Preostalim vlasnicima 48 dinara po akciji

Millennium Team prinudno otkupljuje akcije i postaje jedini vlasnik Instituta Jaroslav Černi

BerzaInfrastrukturaInvesticijeSrbija

7.10.2024 11:36 Autor: Milica Rilak 0

Millennium Team prinudno otkupljuje akcije i postaje jedini vlasnik Instituta Jaroslav Černi Millennium Team prinudno otkupljuje akcije i postaje jedini vlasnik Instituta Jaroslav Černi
Kompanija Millennium Team, većinski vlasnik Instituta Jaroslav Černi, obavestila je preostale akcionare da će iskoristiti svoje pravo iz Zakona o privrednim društvima i da... Millennium Team prinudno otkupljuje akcije i postaje jedini vlasnik Instituta Jaroslav Černi

Kompanija Millennium Team, većinski vlasnik Instituta Jaroslav Černi, obavestila je preostale akcionare da će iskoristiti svoje pravo iz Zakona o privrednim društvima i da će otkupiti sve njihove akcije u skladu sa Odlukom Skupštine akcionara društva o prinudnom otkupu akcija koja je usvojena 26. septembra ove godine.

Millennium Team će preostalih 45.016 akcija otkupiti po ceni od 48 dinara po akciji i tako okončati preuzimanje čuvenog instituta za vodoprivredu koje je započeo privatizacijom uz obavezu dokapitalizacije početkom 2022. godine.

Prema Odluci o prinudnom otkupu, u koju je Biznis.rs imao uvid, na Skupštini akcionara usvojen je predlog Millennium Team-a i povezanih lica – Dejana Divca, Dejana Vučkovića, Nikole Milivojevića, Gorana Nikolića, Miodraga Popovića, Mileta Božića i Dušana Đurića, koji zajedno poseduju 13,47 miliona akcija Instituta Jaroslav Černi, odnosno 99,66 odsto glasova svih akcionara koji poseduju obične akcije.

To znači da je ispunjen zakonski uslov za prinudni otkup akcija, koji tu mogućnost pruža akcionarima koji imaju više od 90 odsto kapitala ciljane kompanije.

Millennium Team je u poruci akcionarima naveo da će prenos akcija uz istovremenu isplatu biti obavljen u roku od dva radna dana od objavljivanja obaveštenja na portalu Centralnog registra hartija od vrednosti, što je urađeno u petak, 4. oktobra.

„Za akcionare koji nemaju otvoren vlasnički račun hartija od vrednosti, CRHoV će novac preneti korporativnom agentu instituta, Brokersko-dilerskom društvu „Dunav Stockbroker“ ad, Beograd“, ističe se u objavi.

Podsetimo da je Biznis.rs u maju ove godine pisao o tome da je Millennium Team ispunio obavezu preuzetu Ugovorom o prodaji kapitala sa Ministarstvom privrede od 4. januara 2022. godine, koja se odnosila na povećanje osnovnog kapitala „subjekta privatizacije“ – Instituta Jaroslav Černi, za po 300.000 evra u naredne dve investicione godine.

Naime, u maju su u registar upisani novi finansijski instrumenti Instituta Jaroslav Černi – tačnije 5,96 miliona komada akcija tog akcionarskog društva čiji je većinski vlasnik konzorcijum koga čine poznata kompanija specijalizovana za infrastrukturne projekte Millennium Team i grupa fizičkih lica.

Na taj način konzorcijum je ispunio obavezu da poveća kapital instituta koga je privatizovao početkom 2022. godine, i to za ukupno 600.000 evra, od kojih je poslednja dokapitalizacija vredna 300.000 evra, proizilazi iz dokumenata u koje je Biznis.rs imao uvid.

S obzirom na to da u obaveštenju stoji da Millenium Team i povezana fizička lica poseduju ukupno 99,66 odsto kapitala, može se zaključiti da je u međuvremenu poznata kompanija iz građevinskog sektora preuzela i akcije „Konzorcijuma“, kao i sopstvene akcije Instituta Jaroslav Černi, pošto je u maju vlasnička struktrura instituta bila drugačija.

Tada je „Konzorcijum“ koga su čini Millennium Team i fizička lica posedovao 50,44 odsto kapitala instituta, dok je sam Jaroslav Černi bio vlasnik 44 odsto sopstvenog kapitala. Millenium Team je samostalno držao 4,52 odsto akcija.

Millennium Team je ove godine postao i vlasnik čuvenog hotela Jugoslavija u Beogradu, kao i pripadajuće parcele.

„Početnim ulaganjem od više od 42 miliona evra zaokružili smo preuzimanje kompletne lokacije bivšeg hotela Jugoslavija. Proces smo započeli pre dve godine, kupovinom 100 odsto udela u kompaniji MV Investment, koja je vlasnik prostora u kome se do današnjeg dana nalazi Grand Casino Beograd. Inicirali smo izmenu plana detaljne regulacije, kako bismo mogli da realizujemo izgradnju modernog stambeno-poslovnog kompleksa sa hotelom visoke kategorije na lokaciji koja posle 25 godina to apsolutno zaslužuje“, naveli su iz kompanije Millennium Team nakon završetka licitacije na kojoj su preuzeli imovinu kompanije Danube Riverside u stečaju.

Tada su najavili da će u naredne četiri godine na toj lokaciji investirati više od 400 miliona evra, a nedavno je, kako je Biznis.rs prvi objavio, usvojen i plan detaljne regulacije koji dozvoljava rušenje zgrade hotela Jugoslavija, dok su oko samog objekta postavljene ograde i pozicionirana građevinska mehanizacija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.