U očekivanju odluke Tesla Motorsa o saradnji sa novosadskom fabrikom vode

Mask savetuje: kupujte akcije kompanija koje prave proizvode u koje verujete

BiznisInvesticijeSrbijaSvetZdravlje

3.5.2022 08:01 Autor: Marko Andrejić 13

Mask savetuje: kupujte akcije kompanija koje prave proizvode u koje verujete Mask savetuje: kupujte akcije kompanija koje prave proizvode u koje verujete
Srpsku javnost pre nedelju dana iznenadila je informacija da je Ilon Mask (Elon Musk), najbogatiji čovek na svetu, posle kupovine društvene mreže Twitter za... Mask savetuje: kupujte akcije kompanija koje prave proizvode u koje verujete

Srpsku javnost pre nedelju dana iznenadila je informacija da je Ilon Mask (Elon Musk), najbogatiji čovek na svetu, posle kupovine društvene mreže Twitter za 44 milijarde dolara izrazio interesovanje i za saradnju sa jednom novosadskom fabrikom mineralne vode.

Naime, Tatjana Malbaša iz kompanije Minaqua potvrdila je za Biznis.rs da je Tesla Motors, koja je u Maskovom vlasništvu, pismenim putem iskazala interesovanje za saradnju, koja bi uključila i akviziciju jednog dela kompanije iz Novog Sada.

Prema njenim rečima, srpska kompanija će ozbiljno razmotriti ponudu, jer su njeni akcionari zaposleni i njihove porodice, kao i strani partner, ali se svakako spremaju uzorci vode za slanje Tesla Motorsu. Imajući u vidu globalnu popularnost Ilona Maska, Malbaša je istakla da kompaniji Minaqua imponuje njegova zainteresovanost, a naročito u svetlu kupovine Twittera i, kako je rekla, njegovog vizionarstva uopšte.

U međuvremenu se oglasio i Ilon Mask koji je 1. maja tvitovao u svom stilu nešto što bi moglo da se odnosi i na planove za Srbiju:

“Pošto su me mnogo pitali: kupite akcije u nekoliko kompanija koje prave proizvode i usluge u koje *vi* verujete. Prodajte samo ako vi mislite da njihovi proizvodi i usluge imaju lošiji trend. Ne paničite kada tržište to radi. Ovo će vam dugoročno dobro poslužiti.”

S obzirom na to da su se sa raznih strana pojavile sumnje u mogućnost da najbogatiji čovek na svetu uopšte razmišlja o saradnji sa jednom srpskom firmom, analizirali smo vlasničku strukturu i poslovne rezultate Minaque, kako bismo otkrili šta je to moglo da zainteresuje kontroverznog milijardera, osim onog što smo već načuli – da širom Evrope traga za fabrikama vode bogate jodom.

Tesla vs Minaqua

Tesla je u svom finansijskom izveštaju za fiskalnu 2020. godinu objavila da je ostvarila profit veći od 721 miliona dolara, što je prvi put da je zabeležila plus tokom cele poslovne godine. Ovo je veliki uspeh u poređenju sa 2019. godinom, u kojoj je zabeležen gubitak od čak 862 miliona dolara.

S druge strane novosadska Minaqua je, prema finansijskom izveštaju za 2020. godinu, ostvarila neto dobitak od 156,92 miliona dinara ili oko 1,4 milion dolara. Godinu dana ranije bili su u plusu od 8,919 miliona dinara.

Novosadska kompanija je pod sadašnjim nazivom poznata od 1972. godine, a 1999. je izvršena privatizacija fabrike i BB Minaqua je postala akcionarsko društvo sa oko 100 akcionara. Većinski vlasnik bila je porodica Bogićević, a na čelo kompanije došao je Branislav Bogićević.

Minakva
Foto: Minaqua

Nova era u poslovanju počinje 2013. godine kada je Minaqua postala društvo sa ograničenom odgovornošću. Danas najveći udeo u kompaniji ima internacionalni investicioni fond Global Water Investment Group Ltd koji je registrovan na Devičanskim ostrvima – 44,85 odsto. Slede Ivana Vojinov, Jovana Belak i Konstantin Bogićević sa po 15 procenata, dok ostalih 25 akcionara imaju znatno manje.

To su: Branislav Bogićević (1,975 odsto), Valentina Keredžin, Vinka Vujinović, Danijela Dimitrijević, Dragica Bjelica i Mirko Adžić (svako po jedan procenat udela), Dejan Savić (0,5 odsto), Danijela Blagojević i Mile Savanović (po 0,2 odsto), Bojan Rangelov, Boro Madžar, Branko Gnjatović, Vladimir Popović, Vladislav Brborić, Dalibor Krešo, Željko Šućur, Zoran Jakić, Marinko Marjanović, Petar Utržen, Petar Vujinović, Savo Mazinjanin, Saša Knežević, Srđan Bodo i Tihomir Đumić (svako po 0,15 procenata).

Od 23. marta ove godine udeo od 0,025 odsto u kompaniji Minaqua ima i firma Mega Continental Trade d.o.o. Novi Sad.

Voda za piće, ali i kupanje

Pored fabrike vode, Minaqua ima i fitnes klub – Minaqua Fitness, kao i AquaFit Minaqua u Zrenjaninu, kompleks sa bazenom sa mineralizovanom termalnom vodom bogatom jodom.

Podsetimo, u julu 2021. godine najavljena je izgradnja Minaqua Aqua parka na ulazu u Novi Sad koji će se prostirati na devet hektara i biće, prema pisanju medija, najveći akva park na Balkanu. Procenjena vrednost investicije je 15 miliona evra, a sredstva bi investitor trebalo da obezbedi iz sopstvenih izvora.

“Ceo perimetar Minaqua Aqua Parka će dominirati ulazom u Novi Sad i biće vidljiv sa auto–puta. Svojim sadržajima doprineće poboljšanju sportsko-rekreativnih sadržaja građana i obogatiti turističku ponudu grada. Izgradnjom Minaqua Aqua Parka omogućava se razvoj hotelsko-ugostiteljskih i komercijalnih sadržaja u okolini. Veliku podršku projektu dale su sve gradske strukture na čelu sa gradonačelnikom Novog Sada”, rekli su tada iz kompanije Minaqua.

Kapacitet akva parka biće 2.000 ljudi na otvorenom i 1.000 posetilaca u zatvorenom delu. Planirano je zapošljavanje novih 150 radnika, a voda u svim bazenima će biti Minaqua mineralna voda sa visokim sadržajem minerala.

Da li će se i Ilon Mask okupati u Minakvi – videćemo!

  • JANA

    3.5.2022 #1 Author

    Kupovina akcija je uvek pametno investiranje ,morate biti jako uredni i predani i profit moze da se ostvari uz nalo ucenja i cimanja .

    Odgovori

  • SRDJAN

    3.5.2022 #2 Author

    Dobar savet.

    Odgovori

  • Milovan94

    3.5.2022 #3 Author

    Pametni saveti dati od strane gospodina Maska

    Odgovori

  • TATJANA

    3.5.2022 #4 Author

    Sigurno da je veliko iskustvo, covek zna sta radi

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    3.5.2022 #5 Author

    Ovaj čovek je živi primer toga da je dobra ideja najveće bogatstvo.

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.5.2022 #6 Author

    Savetuje milijarder,sta reci…

    Odgovori

  • VERA

    3.5.2022 #7 Author

    Ovo ce biti zaista lepa saradnja.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    4.5.2022 #8 Author

    Saradnja da ali prodaja prirudnih resursa kao što su izvorišta nikako. Dosta je bilo takvih grešaka.

    Odgovori

  • Emilija

    4.5.2022 #9 Author

    Odlican savet!

    Odgovori

  • DJORDJE1

    4.5.2022 #10 Author

    Pametno kaže. Samo kupovati akcije kompanija koje su sada najzastupljenije.

    Odgovori

  • TINA

    5.5.2022 #11 Author

    Najveseliji I najsrecniji investitor

    Odgovori

  • STRAHINJA

    8.5.2022 #12 Author

    Jaoo pa smehotres

    Odgovori

  • Maša

    9.5.2022 #13 Author

    Hvala Maks na savetu👀

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...