Deca iz trogodišnjih škola ređe se opredeljuju za klasično matursko veče

Maturske večeri u Srbiji značajno poskupele, a mladi u Beogradu biraju premijum ponude

LifestyleManifestacijeSrbija

29.5.2023 09:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Maturske večeri u Srbiji značajno poskupele, a mladi u Beogradu biraju premijum ponude Maturske večeri u Srbiji značajno poskupele, a mladi u Beogradu biraju premijum ponude
Cene maturskih večeri skočile su 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, tvrde kako agencije, tako i direktori škola. Dok su premijum... Maturske večeri u Srbiji značajno poskupele, a mladi u Beogradu biraju premijum ponude

Cene maturskih večeri skočile su 15 do 20 odsto u odnosu na prošlu godinu, tvrde kako agencije, tako i direktori škola. Dok su premijum ponude u poznatim beogradskim hotelima prošle godine iznosile oko 7.600 dinara „po stolici“, za ove će roditelji maturanata morati da iskeširaju i do 9.500.

Ponude hotela, restorana i agencija počele su da pristižu još polovinom polugodišta, te već mesecima unazad budući brucoši dobro znaju gde će proslaviti svoje poslednje đačko veče, piše N1.

Dok se u manjim mestima, sa svega jednim ili dva lokala u ponudi, dovodi u pitanje samo izbor benda, koji se obično doplaćuje, počev od 1.000 evra pa naviše, u velikim gradovima često se „lomi“ između pet ili šest hotela, koji se takmiče ne samo cenama, već i sitnim detaljma u svojoj ponudi.

„Ponude stižu direktno od hotela, dostavljaju se Đačkom parlamentu koji dalje o njima glasa i odlučuje. Savet roditelja je svakako upoznat, ali konačnu odluku donose učenici – ipak oni svi imaju 18 ili 19 godina. Izbor obično padne veoma brzo, mada meni je iznenađenje što je hotel koji je među najskupljima gotovo uvek i najtraženiji“, izjavio je za N1 predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić.

Cene maturske večeri u Hrvatskoj kreću se od 50 do 80 evra po osobi, a uključuju švedski sto, neograničenu konzumaciju pića, muzički program i dekoraciju sale.

Prema rečima Antića, ponekad je potrebna i odluka između dva parlamenta, kao što je slučaj u njegovoj Školi za negu lepote, koju pohađaju uglavnom devojčice, zbog čega matursko veče godinama unazad organizuju sa ETŠ „Rade Končar“, školom punom dečaka.

Sudeći po ponudama koje su dostavljene njegovoj školi, ove godine je među najjeftinijima bio hotel Jugoslavija za 5.990 dinara po osobi. Istu cenu dao je i hotel Majdan, a ona podrazumeva koktel dobrodošlice, voditelja programa, muzički program, švedski sto za učenike, i posluživanje za stolom za nastavnike, zatim neoganičenu konzumaciju bezalkoholnih pića, vina i piva, dekoraciju sale, hostese, profesionalno obezbeđenje, i DVD snimak večeri po razredu.

Hoteli koji žele da budu konkuretniji, ponudu su uputili i za ustanove van Beograda – za njih je uračunat čak i prevoz u oba smera.

Takmiče se i po pitanju poklona za maturante. Negde će đak generacije dobiti besplatno matursko veče i album sa fotografijama te večeri, a na drugom – putovanje. Nagrade u većini hotela dobija i najbolji plesni par (negde večeru za dvoje, negde vaučer za spa), kao i mis večeri (parferm ili dar iznenađenja).

Hoteli nude i gratise – za po jednog učenika u odeljenju, razrednog starešinu i tri osobe iz uprave škole, dok ostali nastavnici plaćaju po povoljnijim cenama. Takođe, blizanci u razredu plaćaju samo jednu stolicu.

Ono po čemu se razlikuju jeste dostupnost alkoholnih pića, profesionalnog fotografa, ali i jelovnika. Ipak, Antić ističe da su i uz te diferencije ponude uglavnom slične, ali da đaci uglavnom biraju one prestižne, a samim tim i najskuplje objekte.

„Cene su upadljivo skočile u odnosu na prošlu godinu. Isti „classic paket“ koji je prošle godine koštao 7.600 dinara, ove iznosi oko 9.500 dinara. Nije nas to iznenadilo, skočile su cene svega, od hrane do odela. Jedan gimnazijalac mi je ove nedelje rekao da je odelo platio 41.000 dinara, i to uz popust od 20 odsto. Pa dok se na to doda košulja, kravata, kaiš, cipele… Ni za muškarce nije tako jeftino kao što se obično misli, a da ne spominjem jedno damsko oblačenje, sa sve šminkom, frizurom, nakitom… U praksi se pokazalo da učenice daju 50 ili do 100 odsto više novca na pripremu za matursko veče od svojih drugara iz odeljenja“, kaže on za portal N1.

U Sloveniji se matura proslavlja malo drugačije, te ulaznice za matursko veče ne plaća samo srednjoškolac, već i njegovi ili njeni gosti. Recimo, na ples će doći maturantkinja, roditelji i mlađi brat, a na događaj godine pozvala je još dvoje ljudi. Ona je odlučila da unajmi haljinu od 350 evra, za šminku i frizuru izdvojila je 100 evra, a za cipele i nakit dodatnih 100.

Časovi plesa koštaju 40 evra, ulaznica za matursko veče 50 evra po osobi. Sve ukupno to iznosi 890 evra, no u kalkulaciju nije uračunata ni eventualna kupovina nove garderobe za celu porodicu ili troškove zabave nakon službenog dela maturske večeri, piše N1 Slovenija.

Opet, kako kaže Antić, nije u svim školama tako.

„Trogodišnje škole idu na matursko veče u mnogo manjem obimu, jer njih često pohađaju deca siromašnijih rodeljta. U odeljenjima gimnazija, medicinskih, ekonomskih, pravnih škola ne postavlja se pitanje da li će ceo razred ići, ali kad je reč o deci iz trogodišnjih škola, za klasično matursko veče opredeli se oko 40, 50, najviše 60 procenata. Pitao sam više puta zašto, kažu da im je preskupo i da mogu da se zajedno provedu jeftinije, u nekom svom aranžmanu. Materijalno pitanje je tu presudno“, obrazložio je on.

Roditeljima je plaćanje donekle olakšano, jer većina hotela nudi mogućnost tri rate, navodi se u brošurama dostavljenim školama.

Cene maturskih večeri u Beogradu i Pančevu

  • Hotel Majdan – 5.990 dinara
  • Hotel Jugoslavija – 5.990 dinara
  • Hitlon – 9.500 dinara (ponuđen je i premijum paket Sanja Vučić)
  • Crowne Plaza – 7.990 dinara Classic, 8.790 Premium i 9.890 dinara Exclusive (uglavnom zavisno od voditelja i muzičkog programa)
  • Metropol – 7.990 dinara
  • Garden Hil – 6.900 ili 7.900 zavisno od muzičkog programa
  • Hotel Tamiš – 6.900 ili 7.900 zavisno od muzičkog programa

Da su cene porasle svuda, pa i u ovom sektoru, vidi se po tome što je Crowne Plaza pre pet godina nudila četiri paketa od po 4.990, 5.990, 6.990 i 7.990 dinara, dok danas najjeftiniji iznosi onoliko koliko je 2018. godine koštao najskuplji.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...