spoj prirodnih lepota, kulture i istorije u Raškoj

Mesto susreta planinskog i banjskog turizma

SrbijaTurizam

6.3.2023 09:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Mesto susreta planinskog i banjskog turizma Mesto susreta planinskog i banjskog turizma
Raška je mesto u Srbiji koje nosi ime stare srpske srednjovekovne države i predstavlja spoj prirodnih lepota, kulture i istorije. Planine Kopaonik i Golija,... Mesto susreta planinskog i banjskog turizma

Raška je mesto u Srbiji koje nosi ime stare srpske srednjovekovne države i predstavlja spoj prirodnih lepota, kulture i istorije. Planine Kopaonik i Golija, topli izvori Jošaničke Banje, manastiri i crkve iz ranog srednjeg veka, među kojima se ističu manastiri Gradac, Končul, Stara i Nova Pavlica, brojne prirodne lepote i retkosti, čine Rašku nezaobilaznom za posete turista.

Najznačajnija i najposećenija destinacija je svakako Kopaonik koji ima reputaciju najatraktivnije zimske destinacije ali je zahvaljujući razvoju niza pratećih sadržaja sezona produžena na čitavu godinu.

Kopaonik leti

Turistički centar Kopaonik tokom letnje sezone pruža idealne uslove za aktivan i pasivan odmor. Veliki broj letnjih sadržaja koje nudi JP Skijališta Srbije predstavljaju pravo uživanje za decu i odrasle: adrenalinski sadržaji – bob na šinama, tjubing i zip line, mountain cart, avantura park koji se sastoji od brojnih elemenata i raznovrsnih prepreka, trim staza.

Panoramska vožnja žičarom „Pančićev vrh“ predstavlja priliku da Kopaonik vidite i doživite na jedan drugačiji način i uživate u pogledu sa 2.017 m nadmorske visine. Ljubitelji skijanja mogu uživati u svom omiljenom sportu na letnjoj ski stazi. Najmlađe posetioce očekuje zabava na dečjem igralištu sa brojnim sadržajima. Avanturu i adrenalin posetioci mogu da pronađu u vožnji kvadova, alpinizmu, paraglajdingu, biciklističkim turama, streličarstvu.

Kopaonik leti/Foto: TO Raška

Kopaonik možete upoznati kroz različite avanturističke ture. Predlažemo Safari turu – obilazak i razgledanje turističkih atrakcija Kopaonika kao i flore i faune Nacionalnog parka Kopaonik kroz vožnju u posebno prilagođenim offroad vozilima. Lokalitet koji treba posetiti je Nebeske stolice koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.800 m, u neposrednoj blizini Pančićevog vrha, na kome se nalaze ostaci crkve sv. Prokopija. Poseban doživljaj predstavlja safari tura zalazak sunca sa Pančićevog vrha.

Odličan način da upoznate i doživite Kopaonik u letnjem periodu jesu pešačke ture kroz najatraktivnije predele Kopaonika uz pratnju vodiča. Posetite crkvište Metođe, vodopad Jelovarnik, Markov kamen, Nebeske stolice, Barsku reku. Uživajte u pogledu sa vrhova Treske i Kukavice. Izletišta Kadijevac i Đorov most predstavljaju idealna mesta za odmor, druženje i rekreaciju u toplim letnjim danima.

Tereni Kopaonika, proplanci i staze predstavljaju pravi izazov za profesionalce i rekreativce, ljubitelje planinskog biciklizma. Tri downhill staze, različitih podloga, dužine od 5 kilometara, prilagođene su i početnicima i onima koji vole nešto opasnije vožnje. U centru Kopaonika moguće je iznajmiti bicikle i kvadove. Nakon brojnih aktivnosti predlažemo odmor i opuštanje u Wellness & Spa centru u nekom od hotela.

Jošanička banja

U podnožju Kopaonika, 24 km udaljena, nalazi se Jošanička Banja čiji se termalni izvori vode ubrajaju među najtoplije u našoj zemlji, temperature 78°C. U banjskom kompleksu nalazi se banjsko kupatilo sa manjim bazenom, đakuzi kadom i osam manjih kada, staro kupatilo (hamam), sauna i manji otvoreni bazen. Osim uživanja u prirodi i blagodetima termalne vode, turisti se mogu upoznati sa istorijom banje, kulturnom ponudom i običajima. bogatom gastro ponudom.

Jošanička banja/Foto: TO Raška

U Jošaničkoj Banji se nalazi Memorijalna soba posvećena Milunki Savić, koja je rođena 1889. godine u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje. Multimedijalna postavka sačinjena je iz nekoliko segmenata: interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata, dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski koji prikazuju uslove u kojima je Milunka ratovala i izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata.

U selu Koprivnica nalazi se obnovljena rodna kuća Milunke Savić u kojoj se nalazi etnološka postavka sa predmetima koji datiraju iz vremena kada je Milunka živela u Koprivnici (prva polovina XX veka). Do kuće se može doći makadamskim putem, terenskim vozilom ili pešaka (3 km od glavnog puta Biljanovac – Jošanička Banja).

  • NATI29

    6.3.2023 #1 Author

    Jedan od lepsih delova zemlje

    Odgovori

  • GOCA BG

    6.3.2023 #2 Author

    Treba obici i videti…

    Odgovori

  • Anna

    6.3.2023 #3 Author

    Vrlo zanimljiv i poučan sadržaj. Za svakoga ima ponešto.

    Odgovori

  • BRANA19

    7.3.2023 #4 Author

    Imamo i te kako sta da pokazemo u turizmu..

    Odgovori

  • TATJANA

    7.3.2023 #5 Author

    Divan spoj i korisno i lepo je sve ovo videti i uzivati

    Odgovori

  • DUSICA

    11.3.2023 #6 Author

    Treba obići ima svašta poučno da se vidi.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...