proizvodiće se 3,2 milijarde limenki godišnje

Kompanija Ball Pakovanja planira da poveća kapacitet fabrike u Zemunu za 800 miliona limenki

Srbija

5.12.2023 13:13 Autor: Milica Rilak 0

Kompanija Ball Pakovanja planira da poveća kapacitet fabrike u Zemunu za 800 miliona limenki Kompanija Ball Pakovanja planira da poveća kapacitet fabrike u Zemunu za 800 miliona limenki
Fabrika za proizvodnju aluminijumskih limenki kompanije Ball Pakovanja Evropa Beograd podnela je beogradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Zahtev za davanje saglasnosti na Studiju... Kompanija Ball Pakovanja planira da poveća kapacitet fabrike u Zemunu za 800 miliona limenki

Fabrika za proizvodnju aluminijumskih limenki kompanije Ball Pakovanja Evropa Beograd podnela je beogradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu planiranog proširenja kapaciteta.

Ova kompanija, čiji je vlasnik Ball Packaging Europe, namerava da uvede još jednu liniju za proizvodnju aluminijumskih limenki, čime bi proizvodni kapacitet povećala na 3,2 milijarde limenki godišnje, pokazuju podaci iz Studije o proceni uticaja.

Proizvodnja kompanije Ball Pakovanja Evropa nalazi se u sklopu privredne zone „Gornji Zemun“, u okviru kompleksa koji obuhvata proizvodnu halu sa magacinom, servisnu zgradu i višenamensko skladište.

Kako stoji u Studiji koja je predata gradskom sekretarijatu, u sklopu aktivnosti na realizaciji Projekta prenamene, adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje u proizvodnom i skladišnom objektu – uvođenjem linije 4 planirano je proširenje proizvodnih kapaciteta.

Ball Pakovanja Beograd u zahtevu za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja ističe da se proizvodnja aluminijumskih limenki obavlja na tri proizvodne linije, među kojima je prva puštena u rad još 2005. godine.

Pre 18 godina Ball Packaging uložio je više od 200 miliona evra u grinfild projekat izgradnje zemunskog kompleksa. Danas kao velika kompanija, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, zapošljava 300 radnika dok je u 2022. ostvarila EBITDA u vrednosti od dve milijarde dinara.

Kao članica Alijanse za cirkularna pakovanja, Ball Pakovanja zalaže se za to da i u Srbiji zaživi depozitni sistem prikupljanja ambalažnog otpada.

Izvor: Zahtev za davanje saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu , Ball Pakovanja

„Želimo da cirkularnost zaživi, a to znači da želimo da odlažemo pakovanja na ispravno mesto, zbog toga da bi mogla da imaju vrednost, da ih prikupimo i da ih ponovo preradom vratimo u novo pakovanje, umesto da kopamo novu rudu boksita da bismo pravili aluminijum za konzerve ili od nafte pravimo granulate za plastiku“, istakao je u izjavi za Biznis.rs Nenad Đurđević u junu, prilikom susreta sa novinarima u Beogradu.

Ukupan godišnji kapacitet fabrike sa tri proizvodne linije je 2,4 milijarde komada aluminijumskih limenki za pakovanje piva i bezalkoholnih napitaka a površina katastarske parcele koju zauzima fabrika iznosi 101.371 kvadrata, navedeno je u Studiji.

„Novom, četvrtom linijom za proizvodnju aluminijumskih limenki na kojoj će se proizvoditi limenke veličine 50 cl standard, kao na Liniji 1 i Liniji 2, kapaciteta 2.000 komada u minuti, povećava se postojeći kapacitet proizvodnje u kompleksu. Ukupan godišnji kapacitet fabrike sa četiri proizvodne linije će biti na nivou 3,2 milijarde komada aluminijumskih limenki za pakovanje piva i bezalkoholnih napitaka„, navedeno je u Zahtevu za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu planiranog proširenja kapaciteta.

U Studiji koju je izradila beogradska kompanija Enacta stoji da je predviđen rad fabrike na četiri linije u trajanju 24 sata dnevno, sedam dana nedeljno, tokom 50 nedelja godišnje.

Uvid u sadržinu Studije omogućem je na službenom sajtu Grada Beograda (www.beograd.rs, Gradski oglasi), do 28. decembra 2023. godine a javna prezentacija i javna rasprava biće održana 28. decembra u 10 časova, u prostorijama Sekretarijata za zaštitu životne sredine Gradske uprave grada Beograda.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...