U toku pregovori sa egiptom o slobodnoj trgovini

Momirović očekuje još investicija iz Japana

SrbijaSvet

12.6.2024 12:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Momirović očekuje još investicija iz Japana Momirović očekuje još investicija iz Japana
Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da su japanske kompanije u Srbiju u poslednjih nekoliko godina investirale oko 500 miliona... Momirović očekuje još investicija iz Japana

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović izjavio je danas da su japanske kompanije u Srbiju u poslednjih nekoliko godina investirale oko 500 miliona evra i potvrdio da će biti novih investicija iz te zemlje te da u narednih godinu i po očekuje potpisivanje sporazuma između Srbije i Japana o zaštiti investicija.

„Vrlo brzo krećemo u pregovaranje, onda i potpisivanje sporazuma o zaštiti investicija. Želimo da privučemo još više investicija. To je fantastična zemlja, ima mnogo kompanija, neke su došle u prethodnim godinama“, kazao je ta RTS Momirović, koji je nedavno posetio Japan sa državno-privrednom delegacijom Srbije, što je bila prva takva poseta nakon četiri decenije, prenosi Beta.

Istakao je da je srpska delegacija imala sastanke s najvećim kompanijama u Japanu kao što su Mitsubishi ili Takeda sa kojim se u Srbiji radi BIO4 Kampus, ukazavši da japanske kompanije investiraju oko 100 miliona evra godišnje, a da je trgovinska razmena Srbije i Japana oko 330 miliona evra.

„Moramo da napravimo takav plan da u narednih nekoliko godina trgovinsku razmenu podignemo na milijardu evra. Da investicije sa ovih 500 miliona podignemo na dve milijarde. Da nema 4.000 zaposlenih u japanskim kompanijama, nego da ima 20.000“, kazao je ministar.

Momirović je najavio da u oktobru ove godine dolazi velika poslovna delegacija iz Japana.

„Očekujemo da ćemo u narednih godinu i po dana imati nove posete na najvišem nivou. Očekujemo da potpišemo, mada je praksa da to traje i pet godina, taj sporazum o zaštiti investicija u narednih godinu i po dana i da imamo rezultate“, naveo je Momirović.

Ministar trgovine je podsetio i da 1. jula stupa na snagu Sporazum o slobodnoj trgovini sa Kinom, što je ocenio kao neverovatnu šansu za Srbiju. „To je ekskluzivna šansa za naše kompanije, jer će tu priliku imati samo kompanije iz Srbije. I japanske kompanije su zainteresovane za takav sporazum. I nemačke kompanije su zainteresovane“, podvukao je Momirović.

Smatra da je Srbija spremna za taj sporazum. „Mislim da ćemo imati prve pozitivne efekte sledeće godine. Važno je da naše kompanije nastave da investiraju u to tržište. Da naš izvoz sa milijardu i dvesta miliona evra skoči na više od dve milijarde u naredne tri-četiri godine. To je ključno“, dodao je Momirović.

Naveo je da put Kine prvo idu sirovine, odnosno rude, poljoprivredni proizvodi, sušeno voće, u čemu je Srbija najprepoznatljivija, između ostalog i u Japanu.

„Potencijal je zaista veliki u prehrambenoj industriji, mašinskoj i farmaceutskoj industriji. Svi ti proizvodi će se bez carina izvoziti na kinesko tržište. Ja mislim da je to ekskluzivna stvar za naše kompanije u Evropi“, smatra Momirović.

Potvrdio je i da se intenzivno pregovara sa Egiptom oko sporazuma o slobodnoj trgovini. „Očekujemo da u narednih mesec dana zatvorimo sva ta osetljiva pitanja. Sporazum će biti jako afirmativan i stimulativan, pre svega za našu poljoprivredu. Potrebna nam je politička podrška. Egipat je zemlja sa više od 100 miliona stanovnika“, kazao je Momirović za RTS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.