Cene u prodavnicama nisu posledica oportunog ponašanja trgovaca

Trgovci: Rast marži niži od rasta troškova poslovanja

SrbijaVesti

22.8.2023 17:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Trgovci: Rast marži niži od rasta troškova poslovanja Trgovci: Rast marži niži od rasta troškova poslovanja
Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije saopštila je da je rast marži u trgovinama niži od... Trgovci: Rast marži niži od rasta troškova poslovanja

Grupacija trgovaca prehrambenim proizvodima na veliko i malo Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije saopštila je da je rast marži u trgovinama niži od rasta troškova poslovanja, a povodom tvrdnji u javnosti da su trgovačke marže izuzetno visoke i da su rezultat oportunog ponašanja trgovaca usled inflatornih pritisaka.

Navedeno je da je prosečna stopa neto dobiti sektora maloprodaje u Srbiji, od oko 2,8 odsto, višestruko niža u odnosu na ostale učesnike u lancu snabdevanja do maloprodaje, kao i u odnosu na značajan rast operativnih troškova poslovanja, u koje spadaju zarade, struja, gorivo, zakup, održavanje i drugo, prenosi Beta.

Ukazano je da je su, u uslovima ozbiljnih eksternih poremećaja, uzrokovanih pandemijom i ratom u Ukrajini, srpski trgovci uspeli da obezbede redovnost u snabdevanju, redovne zarade za više desetina hiljada zaposlenih i podršku lokalnim proizvođačima i dobavljačima koji na ovaj način obezbeđuju siguran izvor prihoda.

„Ulažemo velike napore i međusobno se takmičimo da potrošačima ponudimo najbolji kvalitet i raznovrsnost po najnižim cenama. Uz to, redovno izmirujemo obaveze prema državi i podržavamo lokalne zajednice, a našim osnivačima se trudimo da obezbedimo razuman prinos“, navedeno je u saopštenju.

  • ELLA

    22.8.2023 #1 Author

    Trgovci su podigli marze preko 100 % mada ce brzo morati da ih spuste. Kupovna moc je sve slabija. LJudi se odricu osnovnih namirnica

    Odgovori

  • NATI

    23.8.2023 #2 Author

    Marza je mnogo velika i to treba da stane

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...