Konferencija "Kako odgovoriti na skok cena struje"

Kompanije koje rade na unapređenju energetske efikasnosti mogu da računaju na uštede

BiznisBolji posaoEkologijaInovacijeInvesticijeSrbija

2.12.2021 09:50 Autor: Stanislav Stanišić 1

Kompanije koje rade na unapređenju energetske efikasnosti mogu da računaju na uštede Kompanije koje rade na unapređenju energetske efikasnosti mogu da računaju na uštede
„Teško da možemo dati jasno predviđanje koliko će energetska kriza trajati i zbog toga je bitno da preporučimo kako da sami nađemo rešenje za... Kompanije koje rade na unapređenju energetske efikasnosti mogu da računaju na uštede

„Teško da možemo dati jasno predviđanje koliko će energetska kriza trajati i zbog toga je bitno da preporučimo kako da sami nađemo rešenje za uvećane troškove kojima su kompanije izložene“, poručeno je sa konferencije „Kako odgovoriti na skok cena struje“ u organizaciji Francusko-srpske privredne komore koja je okupila predstavnike firmi iz energetskog sektora.

„Porast cena struje najviše zabrinjava kompanije koje imaju proizvodne procese i zato je veoma bitno da se istakne da je do efikasnosti moguće doći i optimizacijom. Najbolji primer je automatizacija samih procesa korišćenjem naprednih tehnologija“, poručio je Dalibor Šarkanović iz kompanije Schneider Electric.

On preporučuje softverska rešenja koja prate proizvodne procese, ali su i korektivni faktor koji dovodi do efikasnijeg korišćenja struje.

„Pošto su sistemi fleksibilni oni se mogu koristiti u industrijskim objektima, data centrima, stambenim i poslovnim objektima. Uz pomoć automatizacije kroz analitiku prati se i potrošnja ostalih energenata“, ističe Šarkanović i dodaje da
sistemi mogu da pomognu u izveštavanju o različitim parametrima, a mernim uređajima utiče se na sigurnost i pouzdanost uređaja.

On precizira da kompanije koje rade na unapređenju energetske efikasnosti mogu da računaju i na uštede. Takođe je bitno da se mernim uređajima utvrdi koliko se troši jer se tako dolazi do racionalizacije troškova.

Aleksandar Vajs iz kompanije Enel PS slaže se da se akcijom i aktivnošću mogu preduprediti turbulencije na tržištu struje. On je ubeđen da je neophodna brza reakcija i efikasno i objektivno rešenje kao što je ulaganje u solarnu energiju, jer je to kupovina električne energije po nižoj ceni.

„Ako bi cena električne energije ostala na sadašnjem nivou, povrat investicije u solarnu elektranu bio bi period od sedam godina“, precizira Vajs i zaključuje da je u njegovoj kompaniji u poslednja tri meseca broj upita za solarne panele porastao četiri puta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...