Uslugu smeštaja pružaju 74 ustanove

Državni domovi za stare skuplji za trećinu

Srbija

2.2.2024 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Državni domovi za stare skuplji za trećinu Državni domovi za stare skuplji za trećinu
Cene smeštaja u svim državnim domovima za stare od juče su veće za trećinu. Do ovog poskupljenja došlo je pre svega zbog toga što... Državni domovi za stare skuplji za trećinu

Cene smeštaja u svim državnim domovima za stare od juče su veće za trećinu. Do ovog poskupljenja došlo je pre svega zbog toga što cene nisu menjane od 2015. godine, pa nadležni nisu više u mogućnosti da pokriju osnovne troškove smeštaja korisnika.

Do kraja januara, cene u državnim domovima za stare kretale su se od 28.000 do 60.000 dinara, u zavisnosti od lokacije doma, vrste smeštaja, broja kreveta u sobi i vrste nege i podrške koja je potrebna korisniku.

Najviša cena za smeštaj korisnika bila je u Gerontološkom centru u Beogradu, gde je smeštaj osoba sa prvim stepenom podrške iznosio 54.144 dinara. Najniža cena za smeštaj korisnika bila je u Gerontološkom centru Sombor, gde je cena smeštaja sa četvrtim stepenom podrške iznosila 26.978 dinara, piše Politika.

Kako ističu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uslugu domskog smeštaja u Srbiji pruža 74 državna doma, a u njima se trenutno nalazi 13.526 korisnika.

U resornom ministarstvu kažu da su morali da poskupe cene usluga u državnim domovima, jer bi sa starim cenama doveli u pitanje funkcionisanje samih ustanova.

„Cena usluge smeštaja ustanova socijalne zaštite nije menjana od 1. oktobra 2015. U međuvremenu došlo je do porasta plata i penzija u Srbiji. Sa dosadašnjom cenom smeštaja nisu se mogli pokriti ni osnovni troškovi smeštaja korisnika. Zbog toga je ministarstvo izvršilo korekciju postojećih cena usluge smeštaja korisnika”, kažu u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

U prethodnoj godini došlo je do korekcija cena i u privatnim domovima za stare – od deset do 15 procenata, u zavisnosti od lokacije i zdravstvene nege koju ove ustanove pružaju, pa se cene sada u proseku kreću od 60.000 do 120.000 dinara.

foto: Rawpixel

Kako u razgovoru za „Politiku” ističe Radoslav Milovanović, direktor Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite, poskupljenje je bilo uslovljeno inflacijom i skokom cena grejanja, struje, hrane, ali i povećanjem plata zaposlenih.

„Tokom pandemije virusa korona privatni domovi za stare nisu povećavali cene za smeštaj korisnika, ali je inflacija primorala mnoge vlasnike ovih ustanova da podignu cene. Taj rast cena bio je sporadičan, da se ne ugroze postojeći korisnici i istovremeno omogući novima da dođu u dom. Zakonom je zabranjeno da udruženje privatnih ustanova socijalne zaštite određuje cene domova, pa svaki vlasnik samostalno donosi odluku da li će dom poskupeti ili ne. Moje višegodišnje iskustvo govori da je dobar dom uvek pun – bez obzira na cenu”, primećuje sagovornik.

On dodaje da u Srbiji 268 privatnih domova za stare ima licencu za rad, a u njima boravi oko 10.500 korisnika.

Milovanović smatra da su cene privatnog domskog smeštaja niske, s obzirom na to da veliki broj njih pruža veoma kvalitetnu medicinsku negu nad starim osobama koje imaju višestruke zdravstvene probleme i zahtevaju stručni nadzor 24 časa dnevno. Naglašavajući da jedan bolnički dan u privatnim bolnicama košta između 30.000 i 40.000 dinara, on ističe da bi cena dobrog doma za stare trebalo da se kreće u rasponu od 80.000 do 120.000 dinara. Milovanović podseća da cene smeštaja u privatnim domovima takođe zavise od zdravstvenog stanja korisnika, vrste sobe ili apartmana u kojoj je osoba smeštena. Međutim, uprkos visokim cenama smeštaja, podaci govore da je oko 80 odsto privatnih domova puno.

Milovanović podseća da su mnogi privatni domovi morali da povećaju plate zaposlenih zbog masovnog odlaska medicinskih sestara i negovatelja u zemlje zapadne Evrope.

„Negovateljica u domu koja ima završenu samo osnovnu školu i nema licencu za geronto-domaćicu sada može da zaradi između 60.000 i 80.000 dinara, a plata medicinske sestre kreće se od 70.000 i 90.000 dinara. Kvalitetna medicinska sestra koja radi trećinsko radno vreme u domu mesečno može da zaradi i preko hiljadu evra i ne mora svoje mesto pod suncem da traži u Nemačkoj, Švajcarskoj ili Austriji”, kaže on.

Tagovi
PENZIONERI

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...