Region na putu rešenja problema nedostatka kadrova u auto-industriji

Mladima poslovi u auto-industriji nisu naročito privlačni

AutomobiliLifestyleSrbija

18.9.2024 16:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mladima poslovi u auto-industriji nisu naročito privlačni Mladima poslovi u auto-industriji nisu naročito privlačni
U Privrednoj komori Srbije predstavljen je projekat „Kreiranje zajedničkih vrednosti u industriji transporta na Zapadnom Balkanu“ sa ciljem da pomogne mladima da steknu nove... Mladima poslovi u auto-industriji nisu naročito privlačni

U Privrednoj komori Srbije predstavljen je projekat „Kreiranje zajedničkih vrednosti u industriji transporta na Zapadnom Balkanu“ sa ciljem da pomogne mladima da steknu nove i unaprede postojeće veštine i dodatno se specijalizuju u industriji teške mehanizacije i transporta kroz stručno obrazovanje.

Projekat će se realizovati u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji, a kako je najavio direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović, trajaće do 2026. godine, saopštila je PKS.

„Auto-industrija je industrija u kojoj se dešavaju najbrže promene, a čitav naš region suočava se sa izazovom vezanim za kadrove u ovoj oblasti“, istakao je Vesović.

Osim osposobljavanja mladih da ovladaju neophodnim veštinama da postanu stručni mehatroničari za kamione, projekat promoviše rodnu ravnopravnost i socijalnu inkluziju u ovoj industriji i zato je naglašeno da iako se auto-industrija obično smatra muškom, žene i te kako mogu da se uključe u poslove koje ona podrazumeva.

Kako je istaknuto, analize su pokazale da nema dovoljno radne snage na tržištu, da škole nemaju odgovarajuće planove i programe, kao i da mladima poslovi u auto-industriji nisu naročito privlačni zbog čega se nameće neophodnost da se to promeni i mladi motivišu.

Projekat je predstavila oganizacija „Helvetas“ u saradnji sa Volvo grupom i uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) i PKS, a u okviru regionalnog programa „Reconomy”.

Predstavnici agencije SIDA naglasili su da se ovim projektom nastoji poboljšati zapošljivost u regionu Zapadnog Balkana, a jača se i bilateralna saradnja Srbije i Švedske.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.