Osnivać Tesle skuplja kompanijske hartije od vrednosti

Mask nije primio platu u 2020. godini, već „samo“ opcije u akcijama

BerzaNovacSvetVesti

15.8.2021 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Mask nije primio platu u 2020. godini, već „samo“ opcije u akcijama Mask nije primio platu u 2020. godini, već „samo“ opcije u akcijama
Sudeći prema finansijskom izveštaju i poreskoj prijavi kompanije Tesla, njen osnivač, izvršni direktor, a kasnije i samoprozvani „tehnokralj“, Ilon Mask (Elon Musk), tokom 2020.... Mask nije primio platu u 2020. godini, već „samo“ opcije u akcijama

Sudeći prema finansijskom izveštaju i poreskoj prijavi kompanije Tesla, njen osnivač, izvršni direktor, a kasnije i samoprozvani „tehnokralj“, Ilon Mask (Elon Musk), tokom 2020. godine nije primio niti jednog centa na račun u vidu redovne zarade, ali je dobio opcije akcija koje sada vrede oko 22 milijarde dolara.

To što Mask nije dobio zvaničnu zaradu u neku ruku je u skladu sa dosadašnjom praksom u kompaniji, iako je u prethodnim podnescima Tesla prijavljivala kao platu svog direktora minimalnu zaradu u američkoj državi Kalifornija (23.760 dolara za 2019. godinu). Ovog puta i to je izostalo.

„Međutim, on nikada nije prihvatao tu svoju platu“, istakla je kompanija u poslednjoj podnetoj prijavi. „Počevši od maja 2019. godine na zahtev gospodina Maska potpuno smo eliminisali zaradu i obračun ove osnovne plate.“

Kompanija Tesla (TSLA) je, umesto toga, prijavila vrednost Maskovog masovnog paketa akcija, datih u vidu opcija koje mogu biti realizovane ili ne moraju.

Rast vrednosti akcija kompanije Tesla u poslednjih pet godina iznosio je 1.493,7 odsto/Izvor: NASDAQ

Prema kompenzacionom aranžmanu, Mask ima pravo na opcije za kupovinu do 101 miliona akcija podeljenih u 12 jednakih tranši, po dogovorenoj izvršnoj ceni od 70,01 dolara po komadu (u ovom trenutku vrednost jedne akcije Tesle iznosi 717 dolara). Te tranše se izvršavaju na osnovu pređenih određenih kompanijskih i finansijskih ciljeva tokom godine, prenosi CNN.

Malo je reći da su prošlogodišnji ciljevi Tesle relativno lako dostignuti. Vrednost akcija kompanije tokom 12 meseci porasla je 743 procenta, što ih čini najuspešnijim američkim kompanijskim hartijama od vrednosti i daleko najvrednijim proizvođačem automobila na planeti.

Finansijske prekretnice je bilo nešto teže postići, ali četiri Maskove tranše akcija stečene tokom 2020. godine daju mu za pravo da kupi 33,8 miliona akcija po osnovnoj ceni od 2,4 milijarde dolara. Tolika količina ima aktuelnu tržišnu cenu od oko 21,9 milijardi dolara.

U dosadašnjem delu 2021. godine Tesla je postigla još dva ranije zacrtana finansijska cilja, koja Masku mogu da obezbede dodatnih 16,9 miliona akcija tržišne vrednosti 10,9 milijardi dolara.

Izvršni direktori često prodaju deo svojih akcija u kompaniji kako bi podmirili poreska dugovanja ili slične troškove, no Mask to do sada nije radio. „Tehnokralj“ Tesle u svojim rukama još uvek drži 170,5 miliona akcija kompanije i imao je opcije da taj broj uveća za 73,5 miliona, što mu pruža kontrolu nad 23 odsto vlasništva kompanije.

Ipak, to što ne uzima „pravu“ platu, Maska ipak primorava da deo primanja kroz akcije založi kao kolateral za regulisanje svojih dugovanja, ako ne za poreze, onda već ka drugim dužnicima. Poreska prijava ukazuje da je Mask na ovaj način založio 88 miliona akcija (današnje vrednosti oko 63 milijarde dolara), a da mu je četiri miliona akcija zaloga vraćeno od prethodnog finansijskog podneska u aprilu ove godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...