Veće trgovinske marže u maloprodaji doprinose da inflacija u Srbiji sporije opada

Momirović najavio sastanak sa trgovcima o snižavanju marže za 13 proizvoda

Srbija

8.9.2023 10:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Momirović najavio sastanak sa trgovcima o snižavanju marže za 13 proizvoda Momirović najavio sastanak sa trgovcima o snižavanju marže za 13 proizvoda
Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović trebalo bi da sa predstavnicima trgovinskih lanaca razgovara o smanjenju trgovinske marže, a time i krajnje cene, za 13... Momirović najavio sastanak sa trgovcima o snižavanju marže za 13 proizvoda

Ministar trgovine Srbije Tomislav Momirović trebalo bi da sa predstavnicima trgovinskih lanaca razgovara o smanjenju trgovinske marže, a time i krajnje cene, za 13 proizvoda, prenosi Beta pozivajući se na N1.

Kako je za portal potvrđeno u ministarstvu, reč je o sledećim proizvodima: mleko, jogurt, sir u kriškama, krompir, pileće meso (trup), salama u omotu, kafa, čokolada, hrana za bebe, dečje pelene, šampon za odrasle, deterdžent za pranje veša i deterdžent za pranje sudova.

Podseća se da je stopa trgovinske marže od 2019. do kraja 2022. godine, prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), porasla sa 14,9 odsto na 16,1 odsto, a tokom 2022. godine iznosila je 540 milijardi dinara.

Takođe, prilikom predstavljanja avgustovskog Izveštaja o inflaciji, guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković ukazala je da sve veće trgovinske marže u maloprodaji doprinose tome da inflacija u Srbiji sporije pada.

Ona je tada istakla da ima prostora da se marže smanje bez ugrožavanja funkcionalnosti trgovine.

U avgustovskom Izveštaju o inflaciji NBS navodi se da su trgovci na veliko i malo u 2022. godini ostvarili rast profitabilnosti za 140 milijardi dinara.

„Njihov rast profitabilnosti podržan je intenzivnijom prodajom sopstvene robne marke, proširenjem mreže dobavljača, inovacijama u modelu poslovanja, intenzivnijim korišćenjem kanala elektronske trgovine, što se odrazilo na povećanje marži, prvenstveno u 2021. i 2022. godini“, objavila je NBS.

Imajući u vidu da trgovinska marža predstavlja bruto zaradu trgovaca nakon što iz ostvarenog prometa od prodaje robe izmire troškove nabavke te robe, prema izveštaju NBS, ona je na nivou cele delatnosti zabeležila kumulativni nominalni rast od blizu 50 odsto u periodu između 2019. i 2022. godine odnosno, sa oko 540 milijardi dinara u 2019. godini na 807 milijardi dinara u 2022. godini, dok je stopa trgovinske marže povećana sa 14,9 odsto na 16,1 odsto.

Ako se posmatraju samo najznačajniji maloprodajni trgovinski lanci za koje su raspoloživi podaci za 2022. godinu, stopa trgovinske marže je, prema podacima NBS, povećana sa 24,8 odsto u 2019. na 26,8 odsto u 2022. godini.

„Mogućnost sektora trgovine da poveća svoje marže duguje se manjoj osetljivosti tražnje na cenovne promene u okolnostima povišene inflacije, što se ogleda i u porastu stope neto dobitka sa 1,8 odsto u 2019. na 3,8 odsto u 2022. godini“, navedeno je u izveštaju.

Na ove navode reagovali su i trgovci.

„Prosečna stopa neto dobiti sektora maloprodaje u Srbiji od oko 2,8 odsto, višestruko je niža u odnosu na ostale učesnike u lancu snabdevanja do maloprodaje“, saopštila je u avgustu Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije.

Prema ocenama te grupacije, prosečna stopa neto dobiti maloprodaje niža je i u odnosu na značajan rast operativnih troškova poslovanja, u koje spadaju zarade, struja, gorivo, zakup, održavanje i drugi troškovi.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...