Vrednost ugovora nešto manja od 18 milijardi dinara

Odabrani izvođači za gradnju „zelenog“ postrojenja za grejanje i hlađenje budućeg EXPO kompleksa 

Srbija

9.7.2024 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Odabrani izvođači za gradnju „zelenog“ postrojenja za grejanje i hlađenje budućeg EXPO kompleksa  Odabrani izvođači za gradnju „zelenog“ postrojenja za grejanje i hlađenje budućeg EXPO kompleksa 
Kompaniji Energotehnika-Južna Bačka sa još 38 podizvođača poveren je posao izgradnje trigenerativnog postrojenja za snabdevanje toplotnom, rashladnom i električnom energijom objekata u okviru PPPPN... Odabrani izvođači za gradnju „zelenog“ postrojenja za grejanje i hlađenje budućeg EXPO kompleksa 

Kompaniji Energotehnika-Južna Bačka sa još 38 podizvođača poveren je posao izgradnje trigenerativnog postrojenja za snabdevanje toplotnom, rashladnom i električnom energijom objekata u okviru PPPPN Nacionalni fudbalski stadion. Vrednost ugovora je nešto manje od 18 milijardi dinara bez PDV-a, odnosno oko 153 miliona evra.

Firme koje su dobile ugovor su jedine koje su poslale ponudu na tender koji su JKP Beogradske elektrane raspisale krajem aprila, piše eKapija.

Novo postrojenje grejaće objekate u kompleksu EXPO 2027 i to: sajamski prostor Expo 2027 (17 megavati), Nacionalni stadion (10 megavati), tržni centar od 100.000 kvadratnih metara (7 megavati), prateće smeštajne objekte na 165.000 kvadratnih metara (10 megavati), dečju ustanovu i školu na 6.500 kvadratnih metara (0,5 megavati), hotel na 16.000 kvadratnih metara (1,5 megavati) i Akvatik centar (6 megavati).

Na daljinski sistem snabdevanja rashladnom energijom planirano je da budu priključeni sajamski prostor Expo 2027 (30 megavati), Nacionalni stadion (7,9 megavati) i tržni centar (7,5 megavati).

Trigenerativno postrojenje je predviđeno za rad sa prirodnim gasom kao osnovnim i gasnim uljem kao rezervnim gorivom.

“Izvođač je dužan da izgradi kompletan i potpuno funkcionalan sistem za isporuku toplotne i rashladne energije za potrošače EXPO centra, Nacionalnog stadiona i pratećih objekata kao i električne energije za distribuciju u mrežu. Kompletno trigenerativno postrojenje mora biti u stanju da funkcioniše potpuno automatski bez manuelne intervencije i biće projektovan tako da se minimizira redovno održavanje. Sistem mora da bude isporučen tako da može da zadovolji potrebe potrošača neprekidno tokom 24 časa rada u periodu 365 dana”,navodi se u dokumentaciji.

Uz firmu Energotehnika-Južna Bačka, biće angažovani i podizvođači: Siemens Energy, Termoenergo Inženjering, Čelik, Zavod za zavarivanje, Konvar, Pangrap Invest, Elektromontaža, Concerete Contruction, Jadran, GP Gajić MAG, Elita-Cop, Extra-Auto Transport, MBCo, Put-Invest, Bulevar Company, Montprojekt, Feromont Inženjering, NS-Termomontaža, MC Corona, Preduzeće Energy A.C.-INT, Contex Energy, Oden, Remming, PRO-Metan, Sinergy Tech, Goša Montaža, EKO Gradnja, Logo Centar, Beofragment, Struja DD TIM, SZR Elmos, Elsing Mont, Rasina, Ekovoxprodukt, Graming, ARS M Group, PCTEL, T&N up store.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.