Priča o restoranu Marinada

Mesto gde se kvalitet prenosi kroz generacije

Firme u fokusuSrbija

19.5.2025 10:29 Autor: Mirjana Vasić Adžić 0

Mesto gde se kvalitet prenosi kroz generacije Mesto gde se kvalitet prenosi kroz generacije
Malo je restorana u Beogradu koji se mogu pohvaliti da postoje više od četiri decenije, a još je manje ribljih restorana sa dugom tradicijom.... Mesto gde se kvalitet prenosi kroz generacije

Malo je restorana u Beogradu koji se mogu pohvaliti da postoje više od četiri decenije, a još je manje ribljih restorana sa dugom tradicijom. Restoran Marinada na Savskom nasipu jedinstven je po mnogo čemu, ali najviše po visokom kvalitetu specijaliteta od ribe, ugodnoj atmosferi i dugom postojanju.

Priču o uspešnom poslovanju restorana koji ima status kultnog mesta, jer su ga posećivali ljudi iz svih slojeva društva, ispričao nam je osnivač i vlasnik Marinade Rajko Dobrosavljević, koji je pre tačno 41 godinu, kao mlad, ali iskusan ugostitelj, imao viziju o ribljem restoranu u koji će se ljudi vraćati zbog kvalitetno spremljenih morskih specijaliteta i vrhunske usluge.

Nakon završene više ugostiteljske škole zaposlio se u restoranu Ušće (današnji restoran Nacionalna klasa) gde je proveo nepunih 13 godina. Jednom prilikom, dok se Ušće renoviralo, radio je u restoranu Devetka, jednom od prvih privatnih restorana u Beogradu.

„Jedan od razloga da poželim da budem privatnik je upravo bio rad u restoranu Devetka. To mi je dalo ideju, mada se na privatnika tih sedamdesetih godina gledalo negativnim očima, kao da je neko ko ide protiv sistema. To nije bilo zahvalno, ali moja želja je, ipak, rasla“, otkriva Dobrosavljević.

Prvi pokušaji da osamdesetih godina započne svoj privatni biznis su osujećeni, ali već 1983. ukazala se prilika da uzme u zakup prostor na Savskom nasipu, gde se i danas nalazi restoran Marinada.

Dobrosavljević je od početka imao viziju da njegov budući restoran u svojoj ponudi ima pre svega svežu morsku ribu, rakove i školjke. U to vreme riblji restorani sa svežom morskom ribom bili su retkost u Beogradu. Nešto što se činilo kao rizičan potez, ispostaviće se kao prednost u prvim godinama rada.

„Jedini riblji restoran u Beogradu pre mog, dakle od 1945. godine do 1984. godine, bio je restoran Dva ribara u Narodnog fronta. Od vremena kada sam ja otvorio, domaćinstva su počela mnogo više da jedu ribu, a tome su doprineli i zdravstveni trendovi. Ja sam od prvog dana u svojoj ponudi držao i meso. Učešće mesa je bilo 15 odsto, a ostalo riba, da bi taj odnos danas bio 98 odsto riba i dva odsto meso“, objašnjava i dodaje da riblji restorani imaju specifičnu publiku, malo prefinjenu.

Pošto je diplomatski kor bio prisutan u restoranu Dva ribara, Dobrosavljević se na samim počecima nadao dolasku makar predstavnicima dve ambasade, međutim, njegova očekivanja su vrlo brzo premašena, tako da je za nekoliko meseci  90 odsto diplomatskih predstavnika počelo da dolazi u Marinadu.

„Sve sam to postigao samo zahvaljujući kvalitetu i vrhunskoj usluzi. Spolja je Marinada bila kao šupa, eksterijer nije bio na zavidnom nivou, ali unutra je bilo toplo“, konstatuje Dobrosavljević.

Početak rada restorana obeležili su mnogobrojni uspesi i posete gostiju čije su izjave o Marinadi proslavile ovaj restoran i postavile čvrste temelje na kojima i danas počiva uspešno poslovanje ovog ugostiteljskog objekta.

Dobrosavljević se prisetio i kako je izgledao susret sa poznatim hrvatskim pijanistom Ivom Pogorelićem.

Foto: Restoran Marinada

„Ivo Pogorelić je bio gost u Beogradu i tražio je ručak u Marinadi. Kao što sam rekao, Marinada nikada nije ostavljala utisak svojom spoljašnošću, naprotiv, dolazak do restorana podrazumevao je prolazak kroz blato. On je čuo izvrsne priče o restoranu, ali ne i za blato. Kada je ušao, pitao je da li postoji još neka Marinada i zamolio me za aspirin. Ručak se završio, Pogorelić mi je onda prišao i rekao ‘znate gospodine, kad sam došao, mene je glava zabolela od izgleda Vašeg restorana, ali moram da Vam kažem da sve što sam čuo, čak je duplo bolje“, otkriva Dobrosavljević i konstatuje da je početak rada Marinade bio dosta dobar i da mu je to dalo snagu i volju da nastavi da radi na isti način.

Iako su u Marinadu dolazili viđeniji ljudi iz diplomatskog kora, kao i mnogobrojne poznate ličnosti, itekako je bila posećena i od strane radničke klase. U blizini, u Brodogradilištu je radilo oko 1.600 ljudi i još mnogo kooperanata. Dakle, hiljade radnika je egzistiralo na tom prostoru, pa su mnogi od njih svraćali i u Marinadu na piće ili girice.

„Ja sam u devet sati otvarao i već je bilo onih koji su čekali ispred restorana. Znao sam kog datuma u mesecu radnici primaju platu. Morao sam za taj dan u mesecu da doteram kamion piva, da bude hladno iz fabrike i sve bih rasprodao istog dana. Sada kamion piva ne mogu da prodam za godinu dana, jer nema više tih radnika u okolini koliko je nekada bilo“, kaže Dobrosavljević.

Kao najteži period za poslovanje naš sagovornik ističe 1993. godinu i vreme inflacije. Ipak, i u tim godinama kvalitet i razumevanje trenutka u kom se čitava zemlja našla pomogli su mu u godinama koje slede.

„Jedina godina u kojoj je Marinada radila u minusu bila je 1993. godina. Te godine kada je inflacija divljala, niko nije želeo da potpiše račune, jer ako se danas ne plati, sutra više nema vrednost, ali ja sam davao na potpis, zbog čega je veliki broj ljudi bio prisutan u Marinadi. Kada je stupio deda Avramov dinar na snagu, situacija se popravila, Marinada je bila toliko puna da smo aperitiv služili na parkingu. Celokupan minus koji je napravljen 1993, vraćen je sledeće godine za nekoliko meseci, jer upravo ljudi zbog kojih sam bio u minusu, vratili su mi to na pozitivan način“, otkriva.

„Brend Marinade su i vina. Imamo kartu vina koja je sigurno najveća u Srbiji, jer obuhvata preko 400 vrsta vina. Ponuda je iz cele Evrope i ostatka sveta. Ima i vina iz Amerike, Australije, sa Novog Zelanda, iz naše države, kao i svih bivših republika. Italijanska, Francuska, Portugalska, Nemačka se podrazumevaju. Imamo vina od 1500 do 10000 evra“, kaže Dobrosavljević.

Danas je ponuda restorana u Beogradu velika, ribljih restorana ima značajno više nego što je nekada bio slučaj, a poslovne prilike su se mnogo promenile od godina u kojima je Dobrosavljević započinjao svoju ugostiteljsku karijeru.

„Istina je da su se vremena i poslovne prilike promenile, posebno od kada je smanjena potrošnja alkohola zbog  Zakona o bezbednosti u saobraćaju. Ipak, moja deviza i danas je da će kvalitet i pristojna cena uvek davati dobre rezultate“, naglašava.

Takođe, smatra da su se ljudi nekada mnogo više družili, značilo im je da dođu u kafanu da popiju piće. Bili su srećniji i zadovoljniji.

Dobrosavljević se u razgovoru osvrnuo i na vreme korone kada su mnogi ugostiteljski objekti pretrpeli veliku štetu, a neki su čak morali biti i trajno zatvoreni. „Nisam zatvarao, radili smo dostavu, i to su radili moji momci, konobari. To nije bilo u punom kapacitetu, ali smo mogli da podmirimo osnovne troškove i uspešno prevaziđemo taj period“, otkriva.

Jedan od većih izazova u poslovanju bio je momenat kada je kuvare koji su kod njega proveli više od 30 godina i koji su mu bili veliki oslonac trebalo zameniti novom generacijom.

„Visoka hotelijerska škola slala je na praksu u Marinadu sve one koji su želeli da se upoznaju sa pripremom ribe, školjki i rakova. Dvojicu momaka sam zapazio, a njima se pridružio i šef restorana Žabar. U trećoj godini sam ih prijavio i primio za stalno. Sa mojom prvom postavkom su proveli neko vreme da bi zadržali stil i način pripreme kao što je bilo do tada u Marinadi“, kaže Dobrosavljević.

Govoreći o tome koliko je danas u Srbiji teško naći dobru radnu snagu na koju poslodavac može da se osloni, Dobrosavljević se slaže sa tim i dodaje da je njemu za sada to polazilo za rukom, jer smatra da dobrog radnika treba dobro i platiti. „Mnogo je ljudi od mene otišlo u penziju. Uvek sam se trudio da nađem ljude koji ozbiljno prilaze poslu. Važan je odnos prema čoveku, kao i da se radnicima pruži potpora i podrška“, ističe.

Naš sagovornik ima 76 godina i dalje je deset sati prisutan u restoranu i koordinira u poslovanju, iako su sinovi već odavno u poslu. Takođe, kaže da je danas mnogo lakše nabaviti svežu ribu, jer svakodnevno stiže avionima i hladnjačama, i to uglavnom iz Grčke.

Za kraj otkiva da je srećan i zadovoljan čovek, jer je uspeo da udahne život nečemu, što će nastaviti da živi i nakon njega, jer veruje da kvalitet daje dobre rezultate u svim vremenima.

99 najuspešnijih preduzeća u delatnosti restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata.xlsx
PozicijaIme preduzećaUkupni prihodiRezultat poslovanja
1.DVA JELENA DOO538.145.000172.218.000
2.SAMOSTALNA UGOSTITELJSKA RADNJA GAK FOOD NIKOLA GAK PR BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)550.272.000135.754.000
3.EVGENIOU GRAINS662.865.000134.027.000
4.MESKOM DOO BEOGRAD491.684.000114.022.000
5.SAVSKI SVETIONIK DOO385.615.00088.691.000
6.OLYMPUS PLAZA FOOD PARKS YU DOO MALI POŽAREVAC526.056.00088.383.000
7.BRADVA DOO SREMSKA MITROVICA159.395.00080.397.000
8.KOD DEDA STAVRE DOO BEOGRAD352.573.00070.367.000
9.DAVID ZELENHASIĆ PR PIKNIK 021246.782.00068.357.000
10.PLAVA FRAJLA DOO NOVI SAD713.451.00066.878.000
11.SAMOSTALNA UGOSTITELJSKA RADNJA-RESTORAN FRANŠ DIMITRIJEVIĆ NIKOLA PREDUZETNIK, BEOGRAD (SAVSKI VENAC)318.908.00049.046.000
12.STEPIN VAJAT576.978.00048.584.000
13.BAREL GRUPA TRADE & SERVICES DOO778.972.00046.721.000
14.Aleksandar Škipić Pr, Ugostiteljska radnja Bar Saša Beograd159.701.00046.448.000
15.VESNA SAMOUKOVIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA TROJKA NS NOVI SAD155.991.00044.518.000
16.DRAGICA DOPUĐ PR UGOSTITELJSKE USLUGE RESTORAN UZELAC BEOGRAD (ČUKARICA)207.269.00042.811.000
17.SAMOSTALNA UGOSTITELJSKA RADNJA BUCKO PURIĆ NENAD PREDUZETNIK BEOGRAD (STARI GRAD)229.551.00042.201.000
18.NACIONALNA KLASA D.O.O. BEOGRAD-NOVI BEOGRAD430.874.00040.405.000
19.REALTOR DOO KRUŠEVAC264.222.00040.092.000
20.SUTR MEDITERANEO GROUP PETAR PERKOVIĆ PREDUZETNIK NOVI SAD265.071.00039.522.000
21.DEUX MOUSTACHES DOO268.024.00037.412.000
22.TARPOŠ d.o.o Aranđelovac170.249.00037.226.000
23.AIDA-TRADE DOO BEOGRAD389.537.00034.634.000
24.ASIA FOOD DOO, BEOGRAD (NOVI BEOGRAD)303.211.00033.637.000
25.SNEŽANA ARSIĆ PR UGOSTITELJSKO TRGOVINSKA RADNJA NIKA GROUP BEOGRAD311.507.00033.455.000
26.MIRKO BUTULIJA PREDUZETNIK UGOSTITELJSKA RADNJA MEZESTORAN BEOGRAD125.047.00033.416.000
27.WHG d.o.o. Beograd675.306.00032.543.000
28.IVAN BRANKOVIĆ PREDUZETNIK ABC292.878.00031.678.000
29.GORDANA MARIĆ PREDUZETNIK UGOSTITELJSKA RADNJA GOZBA 2007 ZLATIBOR141.142.00031.214.000
30.STEFAN JURIŠIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA VOULEZ VOUS PLUS BEOGRAD263.687.00030.561.000
31.DORĆOLETA d.o.o.140.882.00030.195.000
32.ZERO ELEVEN DOO BEOGRAD191.030.00029.835.000
33.VUK181.980.00029.574.000
34.GO SUSHI doo Beograd-Čukarica322.868.00029.361.000
35.Moment V&A doo198.839.00028.906.000
36.BOJAN PLOH PR THE PUB 021107.397.00028.431.000
37.MIHAJLO VUKADINOVIĆ PR RESTORAN RUBIN 1981 BEOGRAD180.785.00026.804.000
38.GELATO BAR DOO215.764.00026.612.000
39.SAMOSTALNA ZANATSKA TRGOVINSKA UGOSTITELJSKA RADNJA MOMENT ZLATKO NIKOLIĆ PR VELIKA PLANA366.136.00026.602.000
40.NIKOLA ČAKMAK PR UGOSTITELJ HOTEL FONTANA NOVI SAD117.518.00023.838.000
41.BIOSYSTEM DOO KULA86.908.00023.769.000
42.THE PUB60.582.00023.569.000
43.MILAN DAKIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA VELVET 021 NOVI SAD127.192.00023.477.000
44.Elixir coffee d.o.o. Beograd152.504.00022.593.000
45.ALEKSANDAR SPASOJEVIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA RESTORAN PASTIR 01 MAČKAT98.177.00022.500.000
46.CASTELNUOVO DOO BEOGRAD231.108.00022.477.000
47.ZORAN KONČAR PREDUZETNIK RESTORAN I RADNJA ZA POSTAVLJANJE ELEKTRIČNIH INSTALACIJA ROSETTO PLUS NOVI120.627.00022.038.000
48.Finest Food d.o.o. Beograd-Zvezdara197.437.00021.930.000
49.VEGA FOOD STORE DOO KRAGUJEVAC411.490.00021.719.000
50.Zodiac-Rustique d.o.o. Beograd167.105.00021.710.000
51.SMASH BURGERS d.o.o.352.890.00021.282.000
52.MILENA STOJADINOVIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA DOMAĆIN DELUXE NIŠ99.184.00021.165.000
53.STUR ALO-ALO RADAN ANISIJEVIĆ PR, KOPAONIK65.480.00020.952.000
54.BOGDAN DOPUĐ PR RESTORAN PLITVICE98.816.00020.928.000
55.Gradrent DOO118.025.00020.729.000
56.AB REST 2018 doo259.168.00020.687.000
57.NEBOJŠA ŠOPALOVIĆ PREDUZETNIK UGOSTITELJSKA RADNJA BAJO MAČKAT MAČKAT105.357.00020.241.000
58.MS DOO NOVI SAD248.510.00020.121.000
59.ALEKSANDAR111.737.00020.084.000
60.SABORES DOO BEOGRAD188.290.00019.745.000
61.MIHAILO 2011 DOO150.786.00019.653.000
62.KRUNA-TOURS DOO MALI ZVORNIK180.916.00019.540.000
63.OLIVER STANIMIROVIĆ PR VIDIK IN PN101.301.00019.413.000
64.RADENKA AVDALOVIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA RESTORAN KORZO NOVI SAD233.624.00019.294.000
65.HAMMEUM RESORT d.o.o. Prokuplje120.839.00019.288.000
66.C’EST LA VIE248.953.00019.255.000
67.MAJSTOR I MARGARITA DOO225.616.00019.045.000
68.MARINADA124.228.00018.559.000
69.International food factory 092 d.o.o.155.186.00018.422.000
70.BONA VITA B&B D.O.O. NOVI SAD171.060.00018.249.000
71.VIDGATE DOO BEOGRAD135.686.00018.027.000
72.Branislav Jurišić pr VOULEZ VOUS NOVI106.813.00017.886.000
73.DEJAN MILIĆEVIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA RESTORAN SINĐELIĆ BEOGRAD144.509.00017.858.000
74.Bojana Čeperković preduzetnik Ugostiteljska radnja DUKAT VIS Vrnjačka Banja91.470.00017.717.000
75.DOO BRAĆA SEKULIĆI KAČER221.111.00017.241.000
76.PROSPERITAS 01183.626.00017.205.000
77.POCO LOCO DOO PANČEVO340.278.00017.068.000
78.D&P COMPANY153.055.00016.250.000
79.VLADIMIR ĐAKOVIĆ PREDUZETNIK, SAMOSTALNA UGOSTITELJSKA I TRGOVINSKA RADNJA BALKAN EKSPRES BEOGRAD (ZEMUN)94.371.00016.209.000
80.LANA NEDELJKOVIĆ PR FERDINAND KNEDLE179.377.00016.089.000
81.PODLUGOVI DOO BEOGRAD102.505.00016.004.000
82.RIBARSKO OSTRVO DOO NOVI SAD205.969.00015.911.000
83.LAZIN SALAŠ DOO NOVI SAD110.481.00015.231.000
84.Jasmina Dimitrijević pr RESTORAN MOMČILO85.365.00015.039.000
85.GILLES22 D.O.O. BEOGRAD-SAVSKI VENAC169.524.00014.681.000
86.IVICA ALEKSIĆ PREDUZETNIK UGOSTITELJSKA RADNJA ALEKSIĆA TVRĐAVA NIŠ122.664.00014.560.000
87.ĆAO DOO NOVI SAD237.351.00014.539.000
88.BOJAN MATIĆ PR UGOSTITELJSKA RADNJA B&B BUSINESS PRNJAVOR90.226.00014.528.000
89.JELILU D.O.O. BEOGRAD-Voždovac83.536.00013.872.000
90.MMM PIZZA GROUP DOO NOVI SAD353.062.00013.831.000
91.VIA GUSTO DOO109.952.00013.583.000
92.DOO GROŠ HUP340.293.00013.549.000
93.RUMS Moskva doo179.891.00013.403.000
94.MILUNKINA KOLIBA DOO Zlatibor73.775.00013.378.000
95.SQUADRA GROUP652.886.00013.265.000
96.DOCKER160.493.00013.228.000
97.Fish&Bar doo Beograd-Vračar97.301.00013.115.000
98.INDEX CORP DOO233.574.00012.821.000
99.Terassa by Dolly doo169.241.00012.731.000
izvor: CompanyWall, *svi podaci su za 2023. godinu, u dinarima

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.