Nove tehnologije bitne za Srbiju

Kompanija Shandong zainteresovana za gradnju novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra

Hi-techSrbijaSvetU fokusu

17.5.2024 19:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Kompanija Shandong zainteresovana za gradnju novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra Kompanija Shandong zainteresovana za gradnju novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra
Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović razgovarala je danas sa predsednikom Upravnog odbora  kineske kompanije Shandong International Zuang Jongom, koji je... Kompanija Shandong zainteresovana za gradnju novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Jelena Begović razgovarala je danas sa predsednikom Upravnog odbora  kineske kompanije Shandong International Zuang Jongom, koji je izrazio želju da se saradnja sa Srbijom nastavi, osnivanjem novog Naučno-tehnološkog inkubacionog centra u Srbiji, saopštilo je to ministarstvo.

„Nove tehnologije su bitne za Srbiju, tokom poslednje decenije naša država je napravila veliki uspeh u IКT sektoru, koji je postao glavna izvozna privredna grana. U ovoj oblasti nastao je i veliki broj startap kompanija i zahvaljujući našem jako dobrom obrazovanju u STEM oblastima“, rekla je Begović, prenosi Beta.

Dodala je da je u svim „nastojanjima srpske vlade važna podrška kineskih partnera“.

„Naša kompanija se proširila na polje tehnologije i nauke, jer je u našoj zemlji prepoznato da kompanije moraju da pomognu državi u realizaciji ciljeva koji postoje u oblastima nauke i tehnologije. Ukoliko bismo osnovali inkubacioni centar sa vašim ministarstvom, razni pronalasci i nove tehnologije iz Кine bi mogli lakše da dođu do Srbije, a isto tako bi i srpska otkrića lakše došla do Кine“, rekao je Jong.

On je predložio potpisivanje Memoranduma o saradnji između Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i kompanije Shandong.

Obe strane su, kako je navedeno, pokazale spremnost za dalje pregovore o tim predlozima.

Shandong je državno preduzeće sa sedištem u istoimenoj kineskoj provinciji, a filijala kompanije u Srbiji ima 150 zaposlenih i realizovala je više od deset značajnih projekata – autoput E-763, Кineski kulturni centar u Beogradu, centralni valjevski auto-put i Dunavski koridor.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.