KORONA I NEMOGUĆNOST PUTOVANJA ODRAZILI SE I NA ROMING Uprkos nižim cenama, pad saobraćaja i do 75 odsto

SrbijaVesti

11.8.2020 12:33 Autor: Julijana Vincan 0

KORONA I NEMOGUĆNOST PUTOVANJA ODRAZILI SE I NA ROMING Uprkos nižim cenama, pad saobraćaja i do 75 odsto KORONA I NEMOGUĆNOST PUTOVANJA ODRAZILI SE I NA ROMING Uprkos nižim cenama, pad saobraćaja i do 75 odsto
Mobilni operatori u Srbiji zabeležili su pad saobraćaja u romingu i do 75 odsto od aprila do juna u odnosu na isti period prošle... KORONA I NEMOGUĆNOST PUTOVANJA ODRAZILI SE I NA ROMING Uprkos nižim cenama, pad saobraćaja i do 75 odsto

Mobilni operatori u Srbiji zabeležili su pad saobraćaja u romingu i do 75 odsto od aprila do juna u odnosu na isti period prošle godine, zbog pandemije korona virusa i smanjene mogućnosti putovanja u inostranstvo. Uporedo je domaći saobraćaj dostizao rekord.

Prema podacima Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), prenos podataka u prvom tromesečju bio je povećan 3,5 puta u odnosu na isti period prošle godine. Međutim, u drugom kvartalu je opao zbog epidemiološke situacije.

U međuvremenu, od 1. jula je stupio na snagu i Sporazum o snižavanju cena rominga u regionu Zapadnog Balkana. Time se za krajnje korisnike dodatno snižavaju maksimalna dodatna naknada za uslugu prenosa podataka i maksimalna naknada za regulisane dolazne pozive u romingu u regionu Zapadnog Balkana, navodi RATEL.

Foto: Pixabay.com

Prosečna cena dolaznog poziva za Srbiju je 3,6 dinara. Prenos podataka u slučaju svih korisnika paketa sa neograničenim saobraćajem u proseku koštaće 2,1 dinara po megabajtu.

Prosečna cena odlaznog poziva smanjena je za skoro 34 odsto, a dolaznog poziva za gotovo 28 procenata.

Najveće sniženje cena primećeno je u odnosu na prosečnu cenu za SMS i iznosi oko 36 odsto. Cena za kilobajt prenosa podataka smanjena je za oko 32 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...