prioriteti ulaganja nisu dovoljno objašnjeni javnosti

Konferencija o javnim resursima: Do velikih kapitalnih projekata minimalnim zaobilaženjem regulativa

SrbijaU fokusu

9.7.2024 15:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Konferencija o javnim resursima: Do velikih kapitalnih projekata minimalnim zaobilaženjem regulativa Konferencija o javnim resursima: Do velikih kapitalnih projekata minimalnim zaobilaženjem regulativa
Zaobilaženje regulative je u prvom momentu bilo potrebno kako bi se otkočili veliki kapitalni projekti koji su stajali godinama, ali to ne sme da... Konferencija o javnim resursima: Do velikih kapitalnih projekata minimalnim zaobilaženjem regulativa

Zaobilaženje regulative je u prvom momentu bilo potrebno kako bi se otkočili veliki kapitalni projekti koji su stajali godinama, ali to ne sme da postane pravilo, kao što se sada uglavnom dešava, već da se svede na minimum, rečeno je danas na konferenciji „Rasipanje javnih resursa i kako ga sprečiti“.

„Da se možda stavi neka nominalna granica na veličinu, obim, da se ograniči na izuzetne okolnosti. U krajnjoj liniji da se parlament, zakonodavna vlast uključe, jer danas vlada praktično jednom svojom odlukom na sednici može da proglasi projekat od nacionalnog značaja. On će brzo ući u budžet i zaobići tu važnu predimplementacionu fazu koja je prva barijera kontrole da spreči kasnije rasipanje javnog novca“, rekao je specijalni savetnik u Fiskalnom savetu Marko Milanović, prenosi Beta.

Prema njegovim rečima, da bi se zaobišli domaći propisi, nađeni su razni mehanizmi, kao što su međudržavni sporazumi gde se odmah odredi kredit i izvođači radova, ili čitav blok leks specijalisa čime se derogiraju neke odredbe sistemskih zakona.

On je konstatovao da se prioriteti ulaganja ne objašnjavaju dovoljno, nedovoljno se zna o cenama investicija, strukturi tih planova, već najčešće postoje opšti izveštaji, ali nema zvaničnog investicionog plana kako zakon predviđa.

Kako je rekao, Nacionalni stadion je ušao u budžet i pre nego je počela priča o EXPO 2027, dok neke druge stvari godinama kasne, kao što je kanalizacija, zaštita životne sredine.

„Nešto može da koristi kao prečica – kreativni načini da se nešto uradi brže, a da se ne čini po redovnim procedurama, ako je zaista izuzetak. Ali ako postane pravilo, ako je sve hitno onda ništa nije hitno“, rekao je programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić.

Kako je konstatovao, u tradiciji zaobilaženja Zakona o javnim nabavkama kroz odredbe posebnih zakona, zapaženo mesto je pripalo Zakonu o posebnim postupcima radi realizacije međunarodne specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Radovi za izgradnju izložbenog prostora za EXPO 2027, objekti za smeštaj učesnika i posetilaca, kao i Nacionalnog stadiona i prateće infrastrukture, biće ugovoreni bez primene Zakona o javnim nabavkama, rekao je Nenadić.

Kako je navedeno, vrednost nabavki koje će biti izuzete, biće približno milijardu evra, ako bi se sudilo prema podacima koji su dostupni u Zakonu o budžetu Srbije za 2024, pri čemu je u tu projekciju uključen i takozvani Nacionalni stadion.

„Međutim, kao ukupnu vrednost projekta zvaničnici su pominjali značajno veće sume – od 2,5 milijardi pa sve do 18 milijardi evra, mada je bilo i objašnjenje da se ova veća suma u stvari odnosi na ceo Program ‘Srbija 2027 – Skok u budućnsot’. I sam taj program, iako široko promovisan, prema znaničnom programu koji je TS dobila od Vlade Srbije ne postoji“, naveo je Nenadić, ukazujući na izveštaj TS.

Konferenciju „Rasipanje javnih resursa i kako ga sprečiti“ organizovali su TS i Centar za istraživačko novinarstvo Srbije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.