Kompanija veruje u rast na tržištu električnih vozila

Pad prodaje automobila Volvo u februaru

BiznisSvet

5.3.2024 11:31 Autor: Vladimir Jokanović 5

Pad prodaje automobila Volvo u februaru Pad prodaje automobila Volvo u februaru
Prodaja automobila Volvo pala je za dva odsto u februaru u odnosu na godinu dana ranije na 50.315 automobila, saopštila je u utorak švedska... Pad prodaje automobila Volvo u februaru

Prodaja automobila Volvo pala je za dva odsto u februaru u odnosu na godinu dana ranije na 50.315 automobila, saopštila je u utorak švedska kompanija, ukazujući da je glavni uzrok pada prodaje doček Lunarne Nove godine u Kini.

Akcije kompanije Volvo Cars, u većinskom vlasništvu kineskog Geely Holdinga oslabile su u utorak za 3,5 odsto. U saopštenju kompanije navedeno je da je prodaja potpuno električnih automobila porasla za 14 procenata i da je činila 22 odsto ukupne globalne prodaje u februaru, prenosi Reuters.

Kompanija je u januaru saopštila da ostaje uverena u „ogroman rast“ na tržištu električnih vozila. Očekuje se da će električna vozila činiti polovinu obima prodaje kompanije do sredine decenije, kao i da će od 2030. godine prodavati samo EV.

Prodaja Volvoa u Kini opala je u februaru za 39 odsto u poređenju sa istim mesecom prošle godine. Prodaja u Evropi porasla je za 26 procenata, a prodaja potpuno električnih automobila porasla je za 31 odsto. Prodaja u SAD oslabila je za sedam procenata.

Volvo je 2023. godine prodao rekordnih 709.000 automobila, što je povećanje od 15 odsto i povećanje godišnjeg prihoda kompaniej za 21 odsto. Potpuno električni automobili predstavljali su 16 odsto ukupne prošlogodišnje prodaje Volvoa.

  • Manja

    5.3.2024 #1 Author

    Mali je to pad, nadoknadice brzo

    Odgovori

  • AJA

    5.3.2024 #2 Author

    Brzo ce se povecati prodaja.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.3.2024 #3 Author

    Nije to nista,promenljivo je poslovanje iz meseca u mesec…

    Odgovori

  • Mile Mocevic

    11.3.2024 #4 Author

    Sad volvo fura neki novi fazon!
    Sto manje auto to skuplje ima li to logike?

    Odgovori

  • Raso BL

    11.3.2024 #5 Author

    Za icekivati. Proizvodnja Kineska a cijena previsoka. Nije vise Volvo sto je bio. Vozim XC60 i sa pravom to kazem. Audi Q5 je klasa za Volvo XC60 a cijena identicna!?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...