isplati privatne penzije postoji mogućnost da se izabere na koji način će se sredstva isplaćivati – jednokratno ili programiranom isplatom tokom određenog perioda. Ova fleksibilnost omogućava prilagođavanje isplata prema životnim okolnostima i planovima. Jednokratna isplata novca moguća je do maksimalno 30 odsto sredstava u fondu, a rok za isplatu je mesec dana. Za ostatak novca samostalno se definiše dinamika isplate, na najkraći period od 12 meseci“, zaključuju oni.

Sa druge strane, kada govorimo o isplati novca kod životnog osiguranja po isteku ugovorenog perioda, ukoliko ste redovno uplaćivali premiju možete računati na osiguranu sumu koja je unapred definisana, uz pripisanu dobit koja je ostvarena tokom godina akumulacije.

„Treba imati umu da se porez na kapitalnu dobit plaća prilikom isplate osiguravajuće sume, dok isplata iz dobrovoljnog penzijskog fonda ne podleže takvom oporezivanju“, naglašavaju iz DDOR Garant osiguranja.

Govoreći o životnom osiguranju, iz UNIQA osiguranja kažu da su motivi zbog kojih se građani odlučuju da kupe polisu različiti. Dok je nekima cilj zaštita od nepredviđenih životnih događaja, drugi vide životno osiguranje kao vid štednje.

„Naši građani su prepoznali važnost osiguranja života, jer se na taj način obezbeđuje finansijska sigurnost i sigurnost porodice. Uglavnom se ugovara riziko osiguranje života kao osnovno pokriće i dopunska osiguranja za slučaj trajnog invaliditeta, loma kostiju, težih bolesti, privremene sprečenosti za rad i druga“, navode oni i dodaju da „mesečna sredstva koja građani uplaćuju po polisi variraju od 10-20 evra pa do više stotina ili hiljada evra mesečno.“

Jedna od razlika između dobrovoljnih penzionih fondova i životnog osiguranja je ta što se isplata osiguranja uglavnom vrši jednokatno, gde se po isteku osiguranja ili usled nastanka nekog nepredviđenog osiguranog rizika vrši isplata ugovorene osiguranje sume korisniku osiguranja.

„Bitno je još i naglasiti da se polisa životnog osiguranja može prekinuti tokom trajanja osiguranja ukoliko se finansijske mogućnosti klijenta promene, te se izvršiti njen otkup, kao i da se može iskoristiti kao instrument obezbeđenja dobijanja pozajmica u vidu predujmova kod osiguravajućeg društva“, zaključuju iz UNIQA osiguranja.

Tagovi
OSIGURANJE
  • SUNCE

    12.3.2024 #1 Author

    I jedno i drugo je dobro i sve ima svoje prednosti i mane.Svakako je bolje bilo sta od ovoga nego nista.

    Odgovori

  • Dux011

    12.3.2024 #2 Author

    Da slazem se, mozda prednost penzioni fond, ali bilo sta od ta dva je svakako bolje nego nista.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.3.2024 #3 Author

    Šta god da se odabere,svako je dobro…

    Odgovori

  • tamara71

    12.3.2024 #4 Author

    Ni jedno ni drugo

    Odgovori

  • Milica

    13.3.2024 #5 Author

    Bilo bi zanimljivo čuti sagovornika koji nije iz osiguravajuće kuće npr finansijskog savetnika.

    Odgovori

  • Goran brekovic

    14.3.2024 #6 Author

    Od grawe osiguranja ,sto dalje,iz licnog iskustva pricam

    Odgovori

  • BIJUTI27

    17.3.2024 #7 Author

    Moja iskustva su veoma loša

    Odgovori

  • Emilija

    18.3.2024 #8 Author

    Odlicna su oba osigiranja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...